01/12/2021- X.A: Ο Διάδοχος και η απαρχή της ανοδικής πορείας (Του Απόστολου Μάνθου)

Η αντικατάσταση της κεφαλής του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ) ίσως φέρει στο προσκήνιο ένα πρόσωπο που μπορεί να προκαλέσει ριζική αλλαγή στα υπάρχοντα στάσιμα χρηματιστηριακά δρώμενα.

  • Αν μάλιστα ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος είναι “βασικός” παράγοντας και βαθύς γνώστης της αγοράς, ίσως να υποκινήσει το “ανεπανόρθωτο”. Να προσδώσει και πάλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη χαμένη επί πολλών ετών αίγλη του. Να μπορέσει επιτέλους να το αναγάγει ως ένα πολύτιμο θεσμικό γρανάζι στη μηχανή της οικονομικής ανάπτυξης και ανάτασης αυτής της χώρας.

Δύσκολο, βέβαια, κατά πολλούς ιθύνοντες του χώρου, αλλά, ποιος ξέρει, ίσως συνειρμικά να πιάσαμε πάτο και από εδώ και πέρα να ήρθε η ώρα της ανάδυσης όχι μόνο του Χρηματιστηρίου Αθηνών αλλά και της γενικής χρηματιστηριακής επενδυτικής ιδέας.

  • Καθρέφτης της πολυετούς στρυφνής κατάστασης είναι η διαγραμματική εικόνα της μετοχής, όπου από τα ιστορικά υψηλά των 22 ευρώ το 2007 ταλανίζεται καθοδικά υπό την ασφυκτική πτωτική πίεση της μακροχρόνιας καθοδικής γραμμής τάσης “R”, δίχως μέχρι τώρα να έχει καταφέρει να πατήσει ποτέ πάνω από αυτή.

Η εν λόγω βαριά γραμμή τάσης με την πτωτική γωνία που έχει αναπτύξει έχει φτάσει πλέον στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών της μετοχής να διέρχεται από την περιοχή των 4,15 με 4,20 ευρώ. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα μετά από σχεδόν 5.000 μέρες και στη γιορτή των 145 χρόνων λειτουργίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου η τιμή της μετοχής να αλλάξει διάθεση και να πάει να επιτεθεί κατά πάνω της διασπώντας τη ανοδικά;

  • Προσοχή όμως γιατί στην περίπτωση που όντως η μετοχή διαφύγει με ισχυρό όγκο συναλλαγών από τα 4,20 ευρώ τότε λόγω της μακράς διαγραμματικής βαρύτητας του σχηματισμού είναι πολύ πιθανό να σπρώξει μεσομακροπρόθεσμα την τιμή πάνω στα 6 ευρώ.

pin

  • Στους δύο βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE /ASE Large Cap, θα αναφερθούμε για άλλη μια φορά μιας που έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα κρίσιμα επίπεδα τιμών που μπορεί να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα πορεία.

Στον Γενικό Δείκτη, λοιπόν, αυτό που διαφαίνεται στο ημερήσιο chart τιμών είναι, κατά πρώτον, το ανοδικό πέρασμα πάνω από τον Fibonacci απλό κινητό μέσο των 21 ημερών, στις 886 μονάδες και, κατά δεύτερον, το “παρκάρισμά” του μέσα στη ζώνη των 905 με 897 μονάδων εν αναμονή περαιτέρω οικονομικών εξελίξεων. Ήταν, φαίνεται, να γίνει η αρχή από τον οίκο S&P, αλλά, όπως όλα δείχνουν, η σκυτάλη μεταφέρθηκε στις ανακοινώσεις των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μηνου και στην αναθεώρηση του MSCI στις 11 Νοεμβρίου.

  • Όμως το μεγάλο πρόβλημα του δείκτη, που μέρα με τη μέρα γίνεται μεγαλύτερο, είναι –τι άλλο;– ο ανύπαρκτος τζίρος συναλλαγών. Μάλιστα αρκετοί ενεργοί επενδυτές έχουν παρατηρήσει ότι κάθε φορά που ο δείκτης πλησιάζει τις 910 μονάδες κλείνει περιέργως και η συναλλακτική στρόφιγγα με αποτέλεσμα την αδυναμία ανοδικής διαπερατότητας.

Μόνο η σημαντική αύξηση της συναλλακτικής κίνησης της αγοράς μπορεί να σπρώξει με δύναμη τον Γενικό Δείκτη προς την περιοχή της διπλής κορύφωσης του 2021 στις 932 με 928 μονάδες. Όσο αυτή δεν έρχεται είναι πολύ πιθανό ο δείκτης να κάνει και ένα κίβδηλο βραχυχρόνιο pullback προς το επίπεδο των 884 μονάδων.

πιν

 

  • Προχωρώντας τώρα στη μακροπρόθεσμη τεχνική ανάλυση, όπου και χρησιμοποιούμε ως βάση το μηνιαίο διάγραμμα τιμών του Γενικού Δείκτη, διαπιστώνουμε την ανοδική καταστρατήγηση της πρώην ισχυρότατης καθοδικής γραμμής τάσης “Q”, όπου συν τοις άλλοις συμπίπτει και με τη neckline του δεκαετούς ανάποδου σχηματισμού Head and Shoulders.

Η διάσπαση όμως αυτή αντί να έχει προκαλέσει ένα ανοδικό ηλεκτροσόκ τινάζοντας τον δείκτη βίαια προς το πρώτο επίπεδο των 1.050 μονάδων έχει κάτσει επί 7 μήνες πάνω μεν από την “Q”  αλλά σε μια πλαγιοσταθεροποιητική ωχρή κίνηση μέσα κυρίως στη ζώνη διακύμανσης των 930 με 850 μονάδων.

  • Η κίνηση όμως αυτή πλησιάζει προς την ημερομηνία λήξης της, πράγμα που σημαίνει διαγραμματικά ότι θα ακολουθήσει μια έντονη ανοδική εκτόνωση με την αποτύπωση δύο ή τριών πολύ ισχυρών μηνιαίων candlesticks.

Πρώτος και δεύτερος στόχος θα είναι τα επίπεδα των 1.050 και 1.350 μονάδων αντίστοιχα, ενώ βάσει θεωρίας του διασπασθέντος σχηματισμού ο μακροπρόθεσμος στόχος για την προσεχή διετία καθορίζεται στις 1.900 με 2.060 μονάδες. Αρνητικό στοιχείο και εδώ ο επί μια πενταετία μειούμενος όγκος συναλλαγών.

pin

  • Κάτι αλλάζει προς το θετικό και στη μακροπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap, καθώς έχει περάσει μετά από σχεδόν 4.650 μέρες ή από τον Ιούνιο του 2008 πάνω από τον αλγοριθμικά παραμετροποιημένο 55άρη Keltner Channel.

Τη τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο ήταν τον Οκτώβριο του 2004 όπου και ακολούθησε επί 3 συναπτά έτη μια ξέφρενη ανοδική πορεία έως και +125%.

  • Εδώ ο πρώτος στόχος εντοπίζεται στα υψηλά του 2020 στις 2.370 μονάδες με το δεύτερο στις… 3.450 μονάδες μιας που υπάρχει ένα μεγάλο πτωτικό κενό από τον Οκτώβρη του 2014 έως και τον Γενάρη του 2015.

pin

Γενικά πάντως και σε επίπεδο τεχνικών ταλαντωτών οι ενδείξεις δείχνουν μια έντονη ανοδική πορεία για το 2022 και 2023. Μένει φυσικά να το δούμε αποτυπωμένο και στο διαγραμματικό χαρτί.

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” 

TO ΔIABAΣAME στο capital.gr