(03/02-Νο.21a) Ξένες Αγορές: Πολλά μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα


Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Πέμπτη οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street με το επίκεντρο στο επενδυτικό κλίμα να είναι τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της Meta που βελτίωσαν περαιτέρω το κλίμα γύρω από τις μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες οδήγησαν την αγορά σε πτώση πέρυσι, καθώς και η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές ανέμεναν σήμερα μετά το κλείσιμο – μεταξύ άλλων – τα αποτελέσματα από Apple, Amazon και Alphabet.

 • Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,11% ή 39,02 μονάδων στις 34.053,94 μονάδες, καταφέρνοντας να σώσει το επίπεδο των 34.000 μονάδων. Στον αντίποδα, ο S&P 500 κέρδισε 1,44% ή 59,49 μονάδες στις 4.178,70 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε “άλμα” 3,25% ή 384,50 μονάδων στις 12.200,82 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow, οι 15 έκλεισαν στο “πράσινο” και οι υπόλοιπες μισές στο “κόκκινο”. Ειδικότερα, των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Microsoft, 3M και Intel με άνοδο 4,69%, 3,90% και 3,855 αντίστοιχα. Από την άλλη, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των United Health Group, Merck & Co. και Boeing με πτώση 5,26%, 3,32% και 2,535 αντίστοιχα.

 • Η μετοχή της Meta – η 14η μεγαλύτερη εταιρεία στον δείκτη S&P 500 – σημείωσε ράλι άνω του 23% (νωρίτερα “άγγιξε” κέρδη άνω του 27%) αφού ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων του δ’ τριμήνου και την επαναγορά μετοχών της ύψους 40 δισ. δολαρίων. Το πλέον ενθαρρυντικό ήταν όμως ότι ο τεχνολογικός κολοσσός προέβλεψε έσοδα για το τρέχον τρίμηνο μεταξύ 26 και 28,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με σημαντικά υψηλότερο άνω άκρο από τη μέση εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν για 27,14 δισ. σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Το ράλι τις Meta παρέσυρε ανοδικό τις μετοχές και άλλων τεχνολογικών εταιρειών. Ειδικότερα, οι μετοχές των Alphabet και Amazon σημείωσαν κέρδη άνω του 7% ενώ η μετοχή της Apple σημείωσε κέρδη άνω του 3% αντίστοιχα.

 • Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν υπεραποδώσει το 2023, ενισχυμένες από τα πρόσφατα μηνύματα για την υποχώρηση του πληθωρισμού που οι επενδυτές αναμένουν ότι θα μπορούσαν να υποδηλώσουν μια παύση από τη Fed στην επιθετική της πολιτική αύξησης των επιτοκίων της. Ο τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών του S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο άνω του 11% φέτος, μετά από πτώση άνω του 28% πέρυσι.

“Καθώς οι συνθήκες της αγοράς άλλαξαν το 2022, οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις μετοχές ανάπτυξης, όπως οι τεχνολογικές, υπέρ των μετοχών αξίας που θεωρήθηκαν πιο κατάλληλες για το δύσκολο περιβάλλον”, δήλωσε την Πέμπτη ο Nigel Green**, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου de Vere. “Αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα, πιστεύουμε ότι είναι η αρχή μιας ανάκαμψης”, είπε και πρόσθεσε:

 • “Πρώτον, οι αποτιμήσεις των μετοχών τεχνολογίας και άλλων μετοχών ανάπτυξης είναι σήμερα χαμηλές, έχοντας πληγεί από την προηγούμενη στροφή προς τις μετοχές αξίας. Και δεύτερον, ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει κορυφωθεί και τα επιτόκια πρόκειται να σταθεροποιηθούν, γεγονός που απομακρύνει ένα σημαντικό εμπόδιο για τις μετοχές τεχνολογίας”.

Nigel Green, founder and CEO of deVere Group, leads one of the world’s largest independent financial advisory organisations with over 80,000 high-net-worth, expat and international investor clients in more than 100 countries worldwide and over US$10 billion under advice and management.


Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ προειδοποίησε ότι περιμένει να τα αυξήσει περαιτέρω στο πλαίσιο της προσπάθειας της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

 • Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε τα επιτόκια της για 10η συνεχή φορά συνεχίζοντας τη σύσφιξη της πολιτικής της και στο νέο έτος στο πλαίσιο της μάχης που δίνει για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, τα μέλη της BoE ψήφισαν 7-2 υπέρ της αύξησης του τραπεζικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, όπως περίμεναν οι αναλυτές, στο 4,0% – το υψηλότερο από το 2008 – από 3,5% προηγουμένως.

Η αγορά εργασίας της χώρας να συνεχίζει να δείχνει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα παρά τη διαρκή αύξηση του κόστους δανεισμού από την Fed. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας που υποβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 183.000 μειωμένες κατά 3.000 από τις 186.000 που είχαν προηγηθεί. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο, το οποίο ήρθε μάλιστα την ώρα που η αγορά εκτιμούσε ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν σε 200.000.

 • Ακόμη, σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό από άλλη έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, η παραγωγικότητα των εργαζομένων αυξήθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το τέταρτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα να μετριαστεί ο ρυθμός αύξησης του κόστους εργασίας. Ειδικότερα, η παραγωγικότητα εκτός γεωργικού τομέα, η οποία μετρά την ωριαία παραγωγή ανά εργαζόμενο, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3% το περασμένο τρίμηνο.

Τέλος, ανέκαμψαν οι εργοστασιακές παραγγελίες χάρη στην απογείωση των παραγγελιών αεροσκαφών. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη σύμφωνα με το Reuters ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,8% μετά από πτώση 1,9% τον Νοέμβριο.

 • Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι παραγγελίες θα ανέκαμπταν κατά 2,2%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν από τη μεριά τους αύξηση 2%. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 11,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τη μηνιαία έκθεση της Παρασκευής για την αγορά εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal αναμένουν ότι ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας θα έχει επιβραδυνθεί στις 187.000 τον Ιανουάριο, από 223.000 κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.

 • Apple misses earnings expectations as iPhone sales fall short


 • FB (META): Διπλασιασμός τιμής από τα προ 3μηνου χαμηλά της 


 • Alphabet misses on earnings expectations, as ad revenue falls


 • TESLA: Στο +80% από τα προ μηνός χαμηλά της, αλλά και σε απόσταση 100% από τα υψηλά της!


 • SOFI: Στο +80% από τα προ 6 εβδομάδων χαμηλά της, αλλά και σε απόσταση 75% από τα υψηλά της!


 • THE MOST ACTIVE STOCKS 

 • TOP GAINERS

 • LOSERS 

ΟIL

Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Πέμπτη, μετά και το χθεσινό κλείσιμο σε χαμηλό τριών εβδομάδων, καθώς στοιχεία έδειξαν την έκτη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 41 cents ή 0,54% στα 76,00 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κλείσει χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.


Παράλληλα, το Brent παράδοσης Απριλίου έχασε 66 cents ή 0,8% στα 82,18 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι χθες έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου.

Οι σημερινές απώλειες ήρθαν μετά τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη και τα οποία έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 4,1 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών και σηματοδοτώντας την έκτη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση.

Οι αναφορές που υποδεικνύουν συνεχή ενίσχυση των ρωσικών εξαγωγών εν όψει του ανώτατου ορίου τιμών στις ρωσικές εξαγωγές αργού που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου, έχουν συμβάλει στον κατευνασμό των ανησυχιών για την προσφορά, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι χώρες της ΕΕ θα επιδιώξουν συμφωνία την Παρασκευή σχετικά με πρόταση της Κομισιόν για τον καθορισμό πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, μετά την αναβολή της απόφασης την Τετάρτη λόγω των διαιρέσεων μεταξύ των κρατών μελών, δήλωσαν διπλωμάτες.

Το αργό δεν κατάφερε να βρει ανοδικό παράγοντα μετά την άνοδο των μετοχών στον απόηχο της χθεσινής αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο εύρος του 4,50% – 4,75%, όπως και αναμενόταν, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν σε μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι ο ΟPΕC+ συμφώνησε να μειώσει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως – περίπου 2% της παγκόσμιας ζήτησης – από τον περασμένο Νοέμβριο έως το τέλος του 2023 για να στηρίξει την αγορά.