(04/9/2020): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) Part1

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΜΑΣ γράφουν ότι η αγορά πέφτει, γιατί πουλάνε οι ξένοι για να καλύψουν τις απώλειες τους στις ξένες αγορές. Και ότι το Χ.Α δεν μπορούσε, παρά μόνον να τις ακολουθήσει. Στην αγορά των… ΤΟΥΒΛΩΝ όλα μπορούν να συμβαίνουν. Εδώ και καιρό διαβάζουμε, ότι φοβούνται τον ΜΠΟΥΝΤΑΛΑ-ΜΑΚΑΚΑ την στιγμή που στην ΑΓΟΡΑ των ΟΜΟΛΟΓΩΝ γίνεται το έλα να δεις.

 • Κανονικά το Χ.Α σήμερα θα έπρεπε να ενισχυόταν, αλλά που μυαλό για να το αγοράσουν οι προύχοντες του ΥΠΟΙΚ και του Χ.Α. Μία τόσο ρηχή αγορά και επιτρέπουν να την χειραγωγούν 4-5 τυχάρπαστα funds υπό το σιγοντάρισμα των ελλήνων θεσμικών(!!). Mία αγορά που αποτιμάται μόλις στο 25% του καθημαγμένου της ΑΕΠ.

Είναι παρανοϊκό να γράφουν ότι το Χ.Α θα υποχωρήσει, αφού διορθώνουν οι ξένες αγορές. Πρέπει να είναι κανείς πολύ μεγάλος κύριος για να γράφει τέτοια παραμύθια. Αν ακολουθούσε και στην άνοδο, τότε καλώς. Αλλά τώρα να διαβάζουμε τέτοιες ανοησίες είναι παράνοια, σκέτη.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ και προσυπογράφουμε: Η αποστασιοποίηση και η δυσαρέσκεια που έχουν κυριεύσει σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων (κυρίως) επενδυτών για την απόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε σχέση με τα υπόλοιπα διεθνώς, τείνει να επιβεβαιώσει μεσοπρόθεσμα την θεωρία των contrarians…

 • Καθώς οι χαμηλές αποτιμήσεις που παρατηρούνται σε αρκετές μετοχές της μεγάλης, μεσαίας, και μικρής κεφαλαιοποίησης δίνουν τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες την δυνατότητα για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες αναμένεται να χαρίσουν μεγάλες συγκινήσεις το επόμενο έτος.
 • Βέβαια, στα παραπάνω βασική προϋπόθεση αποτελεί η ψυχραιμία και η σωστή επιλογή μετοχών οι οποίες θα πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα.[ΘΟΔ.ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ]

Liz Ann Sonders on Wall Street: “Δεν είμαι σίγουρο ότι η σημερινή αδυναμία είναι αρκετή για να κατευνάσει όσο πρέπει τις υπερβολές και να πείσει τους τύπους του βραχυπρόθεσμου κέρδους ότι πρόκειται για βουτιά στην οποία πρέπει κανείς να αγοράσει. Δεν έχω κάποια κρυστάλλινη σφαίρα, όπως και κανείς άλλος, ωστόσο νομίζω ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από την αποσυμπίεση μιας ημέρας για να έλθουν τα πράγματα στη σωστή ρότα”ΔΕΗ – 6μηνο

 1. ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 3,07 δισ. ευρώ
 2. BOOK VALUE: 13,2300 ευρώ
 3. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: 978,6 εκατ. ευρώ
 4. ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ: 4,2180 ευρώ
 5. P/Bv: 0,32
 6. ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 1,11
 7. Η καθαρή δανειακή θέση του Ομίλου (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος του α΄ εξαμήνου διαμορφώθηκε στα 3,42 δισ. ευρώ.
 8. P/e: 16-17 (εκτιμώμενο)
 9. Ev/Ebitda: 5 (εκτιμώμενο)
 10. Νetdebt/Ebitda 6μηνου: 4 (εκτιμώμενο)


ΔΕΗ/ΣΤΑΣΣΗΣ: «Το β΄ τρίμηνο του 2020 ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο θετικής λειτουργικής κερδοφορίας με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να ανέρχεται σε € 275,3 εκατ. ενισχύοντας την θετική τάση των δύο προηγούμενων τριμήνων», σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος.

 • «Για το σύνολο της περιόδου, το EBITDA διαμορφώθηκε σε €457,3 εκατ., απόδοση η οποία μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα υπερβούμε τον στόχο που έχουμε θέσει για το σύνολο του έτους με την λειτουργική κερδοφορία να διαμορφώνεται στην περιοχή των €850 – 900 εκατ. Η μείωση των λειτουργικών δαπανών λόγω της μείωσης της τιμής χονδρεμπορικής αγοράς και του φυσικού αερίου συνεχίστηκε, ενώ το καθαρό χρέος μειώθηκε κατά €234 εκατ. λόγω των αυξημένων ταμειακών διαθεσίμων.ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Έχασε, έστω και οριακά, την αποφασιστική ζώνη στήριξης των 1,12 – 1,10 ευρώ, η μετοχή του Ελλάκτωρα (-0,36%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη, ήπια, πτωτική συνεδρίαση. Επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή θα ανοίξει τον δρόμο προς τα 1,054 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,193 και 1,224 – 1257 ευρώ.

 • Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δίπλωσε τα ΣΥΝ η ΙΝΤΕΤ  (+0,38%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Entersoft (+3,01%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Cenergy (+0,31% και λόγω είδησης), αξιοσημείωτη προσφορά στα 0,30 ευρώ απορροφήθηκε από τους αγοραστές στον Δρομέα (+3,33%), ενώ πέριξ των 0,50 ευρώ, διακρατώντας τα κεκτημένα, συνεχίζει να κινείται η Ίλυδα (+1%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Ελγέκα (-4,64%), Μαθιό (-5%), Πετρόπουλο  (-3,67%),  Κυριακούλη (-5%), Τζιρακιάν (-0,51%) και Profile (-0,83%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην ΚΟΡΔΕ (+8,95%), με αυξημένες συναλλαγές απορροφήθηκε η προσφορά σε Autohellas (-0,14%), Πλαίσιο (-0,37%) και Ικτίνο (-0,36%), συνεχίζει να έχει πωλητή ο Βογιατζόγλου (-0,56%

 • Ενώ οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν το “μοίρασμα χαρτιών” που έγινε χθες και σήμερα, πέριξ των 0,35 ευρώ, στην CPI (+9,71%), είναι η απαρχή ανοδικής κίνησης, όπως έδειξε η μετοχή προς το τέλος των συναλλαγών.

Επαναλαμβάνεται πως ελάχιστη προϋπόθεση για την σχετική βελτίωση της εικόνας του ΓΔ, είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 646 – 660 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 1550 – 1569 μονάδων.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ


ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΝ.Α


FTSE25

MID CAP20

Κόστος Ευκαιρίας (Opportunity cost)

Κόστος ευκαιρίας είναι το κόστος που προκύπτει από την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής ή μιας επένδυσης σε σχέση με το διαφυγόν κέρδος που θα προέκυπτε από μία άλλη πιο συμφέρουσα συναλλαγή ή επένδυση.

 • Παράδειγμα:
  Αν ένας επενδυτής, αγοράσει 1.000€ μετοχές της εταιρείας Α με απόδοση 100€, ενώ η εταιρεία Β θα απέδιδε 150€ με το ίδιο κεφάλαιο, το κόστος ευκαιρίας αυτών των 1.000€ είναι 50€ (150€ που θεωρητικά θα απέδιδε η Β, μείον τα 100€ που απέδωσε πραγματικά η Α)

Εναλλακτικά, κόστος ευκαιρίας είναι το κόστος που προκύπτει από την θυσία ενός αγαθού, για την παραγωγή κάποιου άλλου.

Είναι η θυσία κάποιων άλλων αγαθών που θα μπορούσαν να παραχθούν με τους ίδιους παραγωγικούς συντελεστές που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή του συγκεκριμένου αγαθού.

 • Παράδειγμα:
  1) Αν κάποιος μπορεί με 10€ να πάει σινεμά ή να πάρει μία πίτσα, αν επιλέξει να πάει σινεμά, η πίτσα είναι το κόστος ευκαιρίας.
 • 2) Αν ένας αθλητής μπορεί είτε να πάει στο πανεπιστήμιο, είτε να συνεχίσει να ασχολείται με τον αθλητισμό και επιλέξει τον αθλητισμό, τότε το πανεπιστήμιο είναι το κόστος ευκαιρίας που πρέπει να πληρώσει.
 • 3) Όσον αφορά την παραγωγή, αν με δεδομένους παραγωγικούς συντελεστές μια οικονομία μπορεί να παράγει: (Α) 11 τηλεοράσεις και 1 όπλο, (Β) 4 όπλα και 4 τηλεοράσεις και επιλέξει τον Α, τότε το Κόστος Ευκαιρίας είναι ο συνδυασμός Β.

Η έννοια του κόστους ευκαιρίας είναι από τις βασικότερες στα οικονομικά γιατί επιτρέπει την κατανόηση του προβλήματος της στενότητας των παραγωγικών πόρων που αποτελεί τη βάση του οικονομικού προβλήματος και το λόγο ύπαρξης της οικονομικής επιστήμης.

Επίσης έτσι γίνεται κατανοητό γιατί σε μια κοινωνία η απόκτηση οποιουδήποτε οικονομικού αγαθού / υπηρεσίας δε γίνεται δωρεάν, γιατί αντί να παραχθεί το συγκεκριμένο αγαθό ή η υπηρεσία θα μπορούσε να παραχθεί κάποιο άλλο με τους ίδιους παραγωγικούς συντελεστές.

 • Τύποι κόστους ευκαιρίας

(α) Γενική μορφή

Kostos Efkairias genikos typos Euretirio

Kostos Efkairias genikos typos 2 Euretirio

(β)Κόστος Ευκαιρίας Χ σε όρους Υ

Kostos Efkairias X se orous Y Euretirio

(γ) Κόστος Ευκαιρίας Υ σε όρους Χ

Kostos Efkairias Y se orous X Euretirio

Το κόστος ευκαιρίας μπορεί να είναι:

 • Συνεχώς αυξανόμενο
 • Συνεχώς μειούμενο
 • Σταθερό
 • Σταθερό και ίσο με 1

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων.

 • Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.

Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.