02.12.2020 – Η τριετία Σαμαρά, το χαντάκι και οι καταθέσεις (του Απόστολου Μάνθου)

02.12.2020 – Η τριετία Σαμαρά, το χαντάκι και οι καταθέσεις (του Απόστολου Μάνθου)

Συνεχίστηκε και τον περασμένο Οκτώβρη η ανοδική πορεία που έχουν πάρει οι ιδιωτικές καταθέσεις τους τελευταίους μήνες, με το ποσό στον κουμπαρά να ανεβάζει τη στάθμη του κατά 2,526 δισ. ευρώ έναντι αύξησης 1,160 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, σπρώχνοντας έτσι τον ετήσιο ρυθμό να αναρριχηθεί στο 11,6%. Μέχρι το τέλος του έτους οι καταθέσεις αναμένεται να έχουν περάσει για τα καλά πάνω από τα 153 δισ. ευρώ, όπου όμως εάν κοιτάξουμε το διάγραμμα της τελευταίας εικοσαετίας αντιπροσωπεύουν τα χαμηλά της τότε κυβέρνησης Σαμαρά (περίοδος 2012 με αρχές 2015), κλείνοντας έτσι τον κύκλο μίας επικίνδυνα ταραχώδης οικονομικής εξαετίας.

pin

  • Να τονιστεί ότι εκείνη η περίοδος είναι για πολλούς αναλυτές σημείο αναφοράς, καθώς είχε βάλει ένα τεράστιο “stop” στην κατολίσθηση της διετίας 2010 με 2011, όπου και εξαφανίστηκαν καταθέσεις 90 δισ. ευρώ.
  • Άλλο αν μετά υπό το βάρος των πολιτικοοικονομικών συνθηκών το “stop” πετάχτηκε στο χαντάκι αφήνοντας τις καταθέσεις να χτυπήσουν την εκατόμβη των 106 δισ. ευρώ.

Επιμορφωτικά η κορύφωση των καταθέσεων σε εκείνη τη σταθεροποιητική τριετία Σαμαρά σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 στα 157,8 δισ. ευρώ, όταν την ίδια εποχή ο Γενικός Δείκτης σουλατσάριζε πέριξ των 1.200 μονάδων ενώ τώρα τρέχει ακόμα προς τις παρυφές των 760 με 780 μονάδων.

Διαγραμματικά η κλίση της γωνίας ανόδου που έχει αποτυπωθεί στις ιδιωτικές καταθέσεις τα τελευταία έτη μπορεί κατά βάση να υστερεί σε σχέση με τη γωνία ανόδου της επταετίας 2003 με 2009 αλλά είναι ικανή να οδηγήσει τις αποταμιεύσεις το 2021 με 2022 άνω των 175 δισ. ευρώ, στοιχείο που αναμένεται να “πατροναριστεί” εντόνως και από την οικονομική πνοή που θα προσφέρουν στον ιδιωτικό τομέα τα αναπτυξιακά έργα του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Η άνοδος αυτή των καταθέσεων είναι ικανή να προκαλέσει ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων για την οικονομία με τις τράπεζες να δράττουν ένα μεγάλο κομμάτι από αυτές, αρπάζοντας, αν το τολμήσουν, το ταύρο από τα κέρατα.

Προχωρώντας στη διαγραμματική ανάλυση των τραπεζών ξεκινάμε με τη Eurobank η οποία μετά από 185 συνεδριάσεις ανασαίνει κοντά στην κεφαλαιοποίηση των 2 δισ. ευρώ με την τιμή της μετοχής να βολιδοσκοπεί το επίπεδο αντίστασης των 0,54 με 0, 555 ευρώ. Πιθανή ανοδική διάσπαση με αύξηση στον όγκο συναλλαγών θα θέσει ως επόμενο στόχο την περιοχή των 0,66 ευρώ, μιας που στο ενδιάμεσο δεν υφίσταται κάποια ισχυρή αντίσταση. Αντιθέτως άρνηση διαπερατότητας των 0,555 ευρώ θα την επαναφέρει προς το πρώτο προπύργιο των αγοραστών στα 0,50 με 0,4930 ευρώ.

pin

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει αποδράσει πάνω από το ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 1,50 ευρώ, ανοίγοντας το έδαφος για την προσέγγιση της περιοχής των 1,80 με 2 ευρώ. Εκεί μάλλον θα το σκεφτεί δις μιας που από εκεί και πάνω αλλάζει σελίδα γράφοντας εκ νέου το σενάριο ανοδικής κατάκτησης των 2,50 με 3 ευρώ. Μέχρι τότε βέβαια θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι διαθέτει το κατάλληλο οπλοστάσιο για να καταστρατηγήσει τα 2 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής έχει περάσει πάνω από τα 1,5 δισ. ευρώ.

pin


Η Alpha Bank μετά από πολύ καιρό εμφανίζει δυνάμεις διώχνοντας από πάνω της το πέπλο αντίστασης των 0,73 ευρώ. Ο επόμενος διαγραμματικός στόχος της μετοχής εντοπίζεται στη ζώνη αντίστασης των 0,925 με 1 ευρώ. Ενδιάμεσο σαθρό σημείο αντίστασης θεωρούμε το σημείο των 0,83 ευρώ. Ζητούμενο για την τήρηση του ανοδικού σεναρίου είναι ο εμποτισμός της περιοχής των 0,80 ευρώ με ισχυρό αγοραστικό όγκο συναλλαγών.

pin

Τέλος η μετοχή της Πειραιώς μόλις χθες συλλαμβάνεται να διασπάει ανοδικά τον μακροπρόθεσμο καθοδικό στροφέα “U”, δίνοντας πατήματα για τη σημαντική περιοχή αντίστασης των 1,34 ευρώ. Κίνηση στην οποία όμως δεν θα πρέπει να δηλώσει αδυναμία συνέχειας, καθώς θα επανέλθει δίχως δισταγμό πάνω στα 1,10 ευρώ. Η Πειραιώς μόλις και μετά βίας έχει περάσει τα 500 εκατ. ευρώ στη κεφαλαιοποίησή της παραμένοντας με σημαντική υστέρηση σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες.

pin

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

ΠΗΓΗ: capital.gr