03/10: Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του Χ.Α

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@ new-economy.gr

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, καθώς και σε αυτές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τις ρευστοποιήσεις να λαμβάνουν την μορφή του sell off, έπειτα από την χθεσινή ανακοίνωση του δείκτη ISM μεταποίησης στις ΗΠΑ, ο οποίος κατέγραψε χαμηλό δέκα ετών, με τους επενδυτές να φοβούνται την είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση.

  • Οι ρευστοποιήσεις επικράτησαν και στα διεθνή χρηματιστήρια, με το δολάριο να υποχωρεί έναντι της πλειοψηφίας των βασικότερων νομισμάτων, ενώ αρνητικά πρόσημα καταγράφει και η τιμή του πετρελαίου, με αυτή του χρυσού να ενισχύεται.

Η διάσπαση από τον γενικό δείκτη της σημαντικής στήριξης του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών (854 μονάδων), μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη και έως  κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, κάτι το οποίο είχε συμβεί και τις αρχές Αυγούστου, με το σήμα αγοράς του γενικού δείκτη να ακυρώνεται σήμερα, και με την προσοχή να στρέφεται πλέον στις εναπομένουσες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Ο γενικός δείκτης@835,55 και -3% στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 875,9 μονάδες, και η στήριξη στις 792 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με αρνητική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (43,98 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (28,68 εκατ. τεμάχια).

Νέες πιέσεις δέχθηκε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης@1220,56 μονάδες και -4,12% καθώς έκλεισε στο ημερήσιο γράφημα κάτω από τον κινητό μέσο όρο και των διακοσίων ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με τον όγκο (13,17 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (4,96 εκατ. τεμάχια). Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.359,2 μονάδες και η στήριξη στις 1.105,37 μονάδες.

Ρευστοποιήσεις επικράτησαν για τις μετοχές του τραπεζικού δείκτη@775,04 και -5,87% ο οποίος έκλεισε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, και ελάχιστα πάνω από αυτόν των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 25,05 εκατ. τεμάχια έναντι 19,56 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση να βρίσκεται στις 835,7 μονάδες και η στήριξη στις 760,7 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 1,6050 ευρώ με πτώση 6,69%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα να μετατρέπεται σε πώληση, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,7370 ευρώ και την στήριξη στα 1,5810 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 2,5600 ευρώ με απώλειες 7,25%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,8200 ευρώ και την στήριξη στα 2,5470 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,8460 ευρώ με απώλειες 3,86%, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,8980 ευρώ, και η στήριξη στα 0,7926 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 2,7960 ευρώ με πτώση 6,11%, υποχωρώντας σήμερα κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με την αντίσταση να βρίσκετε στα 3,1620 ευρώ, και η στήριξη στα 2,7960 ευρώ.

****

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ -FFA- ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Ακόμα ένα χάσμα η αγορά με το κλείσιμο κάτω από το 851 να μας δίνει και έξοδο. Η ζώνη του 830 το επόμενο πολύ σημαντικό επίπεδο, με το 850 να γίνεται πλέον αντίσταση.

****

GREEK FINANCE FORUM Πάλι τα ίδια: Για ακόμη μια φορά τον τελευταίο καιρό και για την ακρίβεια για ακόμη μια φορά τους τελευταίους μήνες και με φόντο την τελευταία μεγάλη πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων (όπως και επίσης είχε συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα) ο ΓΔ και ο τραπεζικός δείκτης βρίσκονται στα όρια καθοριστικών επιπέδων, τα οποία μάλιστα μετά τη χθεσινή πτώση κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά.

Συγκεκριμένα, είναι ανάγκη ο ΓΔ να επιστρέψει άμεσα υψηλότερα των 840 – 850 μονάδων (έκλεισε χθες στις 835,55 μονάδες, -3,06%).

Και παράλληλα ο τραπεζικός δείκτης να επιστρέψει υψηλότερα των 780 – 790 μονάδων (έκλεισε χθες στις 775,04 μονάδες, -5,87%).

Και απαιτείται άμεσα οι δύο δείκτες να επιστρέψουν άμεσα υψηλότερα αυτών των επιπέδων, αφού σε διαφορετική περίπτωση, αναμένεται ένας νέος κύκλος πτώσης.

****

GREEK FINANCE FORUM: Και ένα σύντομο σχόλιο για τον DAX, ο οποίος χθες έκλεισε στις 11.925,25 μονάδες, -2,76%. Όλα τα βλέμματα στρέφονται στις ισχυρές στηρίξεις στα 11.700 – 11.750 μονάδες. Στηρίξεις οι οποίες δεν αποκλείουμε να δοκιμαστούν άμεσα. Και οι οποίες δεν πρέπει να χαθούν, αφού τόσο η κατάσταση θα γίνει αρκετά περίπλοκη.

Χάσματα

Δημιουργούνται όταν η χαμηλότερη τιμή ενός κεριού/μπάρας είναι σε υψηλότερα επίπεδα από την υψηλότερη τιμή του προηγούμενου ή η υψηλότερη τιμή ενός κεριού/μπάρας είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από την χαμηλότερη τιμή του επόμενου. Αυτό το κενό που δημιουργείται μεταξύ των δύο κεριών/μπάρες είναι ένα εύρος τιμών στο οποίο δεν έγινε καμία συναλλαγή. Η σπουδαιότητα των χασμάτων ως σχηματισμοί, είναι πολύ μεγάλη μιας και υποδηλώνουν την ύπαρξη δυναμικής ή αδυναμίας στην αγορά. Η μελέτη τους μας οδηγεί σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και πολλοί σχηματισμοί κεριών βασίζονται σε αυτά.

Από την δημιουργία μιας νέας τάσης μέχρι και το τέλος της μπορούν να διακριθούν τέσσερα διαφορετικά είδη χασμάτων.

  • Χάσμα Φυγής/Διάσπασης (Breakaway Gap). Δημιουργείται στην αρχή της τάσης και είναι από τα πιο κερδοφόρα. Εντοπίζεται μετά από έναν πλάγιο σχηματισμό (συσσώρευση) όταν η τιμή διασπά ανοδικά ή καθοδικά τα όρια αυτού.
  • Χάσμα Συνέχισης (Continuation ή Runaway ή Measuring Gap). Δημιουργείται στην μέση της τάσης και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον υπολογισμό τιμής στόχου.
  • Χάσμα Εξάντλησης (Exhaustion Gap). Δημιουργείται στο τέλος της τάσης. Είναι ουσιαστικά η είσοδος στην αγορά και των τελευταίων επενδυτών. Συνήθως συνοδεύεται από αυξημένους όγκους συναλλαγών.
  • Κοινά Χάσματα (Common Gaps). Είναι από τα πιο συνήθη και δεν σηματοδοτούν κάποια αλλαγή στην τάση. Συνήθως καλύπτονται γρήγορα.

Χάσμα Φυγής/Διάσπασης (Breakaway Gap) – παράδειγμα

Χάσμα Συνέχισης (Continuation Gap) – παράδειγμα

Χάσμα Εξάντλησης (Exhaustion Gap) – παράδειγμα

Χάσματα Κοινά (Common Gaps) – παράδειγμα

  • Επίλογος

Δεν δύναται να γνωρίζουμε το είδος ενός χάσματος, παρά μόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε λοιπόν να το κατηγοριοποιήσουμε, αν αναγνωρίσουμε ένα, στο διάγραμμά μας.

stocklearning.gr

***/***

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email