03/2/2021- Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου από και για τον κόσμο του Χ.Α(2)

ΜΕΡΟΣ (2)

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Ασχετα με τα όσα του καταλογίζουμε – αν και δεν είναι αποκλειστικά δική του η ευθύνη, αλλά πάνω από όλα δική μας – δηλ. όσων ασχολούνται μαζί του σε καθημερινή βάση (δημοσιογράφοι, sites, διοικητικά όργανα κλπ ) το Ελληνικό Χρηματιστήριο έτσι όπως είναι τώρα είναι το “τιμιότερο”, “ηθικότερο” και “λογικότερο” από κάθε άλλο παγκοσμίως. Οποιος το καταλαβαίνει έχει καλώς, όποιος δεν… και να του εξηγήσουμε… τζάμπα κόπος.

ΟΤΑΝ μία εταιρεία είναι αξιόπιστη και έχει δώσει κατ’ επανάληψη απτά δείγματα γραφής δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ο καιρός πάντα θα την δικαιώνει.

AΠΑΝΤΗΣΗ: Πολλοί αναγνώστες μας ερωτούν τι τιμές στόχου θα δίναμε στις πολλές μετοχές που παρουσιάζουμε και επισημαίνουμε με απλοϊκά λόγια και νοήματα.
 1. Δεν είναι δική μας δουλειά, αντιλαμβάνεστε…
 2. Κανείς σοβαρός και εχέφρων παράγοντας του χώρου θα έδινε…
 3. Καθαρά δουλειά των αναλυτών που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και δική μας να προσπαθούμε να την … μεταφράσουμε.
 4. Το γιατί δεν ασχολούνται με τις μικρομεσαίες, τις μικρές ή ακόμη και με τις μεσαίες εταιρείες αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν δουλεύει για την ψυχή του άλλου. Οι ίδιες οι εταιρείες δίνουν στο 95% των περιπτώσεων τις … παραγγελίες στα Σπίτια και αυτά με την σειρά τους στους αναλυτές που πληρώνονται από αυτά. Ξεκάθαρα και απόλυτα θεμιτά πράγματα.
 5. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα ορισμένων μικρών εταιρειών του Χ.Α που πλήρωσαν για να βγούν αναλύσεις για τις δικές τους μετοχές (ένας τρόπος έμμεσης ανάδειξης των) και να τις μάθει ένας μεγαλύτερος αριθμός ιδιωτών επενδυτών…
 6. Μόνον fair value θα μπορούσαμε να δίνουμε πάντα με επιφύλαξη, βάσει των δικών μας υπολογισμών – εκτιμήσεων και πάντα στην δική σας κρίση.
 7. Φυσικά, όταν στην REVOIL γράφουμε … SKY IS THE LIMIT δεν χρειάζεται να σας το μεταφράσουμε.

ΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ ΜΗΝΥΜΑ

Αγαπητέ Μικρομέτοχε
Είμαστε μια ομάδα ελλήνων μικροεπενδυτών και τις οικονομίες μας τις έχουμε επενδύσει  σε μετοχές της  τράπεζας Πειραιώς, και λόγω ότι για δεύτερη φορά μετά τον Σεπτέμβριο σε όλο τον ηλεκτρονικό τύπο υπάρχουν βροχή δημοσιευμάτων και στο δικό σας site αναφέρετε στα άρθρα σας για ΑΜΚ της τράπεζας εντός του έτους και με τιμές της αύξησης 40% κάτω
από  την τρέχουσα χρηματιστηριακή άξια της μετοχής με μεγάλο κίνδυνο την απώλεια των οικονομιών μας που καθημερινά βλέπουμε, σας παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώσετε με άρθρο σας αν η τράπεζα ή στέλεχος της έχει δηλώσει  ότι η ιδιωτικοποίηση της θα γίνει με ΑΜΚ γιατί σύμφωνα με ανακοίνωση τον Οκτώβριο η τράπεζα είχε δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει σε ΑΜΚ και την ενίσχυση των κεφαλαίων της θα την κάνει με άλλες δράσεις χωρίς ΑΜΚ ή η ΑΜΚ απλά είναι φημολογούμενη στα χρηματιστηριακά και δημοσιογραφικά γραφεία, και τι επιπτώσεις θα έχει στους παλαιούς μετόχους, και ποια θα είναι η πιθανολογούμενη τιμή.
Σας ευχαριστούμε.
Αθήνα 3-2-2021                                μετά τιμής
                                                  Ομάδα μικροεπενδυτών
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ μ/μ: 

Η Πειραιώς είναι η τράπεζα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια και δάνεια σε καθυστέρηση τα γνωστά NPE και NPL.  Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάθε τακτοποίηση μέρους των δανείων αυτών κοστίζει κεφάλαια της τράπεζας. Είναι ένα πολύπλοκο μαθηματικό μοντέλο που τρέχουν οι τραπεζίτες μεταξύ κόκκινων δανείων και προβλέψεων και δυνατότητα ανάκτησης κεφαλαίων.   

 • ΤΟ πόσα, πότε και πώς, δεν το γνωρίζουν μάλλον ούτε οι τραπεζίτες. Η διαδικασία είναι πολύπλοκή και περιλαμβάνει βοηθητικούς μηχανισμούς όπως τον Ηρακλή και αλλά και προφανώς την διάθεση της αγοράς να πληρώσει λίγα ή πολλά για ένα χαρτοφυλάκιο κόκκινων δάνειων. 

ΑΠΟ εκεί και πέρα το θέμα της ιδιωτικοποίησης είναι επίσης άγνωστο. Η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης μέσω ΑΜΚ είναι το ένα σενάριο ίσως και το πιο πιθανό ή λογικό μιας και κανείς ιδιώτης δεν θα αγοράσει μετοχές μιας τράπεζας με άγνωστες κεφαλαιακές ανάγκες. Θα υπάρξει η ανάγκη να φτιαχτεί ένα γενικότερο πλάνο που θα ξεκαθαρίζει και τις ανάγκες αυτές και το τι θα κάνει το κράτος με το 60% των μετοχών που κατέχει.


 • KI ΑΛΛΟ ΜΗΝΥΜΑ

Ν.Φ- ΒΙΟΣΚ: Θα είχατε νέα. Τι έγινε; Η 2η φορά που με χώνετε. Την 1η στα 60 λεπτά
πριν κάτι χρονακια λίγο πριν την αύξηση. Τώρα στα 0,30. Θα προκόψει
καμιά φορά; Σας αγαπώ πολύ, αλλά μη μου κάνετε τετοια.
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δηλαδή από τις τόσες δεκάδες την ΒΙΟΣΚ βρήκατε; Το χαρτοφυλάκιο πρέπει να έχει διασπορά. Για την λεγάμενη τώρα… Ποιός σας έχωσε;; Μήπως η απληστία; ΕΚΑΝΕ ΑΜΚ όταν είχε 0,4000 και είχε δώσει 3ν/1 στα 0,3000 και όποιος μπήκε στην ΑΜΚ μπορούσε μετά την ΑΜΚ να πουλάει άνετα στο +25% και με 3πλασιο αριθμό μετοχών!!!
 • ΜΠΟΡΕΙΤΕ να μας πείτε πόσα χρόνια πριν στα 0,6000 ευρώ;; Μήπως και τότε είχε δώσει καλές αποδόσεις, αλλά θέλατε περισσότερα;
 • Με αγάπη πάντα.
****
Απόφαση – σταθμός της Κομισιόν: «Ηaircut» το 50% των πρώτων δανείων της Επιστρεπτέας προκαταβολής στην Ελλάδα
 • Ανοίγει ο δρόμος για την διαγραφή του 50% του δανείου που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους τρείς πρώτους γύρους της Επιστρεπτέας με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δίνει την δυνατότητα μετατροπής αυτών των οφειλών σε επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις θα κλειδώσουν το επόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθούν οι τηλεδιασκέψεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα με τους δανειστές για ένα ευρύτερο πλέγμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας με πιο στοχευμένες δράσεις.
 • Στόχος του νέου μοντέλου που θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποσβέσουν τις ζημιές από την πανδημία, να δώσει τις αναγκαίες ταμειακές ανάσες και να κινητοποιήσει την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό τους προστατεύοντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας.
Επισημαίνεται ότι όλα τα μέτρα εξετάζονται στην βάση των αντοχών του προϋπολογισμού και των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία και πάνω σε αυτά τα δεδομένα διεξάγονται οι τηλεδιαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης των παγίων δαπανών συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ.
 • Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά επιχείρηση μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 10 εκατ. ευρώ αλλά δεν είναι σίγουρο πως όλο το ποσό θα είναι σε μετρητά. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια, είτε να είναι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων όπως γίνεται τώρα με την επιστρεπτέα προκαταβολή, είτε να αφορούν σε ενισχύσεις μέσω φορολογικών εκπτώσεων ή εκπτώσεων ασφαλιστικών εισφορών.

AEGEAN AIRLINES: Δίνει μερικές φορές καλό χαρτζιλίκι στους traders που παίρνουν το σωστό δρομολόγιο…


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

ΡΕΒΟΙΛ: Fair Value το λιγότερο 1,6000 ευρώ – Αν δε, την συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες του κλάδου διεθνώς, τότε ξεφεύγουμε για πολύ πιο πάνω. Αλλά δεν μπορούμε επειδή ξεφεύγουν οι αναλυτές, οι παικταράδες και οι αγορές, να ξεφύγουμε και εμείς.

ΕΛΙΝΟΙΛ: Fair Value το λιγότερο 2,4000 ευρώ – Αν δε την συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες του κλάδου διεθνώς, τότε ξεφεύγουμε για πολύ πιο πάνω. Αλλά δεν μπορούμε επειδή ξεφεύγουν οι αναλυτές, να ξεφύγουμε και εμείς.

ΕΛΠΕ: Μέτριο έως αναποτελεσματικό το διοικητικό επιτελείο τους, αν και διαθέτει δυνατά ονόματα που όμως κάποιος(οι) τα… εμποδίζουν.

ΜΟΗ: ΘΑ την επαναφέρουν Δεν έχουν… πεθάνει τα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ίσα ίσα μάλιστα!! Αλλά εδώ θα έχουμε και πρόβλημα διαδοχής.

ΠΑΙΡΗΣ: Ονομαστική αξία μετοχής στα 1,4600 ευρώ που την δικαιολογεί αν αποτιμήσει κανείς τα μεγέθη του στις πραγματικές αντικειμενικά αξίες του. Το περίεργο είναι η τωρινή χαμηλή αποτίμηση του και όχι η άνοδος από τα γελοιωδέστατα χαμηλά του.

 • Υπ.Σημ: Και ο ΤΖΚΑ είχε γράψει … 0,0400 ευρώ και η ΒΙΟΤΕΡ σχεδόν τα ίδια… Θα πρέπει να μιλάμε δηλ. για άνοδο 6500% για την ΤΖΚΑ και + 800% για την  ΒΙΟΤΕΡ;;; Αντιλαμβάνεστε το νόημα της υποσημείωσης.MEΡΟΣ 1 

Μην ασχολείστε με τους δείκτες, κοιτάτε μόνον μετοχές, πάντα τοις μετρητοίς και χωρίς ανοίγματα στους κωδικούς. Οι άλλοι μπορεί να κάνουν ό,τι θέλουν, δημοκρατία έχουμε. Σχεδόν πάντα οι Δευτέρες δεν είναι καλές, αλλά έρχονται οι Τρίτες για να μας αποζημιώσουν… Ιδιαίτερη αναφορά σήμερα για την Revoil και την μετοχή της.

ΤΑΜΠΛΟ 2/2:

-ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Δεν στοιχηματίζουμε ούτε σεντ στο αν θα ξεπεράσει ή όχι το ορόσημο της Κ/φσης του 1 δισ. ευρώ.

-Πακέτα και υψηλή εμπορευσιμότητα στην δύναμη που ακούει στο όνομα ΓΕΚΤΕΡΝΑ…

 • Στην ΑΣΚΟ ότι ώρα θέλει το γυρίζει το παιχνίδι, με την κ/φση να χρήζει ψυχιατρικής ανάλυσης…

– Εκπληκτική η προσπάθεια της ΑΡΑΙΓ κόντρα σε θεούς και δαίμονες, ανεξάρτητα της αιτίας…

– Δεν υπάρχουν λόγια για το απίστευτο ΚΡΙ ΚΡΙ

– Βρίσκει ξανά τα βήματα του ο ΟΠΑΠ που στοχεύει εν ευθέτω χρόνω στο 13άρι (γεννάνε και τα κοκόρια του, άμα λάχει)

 • Το παλεύει ο ΑΛΜΥ αξιοπρεπώς…
 • Αρχισε να δείχνει τα δόντια της η REVOIL (για να ακριβολογούμε μόλις τώρα βγάζει δοντάκια…)
 • Χρώσταγε μία τέτοια κίνηση ο ΟΤΕ, χρωστάει κι άλλες, αρκετές.
 • Πολύ καλή εικόνα από τον ΟΛΠ
 • Δεν χρειάζονται σχόλια για τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ.
 • Πάντα στο ύψος της η ΕΝΤΕΡ αν και έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη.
 • Οργιο υποτιμητικού παιξίματος στην ΠΑΙΡ, όπου όμως υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις…

****

REVOIL – The sky is the limit

 • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τον ΟΑΚ – φίλου συνεργάτη του μ/μ, την οποία και προσυπογράφουμε

Παρακολουθώντας την αγορά και την πορεία εταιριών των πιο Hot κλάδων, πολλές φορές παραλείπουμε ξεχασμένες εταιρίες από κλάδους που βγήκαν εκτός μόδας. Το να καβαλάμε τα άλoγα της αγοράς – είτε λέγονται “χ” είτε λέγονται “ψ” – είναι πολύ πιθανόν να μας βγάλουν κέρδη την επόμενη κιόλας μέρα, αλλά αν το άλογο στραβοπατήσει δεν υπάρχει κανένα νούμερο στα θεμελιώδη της εταιρίας για να μας κρατήσει με μικρές απώλειες.

 • Συνήθως, μαζί με το στραβοπάτημα χάνουμε και όλο το κεφάλαιο που έχουμε επενδύσει. Και προφανώς την εποχή αυτή που τα άλογα τρέχουν, κανείς δεν θέλει να ακούει για αργοκίνητα μουλάρια. Παρόλα αυτά, θα σας γράψω για μια μετοχή ή αν θέλετε ένα μουλάρι από τα λίγα στον πλέον απαξιωμένο κλάδο των πετρελοειδών.    

Στην εποχή λοιπόν της ηλεκτροκίνησης ο κλάδος του πετρελαίου και του εμπορίου καυσίμων περνάει στο παρασκήνιο. Αληθεύει όμως, ότι η πράσινη ανάπτυξη μειώνει την κατανάλωση πετρελαίου; Δυστυχώς για τον πλανήτη ΟΧΙ. Ευτυχώς για τις εταιρίες του χώρου όμως. Από στοιχεία της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου όχι μόνο απέχουμε από την μείωση αλλά πάμε για νέο ρεκόρ κάθε χρόνο. Από τα 20 δισεκατομμύρια βαρέλια προ σαρανταετίας φτάνουμε στα 40 τώρα.

www.oilprice.com

Ο λόγος απλός. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο απευθύνονται σε μεγάλες μάζες του πληθυσμού και η αύξηση της ζήτησης δεν ανταποκρίνεται στην μείωση της αντικατάστασης από άλλες μορφές ενέργειας. Μύθος λοιπόν το «εκτός μόδας» των πετρελαϊκων. Και μπορεί το ταμπλό να μην εκφράζει την πραγματικότητα αλλά σε βάθος χρόνο τα νούμερα θα βγουν στην επιφάνεια. Και τότε θα αναδείχνουν πάλι εταιρίες όπως η Shell η BP και άλλες.

 • Στο ΧΑΑ υπάρχει μια μικρή εταιρία η Revoil που έχοντας περάσει τα 40 κύματα αρχίζει να εμφανίζει νούμερα που δεν θα περνάνε για πολύ απαρατήρητα.  

Θα ξεκινήσω από την πραγματική λειτουργία της εταιρίας. Η εταιρία αν και υπήρχε από το 1982 άλλαξε ουσιαστικά σελίδα το 1995, όταν εξαγοράστηκε από την οικογένεια Ρούσσου η οποία κυριολεκτικά ανέπτυξε τον όμιλο.

Έχουμε πει ότι τα νούμερα πρέπει να συμβαδίζουν με τους ισολογισμούς. Η εταιρία λοιπόν έχει μια αξιοπρόσεκτη αλλά και συντηρητική επέκταση του αριθμού των πρατηρίων. Φτάσαμε από τα 26 πρατήρια το όχι και τόσο μακρινό 1996, στα 553 πρατήρια το 2020. Ο εικοσαπλασιασμός των πρατηρίων εντός 25 ετών δείχνει ξεκάθαρα την ανοδική τάση της εταιρίας.

 • Αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι η εταιρία εκτός από τα 553 δικά της πρατήρια τροφοδοτεί και 130 περίπου ανεξάρτητα πρατήρια με αποτέλεσμα το σύνολο των πρατηρίων να ξεπερνάει τα 680. 

Ρίχνοντάς μια ματιά στην κατάσταση αποτελεσμάτων της εταιρίας μπορούμε να διαπιστώσουμε μια πολυετή ταλαιπωρία στα κέρδη της εταιρίας. Το 2016 έγραψε ζημιές μαμούθ με την εφάπαξ διαγραφή ζημιογόνων συμμετοχών και μάλλον είναι η χρονιά που βλέπουμε και την αλλαγή σελίδας της εταιρίας.

 • Εκτοτε, η εταιρία αρχής γενομένης το 2018 γράφει κέρδη. Για φέτος εκτιμώ ότι θα δούμε κερδοφορία προ φόρων περί 3 έως 3,5 εκατ. ευρώ. Με δεδομένη την έντονα μειωμένη ζήτηση σε καύσιμα λόγο lockdown κατά την διάρκεια του 2020, αυτό προδικάζει μια έντονη κερδοφόρα χρήση και για το 2021. Η αλήθεια είναι, ότι η εταιρία ανοίγει διαρκώς νέα κερδοφόρα βενζινάδικα και κατ’ εκτίμηση η τάση συνεχίζει να είναι ανοδική.

Σε επίπεδο χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης η εταιρία με εκτιμώμενη κερδοφορία 3 εως 3,5 εκατ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 22 εκατ. ευρώ είναι εξαιρετικά υποτιμημένη. Να θυμίσω την πρόσφατη εξαγορά του δίκτυο της ζημιογόνου Silk στο μισό σχεδόν της κεφαλαιοποίησης της Revoil. 

Το άνοιγμα στις ΑΠΕ. 

Η εταιρία τελευταία ανακοίνωσε το άνοιγμα της στον τομέα των ΑΠΕ, μια κίνηση που μάλλον θα την εντάξει στον κλάδο των νέων εταιριών και θα βοηθήσει στην ενίσχυση της κερδοφορίας της. Βάσει δε των ευρωπαϊκών οδηγιών, όλες οι εταιρίες στο μέλλον θα πληρώνουν πράσινα ανταποδοτικά τέλη κάτι που θα μπορέσει η Revoil να αποφύγει αν διαθέτει ίδια παραγωγή μέσω ΑΠΕ.  

 • Από παραπλήσια έργα εκτιμούμε ότι με βάση το επενδυτικό πλάνο που έχει εξαγγείλει η Revoil θα πρέπει εντός της πενταετίας να περιμένουμε περίπου 3 έως 6 εκατομμύρια ευρώ ετήσια κερδοφορία από την νέα δραστηριότητα αυτή. Φυσικά για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το μέγεθος του ανοίγματος στις ΑΠΕ θα πρέπει να δούμε τις επόμενες κινήσεις της Revoil πέραν των δυο εξαγγελμένων έργων με πιθανώς νέα έργα.   

Λόγω της μικρής σχετικά κεφαλαιοποίησης της εταιρίας θα κάνω και μια ειδική αναφορά και στα πάγια. Η εταιρία διατηρεί τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την λειτουργία της και κυρίως 2 μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους σε Αθήνα και Χίο καθώς και 8 σταθμούς μεταφόρτωσης, ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις γραφείων και ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο άνω των 20 ακινήτων που δεν ανήκουν σε συνήθη λειτουργία εταιρίας. Μέσα σε αυτά, οικόπεδα και διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Και όλα τα παραπάνω μέσα στην κεφαλαιοποίηση των 22 εκατ. ευρώ.


ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ να ανέβει κι άλλο, συνήθως πέφτει μέχρι να βρει την ισορροπία του. Κι όταν κάτι αρνείται να κατέβει κι άλλο, τότε συνήθως έχει βρει την ισορροπία του και επομένως… Με την ευχή, κάτι τέτοιο να συμβαίνει στο Χ.Α αυτή την περίοδο… Αλλο όμως το ευχολόγιον κι εντελώς διαφορετική η σκληρή πραγματικότητα, όταν μία ολόκληρη χώρα δεν γνωρίζει που πατά και που βρίσκεται.

 • ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΛΑΒΩΣΕΙ στη κυριολεξία με τεχνικές αναλύσεις για τις 4 συστημικές τραπεζικές λες και χάθηκαν οι άλλες μετοχές. Της εκδιδομένης γίνεται, έχει χαθεί κάθε μέτρον. Ψυχασθένεια σκέτη… Το αν κρατήσει το τάδε επίπεδο, τότε θα κοιτάξει βόρεια αλλά αν δεν το κρατήσει τότε θα κινηθεί νότια. Το ίδιο και με το που θα πάει ο δείκτης ο γενικός (ποιός γενικός δηλ., αφού δουλευόμαστε μεταξύ μας) και ποιός τραπεζικός (αλήθεια ουσιαστικά υφίσταται ερχόμενος από τις 1.660.000 μονάδες;;). Κύριε Ελέησον,  Ελα Θεέ και Παναγιά, Μέγας είσαι Κύριε και Θεός φυλάξοι!

BANK of AMERICA: Ο οίκος αναβαθμίζει σε ΑΓΟΡΑ από ΥΠΟΑΠΟΔΟΣΗ την σύσταση για την μετοχή της ΕΤΕ, με τιμή-στόχο 2,5000 ευρώ από 1,2600 ευρώ προηγουμένως.

 • Διατηρεί σύσταση ΑΓΟΡΑ για την Εurobank, ενισχύοντας την τιμή-στόχο στα 0,8500 από 0,5200 ευρώ
 • Υποβαθμίζει σε ΟΥΔΕΤΕΡΗ από ΑΓΟΡΑ την σύσταση για την Alpha, με τιμή στόχο 0,9000 από 0,9400 ευρώ
 • Διατηρεί την σύσταση ΥΠΟΑΠΟΔΟΣΗ για την Πειραιώς, μειώνοντας την τιμή-στόχο στα 0,8500 από 1,2800 ευρώ.


 • ΠΡΟΣΦΟΡΑ του 

 • ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ


 

*****

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (του Θανάση Σταυρόπουλου)

ΚΑΡΕ ανοδικών συνεδριάσεων για την ΑΛΜΥ (+5,73%), σε υψηλά 130 μηνών η Revoil (+5,43%), παρουσία πωλητή σε Space (-3,28%), ΞΥΛΚ (-5,30%), Εβροφάρμα (-5,68%), Δομική Κρήτης (-0,92%) και Δρομέα (-1,78%), συνεχίζει πλαγιοανοδικά χωρίς πειστικά “bid” η Μινέρβα (+0,59%),

 • Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με ελάχιστες συναλλαγές και με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο η Κορδέλλου (+7,26%), επιστροφή αγοραστών σε MIG (+1,59%), Cairo Mezz (+1,19%), Παϊρη (+3,53%), ΕΚΤΕΡ (+0,78%) και Μπήτρο (+3,57%), ενώ η Performance (0%) θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 9,30 ευρώ για να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Δεύτερη συνεδρίαση με συναλλαγές μέσα στο 2021 για τον Δάιο (-3,16%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Doppler (+3,17% και σήμερα ο πρώτος και μοναδικός αγοραστής στο -9,52%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 27/1 για την Entersoft (+2,27%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ιντρακόμ (+2,10%) και τις πτωτικές η Χαϊδεμένος (-5,08%, με αυξημένες συναλλαγές)

 • Δεύτερη μέρα κατοχύρωσης κερδών στην Foodlink (-7,52%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+4,06%). Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΕΛΧΑ (+0,67%), τέσσερις για την Cenergy (+1,06%), ακόμα χαμηλότερα η AS Company (-2,31%), ενώ μαζεύτηκε η προσφορά στον Καρέλια (+7,95%), με την τεχνική ανάλυση να εντοπίζει τις επόμενες αντιστάσεις, θεωρητικού χαρακτήρα, στα 362, 381, 400 και 450 ευρώ.

*****

ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ (του Θανάση Σταυρόπουλου)

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,23%) στις 27/1, ενώ σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το “κόκκινο”. Θετική ένδειξη το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 7,32 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ενώ αν επιτευχθεί και κλείσιμο υψηλότερα των 7,37 ευρώ (επίπεδο που υπερκεράστηκε ενδοσυνεδριακά

 • Καθώς η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι τα 7,55 ευρώ, +5,01%), ο τίτλος δίνει και ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, αφήνοντας “παράθυρο αισιοδοξίας” για κίνηση προς τα 7,80, 8,04 και 8,32 ευρώ. Προσοχή, καθώς νέα υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 7,32 ευρώ, θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στα 6,94 και 6,64 – 6,44 ευρώ.

Κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, οι αγοραστές δείχνουν να έχουν αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στη μετοχή της ΕΕΕ (+1,88%), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Ιδιαίτερα θετική ένδειξη το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 24,36 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών)

 • Ενώ ανοδική διαφυγή με κλείσιμο υψηλότερα των 25,27 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 25,47 ευρώ, +3,96%), μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 25,65 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 26,30 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), αποκαθιστώντας, εν μέρει, την τεχνική εικόνα. Για την απόλυτη αποκατάσταση του διαγράμματος, χρειάζεται η ανοδική διαφυγή υψηλότερα της αντίστασης – φόβητρο των 26,92 ευρώ.

*****

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Πρέπει πάντα να είμαστε συνετοί και προσεκτικοί στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις μας.

 • ‘Αλλωστε, το μυστικό που χωρίζει το ΖΗΝ από το ΕΥ ΖΗΝ δεν είναι παρά μερικές λογικές κινήσεις στο ταμπλό σε χαρτιά στα οποία μπορούμε να προσεγγίσουμε τα δρομολόγια τους με μεγάλες πιθανότητες επιτυχούς επιβίβασης και αποβίβασης.
 • Και μάλιστα σε διάρκεια έτους. Αυτό το καθημερινό ή το κάθε λίγο και λιγάκι “μέσα έξω” δεν οδηγεί πουθενά.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Οι τοποθετήσεις πάντοτε πραγματοποιούνται σε καθοδικά γυρίσματα των μετοχών που παρακολουθούμε και οι οποίες δεν είναι και λίγες.

 • Αφού καλύπτουν όλους τους κλάδους και απευθύνονται σε όλα τα χαρτοφυλάκια, ανάλογα με την μορφή-ιδιότητα που οι κάτοχοι τους τα “χρωματίζουν”.
 • Ποτέ δεν κυνηγάμε τιμές, πόσο μάλλον εξυπηρετούμε τερματικά παίγνια που στηρίζονται σε αναφορές του μικρομέτοχου και τις οποίες ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν…
 • Ο μ/μ δεν παίζει με τα λεφτά των αναγνωστών του και η μοναδική ανταμοιβή του είναι η ευχαρίστηση που παίρνει όταν αυτοί τα “κονομάνε” και δεν τους μαδάνε στο ταμπλό…

****


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

***

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.