02/2- Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μ/μ από και για τον κόσμο του Χ.Α (Part Ι)

 

02/2- Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μ/μ από και για τον κόσμο του Χ.Α (Part Ι)

ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ να ανέβει κι άλλο, συνήθως πέφτει μέχρι να βρει την ισορροπία του. Κι όταν κάτι αρνείται να κατέβει κι άλλο, τότε συνήθως έχει βρει την ισορροπία του και επομένως… Με την ευχή, κάτι τέτοιο να συμβαίνει στο Χ.Α αυτή την περίοδο… Αλλο όμως το ευχολόγιον κι εντελώς διαφορετική η σκληρή πραγματικότητα, όταν μία ολόκληρη χώρα δεν γνωρίζει που πατά και που βρίσκεται.

 • ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΛΑΒΩΣΕΙ στη κυριολεξία με τεχνικές αναλύσεις για τις 4 συστημικές τραπεζικές λες και χάθηκαν οι άλλες μετοχές. Της εκδιδομένης γίνεται, έχει χαθεί κάθε μέτρον. Ψυχασθένεια σκέτη… Το αν κρατήσει το τάδε επίπεδο, τότε θα κοιτάξει βόρεια αλλά αν δεν το κρατήσει τότε θα κινηθεί νότια. Το ίδιο και με το που θα πάει ο δείκτης ο γενικός (ποιός γενικός δηλ., αφού δουλευόμαστε μεταξύ μας) και ποιός τραπεζικός (αλήθεια ουσιαστικά υφίσταται ερχόμενος από τις 1.660.000 μονάδες;;). Κύριε Ελέησον,  Ελα Θεέ και Παναγιά, Μέγας είσαι Κύριε και Θεός φυλάξοι!

ΤΑΜΠΛΟ 1/2/2021: Η ΕΕΕ βοήθησε στο θετικό πρόσημο του ΓΔ. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ παραμένουν οι χρυσές εφεδρείες για το ΧΑ, σταθεροποιείται η Εurobank, το ίδιο και η ΕΤΕ που έχει μακράν την μεγαλύτερη κ/φση (1,8 δισ. έναντι 2,08 δισ. της ΕΥΡΩΒ που έχει όμως και την ΓΡΙΒ μέσα της) στα γνωστά εσχάτως επίπεδα της η ΜΠΕΛΑ..

 • Ηρεμη δύναμη ο ΜΥΤΙΛ ενόψει της ανακοίνωσης  της χρήσης 2020 στις 4/2, δεν μπορούν τα ΕΛΠΕ που δεν αδικούνται άλλωστε στο ταμπλό, η ΔΕΗ ξεκουράζεται και λογικό είναι, αδύναμη η ΜΟΗ, ευθυτενής και αγέρωχη η ΤΕΝΕΡΓ, καλός ο ΤΙΤC που υπόσχεται κι άλλα

Αδικείται η ΓΕΚΤΕΡΝΑ συγκριτικά με την ΤΕΝΕΡΓ, όταν τρέχει ο όμιλος (ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, CENER) οι παλαιοί των επενδυτών αισθάνονται πολύ καλύτερα, δεν υπάρχουν λόγια για τις ΚΟΥΕΣ και ΚΡΙ ΚΡΙ, δεν δικαιώνει τις προσδοκίες των δικών της η ΕΥΔΑΠ…

 • ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΝΕΙΑ για το εκπληκτικό ΚΡΙ ΚΡΙ. ΙΝΤΕΑΛ και ΒΥΤΕ δικαιώνουν όσους τα επέλεξαν, περνάει στην αντεπίθεση(;) η μετοχή της CENER που αρκετά έκανε την “πεθαμένη”, κινητικότητα στα ΠΛΑΚΡ με 15.700 τμχ αλλά τα 15 χιλ. έγιναν σε 2 πράξεις στα… 14,8400 ευρώ, εν αναμονή η ΙΝΛΟΤ, σταθερός ο ΔΡΟΜΕΑΣ στα πέριξ των 0,4500 ευρώ…

Της ξεφτύλας το ανάγνωσμα στο ΙΑΤΡΙΚΟ, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των φίλων της η ΙΝΤΕΡΛΑΙΦ, πιέζονται για διαφορετικούς λόγους Ελλάκτωρ και Παπουτσάνης… Το παλεύει η ΑΡΑΙΓ, πάλι στο μείον η ΛΑΜΔΑ και πάλι καλά να λέμε με τόσες εκκρεμότητες.

 • Την ΑΣΚΟ την πουλάνε αφού δεν προχώρησαν οι διαδικασίες της φημολογηθείσας ΔΠ (αλλά όποτε θέλουν την επαναφέρουν), ΑΣΚΟ: Αυτή είναι η νοοτροπία του αρπακολλατζή έλληνα παίκτη – επενδυτή(;)…Τι κι αν η εταιρεία έχει διαθέσιμα 16 εκατ. και μηδενικό δανεισμό και αποτιμάται ουσιαστικά σε 12, 13 ή 14 εκατ. ευρώ;;(!!!!)

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Πρέπει πάντα να είμαστε συνετοί και προσεκτικοί στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις μας.

 • ‘Αλλωστε, το μυστικό που χωρίζει το ΖΗΝ από το ΕΥ ΖΗΝ δεν είναι παρά μερικές λογικές κινήσεις στο ταμπλό σε χαρτιά στα οποία μπορούμε να προσεγγίσουμε τα δρομολόγια τους με μεγάλες πιθανότητες επιτυχούς επιβίβασης και αποβίβασης.
 • Και μάλιστα σε διάρκεια έτους. Αυτό το καθημερινό ή το κάθε λίγο και λιγάκι “μέσα έξω” δεν οδηγεί πουθενά.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Οι τοποθετήσεις πάντοτε πραγματοποιούνται σε καθοδικά γυρίσματα των μετοχών που παρακολουθούμε και οι οποίες δεν είναι και λίγες.

 • Αφού καλύπτουν όλους τους κλάδους και απευθύνονται σε όλα τα χαρτοφυλάκια, ανάλογα με την μορφή-ιδιότητα που οι κάτοχοι τους τα “χρωματίζουν”.
 • Ποτέ δεν κυνηγάμε τιμές, πόσο μάλλον εξυπηρετούμε τερματικά παίγνια που στηρίζονται σε αναφορές του μικρομέτοχου και τις οποίες ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν…
 • Ο μ/μ δεν παίζει με τα λεφτά των αναγνωστών του και η μοναδική ανταμοιβή του είναι η ευχαρίστηση που παίρνει όταν αυτοί τα “κονομάνε” και δεν τους μαδάνε στο ταμπλό…

****


ΙΝΤΕΑΛ: Οι μεγαλομέτοχοι έχουν αποφασίσει να δώσουν ιδιαίτερη, ξεχωριστή θα λέγαμε, έμφαση για την ανάπτυξη του τομέα CYBER SECURITY**

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στις αγορές εκτός από το timing, την καθημερινή ενημέρωση και την ψυχολόγηση τoυς, πρέπει κανείς να διαθέτει και το σχετικό “FLEXIBILITY” δηλ. την ευκαμψία, την προσαρμοστικότητα στις αλλαγές των δεδομένων τους και ειδικότερον της κάθε εταιρείας και της μετοχής της.

 • Και εμείς ήμασταν δύσπιστοι απέναντι στην ΔΕΗ εκεί γύρω στα 2,0000 ευρώ αλλά μόλις είδαμε/εκτιμήσαμε τα νέα δεδομένα που δημιουργούνταν, την γυρίσαμε ατάκα και επί τόπου την κασέτα.
 • Τις μετοχές να μην τις ερωτεύεστε, ούτε αξίξει κανείς να παιδεύεται με δαύτες. Μόλις σας δυσαρεστεί/ δυσανασχετεί/ στεναχωρεί κάτι, στείλτε τις αδιάβαστες. Πάντα θα βρεθούν οι αντικατάστριες.

****

ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ (του Θανάση Σταυρόπουλου)

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 0,794 ευρώ, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 60 και 200 ημερών, το σενάριο για περαιτέρω υποχώρηση προς τα 0,72 και 0,635 ευρώ δείχνει επικρατέστερο. Σε περίπτωση θετικής έκπληξης, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις στα 0,835 – 0,841, 0,88 και 0,917 (ημερήσιο “stop short”) – 0,9288 ευρώ.

 • Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θα ήθελε κλείσιμο 2,195 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) ο τίτλος της ΕΤΕ, έχοντας υπερκεράσει τις πρώτες αντιστάσεις στα 1,98 – 2,00 (από όπου διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 2,126 ευρώ (gap). Οι πλησιέστερες στηρίξεις στα 1,872, 1,811 και 1,727 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1,727 ευρώ, θα σημάνει “red alert” ακόμα και για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1,70 ευρώ.

Δείχνει ισχυροποιημένη η στήριξη στα 0,51 ευρώ για την μετοχή της ΕΥΡΩΒ, όμως για την βελτίωση της τεχνικής εικόνας απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 0,55 – 0,566 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 0,5912 ευρώ (gap) – 0,611 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση αρνητικής έκπληξης και κλεισίματος χαμηλότερα των 0,51 ευρώ, θα “ανοίξει η καταπακτή” για βύθιση προς τα 0,493 και 0,4498 – 0,444 ευρώ.

 • Όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 0,98 – 1,05 ευρώ (gap), οι “short” δεν έχουν λόγους ανησυχίας στη μετοχή της ΠΕΙΡ, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 0,8736 και 0,80 ευρώ. Αντίθετα, κλείσιμο υψηλότερα των 1,05 ευρώ, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τα 1,13 – 1,17 και 1,20 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

ΜΠΕΛΑ: Χωρίς νέα τεχνικά δεδομένα ο τίτλος, καθώς συνεχίζει να περιστρέφεταιπέριξ των 13,00 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 12,70, 12,18 και 11,50 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 13,35 (ημερήσιο “stop short”), 13,57, 13,96 και 14,42 – 14,71 ευρώ.

 • ΟΠΑΠ: Και εδώ περιστροφική κίνηση μετοχής, με άξονα τα 10,00 ευρώ. Ο τίτλος, πρόσφατα, βρήκε στήριξη στα 9,80 ευρώ, όμως για να θεωρηθεί περατωθείσα η διόρθωση, πρέπει να επιστρέψει με κλείσιμο υψηλότερα των 10,48 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), για να ακολουθήσει αναρρίχηση προς τα 10,94 και 11,10 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε αντίθετη περίπτωση και κλείσιμο χαμηλότερα των 9,80 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 9,05 ευρώ.

****

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (του Θανάση Σταυρόπουλου)

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά για την Κρι Κρι (+3,60%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στα Πλ. Κρήτης (+3,03%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε ΞΥΛΚ (+7,09%) και Newsphone (+9,32%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Ελινόιλ (+1,61%), αύξησε συναλλαγές αλλά οι αγοραστές περίμεναν χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Fieratex (+5%), ενώ δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Byte (+5,32%) και Intralot (+5%).

 • Ο πρώτος και μοναδικός αγοραστής στο -9,68% για την Doppler (+1,61%), επιστροφή αγοραστών με σχετική αύξηση των συναλλαγών στην Έλαστρον (+4,24%), διατηρούν επαφή με τα πρόσφατα υψηλά οι Ευρωσύμβουλοι (+0,61%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντεάλ (+5,34%, αλλά όχι με πειστικό “bid”) και για την ΕΛΧΑ (+1,12%), προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η Entersoft (+2,33%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Cenergy (+4,94%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Μαθιό (-4,04%), Ιατρικό (-5,04%) και Τζιρακιάν (-3,14%), με πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις Παϊρης (-3,41%) και AS Company (-2,70%), οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν ήταν “fake” το τελευταίο ανοδικό τίναγμα στον Καρέλια (-7,93%), προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 5,90 ευρώ (κλείσιμο 21/1) από την Autohellas (+2,73%), ενώ “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Interlife (-4,26%) που επαναπροσεγγίζει την τιμή εισαγωγής.

****

ΕΚΘΕΣΗ(1):

Τις εκτιμήσεις της και τις προοπτικές ανάπτυξης για τις μετοχές έξι τεχνολογικών small caps μας έδωσε η Ν.Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ. Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο

 • Στα 1,46 ευρώ για τη μετοχή της Byte
 • Στα 2,42 ευρώ για τον τίτλο της Entersoft
 • Στα 4,82 ευρώ για την Epsilon Net
 • Στα 10,10 ευρώ για την Performance Technologies
 • Στα 4,66 ευρώ για τη μετοχή της Profile και
 • Στα 5,50 ευρώ για τον τίτλο της Space Hellas.

ΑΚΡΩΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ πάντα η Ν.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ και πολύ καλά κάνει. Η πλέον  νοικοκυρεμένη – by far – ελληνική χρηματιστηριακή και με πανίσχυρη κεφαλαιακή διάρθρωση (χιλιόμετρα μακρυά ο επόμενος). Ο υιός Νίκος συνεχίζει στα βήματα του πατέρα του Γιώργου που με την σειρά του είχε παραλάβει την σκυτάλη από τον δικό του. Αρρωστοι ολυμπιακοί πατέρας και γιός και προσωπικοί φίλοι του μ/μ.


ΕΚΘΕΣΗ(2):

EUROXX – OTE: Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τον τίτλο στα 16,5000 από 16,0000 ευρώ με το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα του τίτλου να διαμορφώνεται περί το 40%. Διατηρείται η σύσταση ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ για τη μετοχή που διαπραγματεύεται με έκπτωση 24% σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρίες στην Ευρώπη, κάτι που δεν αντανακλά τα υγιή θεμελιώδη στην εγχώρια αγορά και τις προοπτικές παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών.

 • Οι αναλυτές της Euroxx εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η στρατηγική διανομής ελκυστικών μερισμάτων εκτιμώντας ότι ο ΟΤΕ θα διανείμει μέρισμα 0,60 ευρώ για το 2020. Με τη μερισματική απόδοση να ανέρχεται σε 5%, ενώ ευελπιστούν ότι θα ανέλθει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα λόγω της διανομής εντός του δευτέρου εξαμήνου, των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania στους μετόχους (έκτακτο μέρισμα 0,36 – 0,40 ευρώ ανά μετοχή).

 • ΠΡΟΣΦΟΡΑ του 

 • ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

***

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.