04.01.2021- Χ.Α: Η Εθνική Επενδυτική 11άδα για το 2021 (από τον Απόστολο Μάνθο)

Του Απόστολου Μάνθου

Το 2021 μόλις έχει ανατείλει, ανοίγοντας για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Έτσι, δραπετεύοντας από τα παγερά κλισέ των αναλύσεων και δραττόμενος τον εύθυμο τόνο μιας νέας αρχής, θα “προσπαθήσω” να παρατάξω την πιο δυνατή Εθνική Επενδυτική 11άδα για το 2021, κάνοντας ταυτόχρονα έναν “αθώο” παραλληλισμό με θρυλικές ποδοσφαιρικές μορφές των ‘80s.

Λοιπόν… για τερματοφύλακα θα επέλεγα τον ΟΤΕ. Είναι ο Νίκος Σαργκάνης, το “Φάντομ” των εισηγμένων εταιρειών. Είναι ένας όμιλος που πολύ δύσκολα θα δεχτεί γκολ −εδώ δεν μπόρεσε ούτε ο Άλαν Σίμονσεν−, ενώ, επειδή είναι εξίσου καλός με την μπάλα στα πόδια, αναμένεται να ξεχωρίσει στη νέα χρονιά, στηρίζοντας τη δυναμική πορεία της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή. Διαγραμματικά, η μετοχή δείχνει έτοιμη να πατήσει πάνω στο χείλος των τοξοειδών σχηματισμών της περασμένης 12ετίας, στα 12,50 ευρώ, και να κινηθεί με σθένος πάνω από τα 14,50 ευρώ, θέτοντας όμως ως μακροπρόθεσμο στόχο τα 18 ευρώ.

Η Εθνική Επενδυτική 11άδα για το 2021

Τη θέση του δεξιού μπακ παίρνει η Cenergy Holdings (CENER). Είναι ο Στράτος Αποστολάκης στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Το “τούρμπο” των γηπέδων, με τα επανωτά μεγάλα έργα υψηλής τεχνολογίας στις αγορές μεταφοράς ενέργειας, που αναλαμβάνει μέσω των Ελληνικών Καλωδίων και των Σωληνουργείων Κορίνθου, δεν αφήνει και πολλά καθοδικά περιθώρια στους αναλυτές για το νέο έτος. Τεχνικά, η μετοχή εμφανίζεται να έχει αλλάξει επίπεδο διακύμανσης, περνώντας πάνω από το επίπεδο των 1,50 με 1,55 ευρώ. Ο πρώτος στόχος εντοπίζεται στα 2 ευρώ, ενώ ο δεύτερος στα 2,60 ευρώ.

pin

Ως αριστερό μπακ κατεβαίνουν τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ). Θα είναι ο εκρηκτικός και ενθουσιώδης Νίκος Βαμβακούλας για το 2021. Η με την πλούσια κόμη εταιρεία έχει όλα τα φόντα να κινηθεί επιθετικά τη νέα χρονιά, αρπάζοντας ένα μεγάλο μέρος από αυτό που της ανήκει εδώ και πολλά χρόνια. Πλάκες με τον Αλέφαντο δεν χωράνε πλέον. Το παιχνίδι θα πρέπει αυτήν τη φορά να γίνει στρωτά και σοβαρά. Η κίνηση στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών δείχνει ότι η μετοχή της ΕΧΑΕ ετοιμάζεται να διατρήσει τη μακροπρόθεσμη καθοδική γραμμή “R”, στα 4,20 ευρώ, και να δραπετεύσει προς την περιοχή των 6 ευρώ.

pin

Να ανοίξω μια μικρή παρένθεση για να αναφέρω την πλάκα που έκανε ο Βαμβακούλας στη γνωστή συνήθεια του Αλέφαντου να δείχνει τα συστήματα στους παίκτες του σχηματίζοντας θέσεις σε εικονικό γήπεδο με ό,τι έβρισκε μπροστά του, από κεφτεδάκια, οδοντογλυφίδες μέχρι και παντόφλες. Έπαιζε, λοιπόν, ο Ιωνικός του Νίκου Βαμβακούλα στα Γιάννενα. Η στρατηγική για το ματς στηνόταν στο πάτωμα, με τον Αλέφαντο να χρησιμοποιεί σαγιονάρες για να δείχνει τις θέσεις των παικτών μέσα στο γήπεδο. Πάνω στο κρίσιμο σημείο, όμως, ο Βαμβακούλας με τρόπο τράβηξε τη μία από τις έντεκα σαγιονάρες που χρησιμοποιούσε ο Αλέφαντος. Όταν ο κυρ-Νίκος αντιλήφθηκε την απουσία της σαγιονάρας, άρχισε να ωρύεται: “Πού είναι η παντόφλα, ρεεεε; Εδώ μιλάμε σοβαρά για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό και εσείς παίζετε;”. Οπότε σοβαρός ο Βαμβακούλας τού λέει: “Εγώ την πήρα, κόουτς… Αλλά πες ότι είχαμε αποβολή στο 10′. Να μην είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτή την περίπτωση;”.

Αριστερός κεντρικός στόπερ η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ). Όπως και ο Στέλιος Μανωλάς, έτσι και η Εθνική θα πρέπει να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Να κόψει, να ράψει, να ματώσει. Να προωθήσει την μπάλα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και να πραγματοποιήσει επιθετικές επελάσεις στηρίζοντας με τις ικανότητές της την ελληνική οικονομία. Τεχνικά, η μετοχή παρουσιάζεται να αποτυπώνει ένα ανοδικό πάτημα στη ζώνη των 2 με 2,10 ευρώ, ανοίγοντας πεδίο για τα 2,50 ευρώ. Ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος παραμένει η περιοχή των 3 με 3,15 ευρώ.

pin

Λίμπερο ή, κοινώς, τη θέση του Νίκου Καρούλια θα αναλάβει η Quest Συμμετοχών (ΚΟΥΕΣ). Το “μηχανάκι” της πληροφορικής, και όχι μόνο, έχει να τρέξει πολλά χιλιόμετρα τη νέα χρονιά, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να του δίνει σημαντικά αποθέματα δυνάμεων. Εδώ, διαγραμματικά, η μετοχή του ομίλου παίζει εντός έδρας με τα 10 ευρώ, προετοιμάζοντας το έδαφος για την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών μέσα στη ζώνη διακύμανσης των 11 με… 13 ευρώ.

pinΤη θέση του μέσου αμυντικού θα αναλάβει η Motor Oil (ΜΟΗ). Ο Ντίνος Κούης της εντεκάδας της Εθνικής Επενδύσεων έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας. Όπως και ο εν λόγω κορυφαίος παίκτης, μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια άνεση παντού, και άμυνα και επίθεση, πόσω μάλλον τώρα που ξεκινά το 2021 από χαμηλά, από την περιοχή των 12 ευρώ, την ίδια ώρα που έχει σημειώσει υψηλά το 2019 στα 24,40 ευρώ. Τεχνικά, η μετοχή μπορεί να δηλώσει δυνάμεις για μια αρχική ανοδική κίνηση προς τα 15 ευρώ.

pin

Δεξιός χαφ και στον ρόλο του Δημήτρη Σαραβάκου το δίδυμο ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓΑ. Κυρίως η ΤΕΝΕΡΓΑ, με την ντρίμπλα και την ταχύτητα που αναμένεται να ανοίξει την μπάλα στο γήπεδο της πράσινης ενέργειας τα επόμενα χρόνια, είναι από τα ατού του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Η διαγραμματική διακράτηση του επιπέδου στήριξης των 12 με 12,50 ευρώ δίνει πόντους στο ανοδικό σενάριο προσέγγισης της επόμενης αντίστασης των 14,55 ευρώ.

pin

Τη θέση του κεντρικού μέσου για το 2021 καταλαμβάνει ο Νίκος Αναστόπουλος με τη “νέα” ΔΕΗ. Η εταιρεία, που αποδείχτηκε πραγματική “killer” στο ταμπλό, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατάφερε με τα καταπληκτικά ψαλιδάκια, όπως άλλωστε και ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου, να γράψει μετοχικά τη δεύτερη καλύτερη ετήσια απόδοση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με ποσοστιαία κέρδη που ξεπερνούν το 80%. Διαγραμματικά, η μετοχή έχει διαλύσει την 11ετή πτωτική γραμμή τάσης “W”, δίνοντας χώρο για τα 8,50 ευρώ.

pin

Σέντερ φορ ή απλώς ο Θωμάς Μαύρος για το 2021 είναι η Profile. Η χαρισματική αυτή fintech εταιρεία έχει προσφέρει την τελευταία τετραετία στους μετόχους της αποδόσεις που πλησιάζουν το 1.000%, καθώς ξεκίνησε τη διαδρομή από τα 0,4482 ευρώ, ενώ φαίνεται, παρά την επιτυχημένη ανοδική της πορεία, ότι τώρα μόλις ξεκινάει. Διαθέτει το ξεπέταγμα και το ένα κλικ κίνησης πιο γρήγορα από τους διεθνείς αντιπάλους της, χτυπώντας στα ίσια σημαντικά έργα πληροφορικής. Στο μηνιαίο διάγραμμα βασιλεύει εδώ και καιρό ο ανοδικός στροφέας, που οδηγεί τη μετοχή στα 5 και στα… 7,50 ευρώ.

pin

Τον ρόλο του μπαλαδόρου ή, αλλιώς, τη φανέλα με το νούμερο 10 παίρνει ο όμιλος Mytilineos (ΜΥΤΙΛ). Είναι ο Βασίλης Χατζηπαναγής για το 2021. Ο όμιλος δείχνει να βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα, πραγματοποιώντας ραγδαία βήματα τόσο στην ενέργεια όσο και στις κατασκευές, έχοντας όμως ως άσο στο μανίκι το Αλουμίνιον της Ελλάδος. Κορυφαία επιλογή για το 2021, με τους διαγραμματικούς στόχους του να εντοπίζονται μέσα στην περιοχή των 13,50 με 17 ευρώ.

pin

Τέλος, ως αριστερό χαφ και στη θέση του Βασίλη Καραπιάλη κατεβαίνει ο Φουρλής (ΦΡΛΚ). Μπορεί να είναι τραυματίας από την πανδημική κρίση, αλλά διαθέτει το τσαγανό να το ξεπεράσει γρήγορα και να παίξει το μεσοεπιθετικό παιχνίδι που γνωρίζει βάζοντας ως αρχικό διαγραμματικό στόχο τα 4,50 με 4,60 ευρώ. Μετά θα έχει να αντιμετωπίσει τη γνωστή περιοχή των 5 με 6 ευρώ.

pin

Καλή χρονιά… μακριά από την προηγούμενη. 
* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”