01.12.20 – Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε… (από τον Απόστολο Μάνθο)

Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε… (από τον Απόστολο Μάνθο)

Η παγκόσμια αισιοδοξία που έχει προκληθεί από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στο κορονοϊό   έχει ωθήσει αρκετούς μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές να κοιτούν τα νέα της επόμενης χρονιάς. Ο κρατικός πακτωλός ρευστότητας και η αυτοτροφοδοτούμενη άνοδος των αγορών έχει διεγείρει την  επιθυμία ανάληψης ρίσκου «πέφτοντας» πάνω σε ομίλους που έχουν πληγεί δραστηριοποιούμενοι  στους τομείς των αερομεταφορών, του τουρισμού και της αναψυχής.

Το U.S. Global Jets ETF (JETS) είναι ίσως το καλύτερο και μόνο αμερικανικό  ETF  αεροπορικών εταιρειών που μπορεί κάποιος επενδυτής να «παίξει» το turnaround story της λήξης της πανδημικής κρίσης.

  • Διαθέτει το 80% του χαρτοφυλακίου του σε εγχώριες αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες που ασχολούνται με την αεροπορική βιομηχανία (κατασκευαστές αεροσκαφών, εταιρείες τερματικών υπηρεσιών και αεροδρόμια), και περίπου το 20% το επενδύει σε διεθνείς εταιρείες.

Συνολικά, η επενδυτική στρατηγική του JETS είναι  να παρακολουθεί τον Δείκτη Global Jets των ΗΠΑ (JETSX), ο οποίος είναι και ο αντίστοιχος δείκτης μετοχών αεροπορικών εταιρειών. Οι κορυφαίες συμμετοχές του ETF  είναι η Southwest Airlines Co., η Delta Air Lines Inc. και η United Airlines Holdings Inc. Διαγραμματικά η JETS έχει μόλις στις προηγούμενες συνεδριάσεις πραγματοποιήσει ανοδική διάσπαση της αντίστασης των 22,15 δολ. ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τα επίπεδα των 26 και 29,80 δολ. Να σημειωθεί ότι το «κακό» τη βρήκε στα μέσα του Φλεβάρη στα 32 δολ.

Η εταιρεία Boeing (BA) που ιδρύθηκε το 1916 , μαζί με τις θυγατρικές της, σχεδιάζει, αναπτύσσει, κατασκευάζει, παρέχει υπηρεσίες και υποστηρίζει εμπορικά και στρατιωτικά αεροσκάφη, δορυφόρους, πυραυλική άμυνα, συστήματα πτήσης και  διαστήματος.  Η έναρξη της πανδημίας βρήκε τη μετοχή της στα 350 δολ. ενώ τώρα λαμβάνει τιμές πέριξ των 217 δολ.

Τεχνικά η μετοχή έχει περάσει με θόρυβο, μετά από 150 μέρες,  πάνω από τα 200 δολ.  δίνοντας ανοδικό έδαφος για την περιοχή αντίσταση των 234 δολ. Από εκεί και πάνω μια πιθανή ανοδική διάτρηση θα φέρει το κύμα προς το επίπεδο των 280 δολ. Βραχώδης αντίσταση τα 302 δολ.


Το  Royal Caribbean Group (RCL) ιδρύθηκε το 1968 και πραγματοποιεί κρουαζιέρες  σε όλο τον κόσμο, όπως Αλάσκα, Ασία, Αυστραλία, Μπαχάμες, Βερμούδες, Καναδάς, Καραϊβική, Ευρώπη, Κούβα, Νησιά Γκαλαπάγκος, Χαβάη, Ινδία, Νέα Ζηλανδία και αλλού με διάρκεια που κυμαίνεται από 2 έως 26 νύχτες. Η RCL κατέχει 62 πλοία και έχει υπό παραγγελία άλλα 17.

Διαγραμματικά αυτό που διακρίνουμε είναι τη μετά από 9 μήνες  ανοδική διάσπαση της περιοχής αντίστασης των 75 δολ. γεγονός που ανοίγει την όρεξη των αγοραστών για καταγραφή τιμών μέσα στην εκτενή ζώνη αντίστασης των 94 με 109 δολ. Η μετοχή έχει υψηλό έτους τα 135 δολ.


H Park Hotels & Resorts Inc. (PK) είναι από τα μεγαλύτερα Real Estate Investment Trust (REIT) με ένα σύνθετο χαρτοφυλάκιο κορυφαίων ξενοδοχείων και θέρετρων. Η PK κατέχει πάνω από 60 πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα υψηλής ποιότητας με περισσότερα από 33.000 δωμάτια. Και όμως αυτός ο τεράστιος όμιλος λύγισε εμπρός στη Covid-19  χάνοντας έως και -85% από την αξία του μέσα σε 1,5 μήνα κατεβαίνοντας από τα 26,6 δολ. στα … 3,99 δολ. (!)

Τώρα η μετοχή της PK ακολουθώντας τα ενθαρρυντικά νέα των εμβολίων έχει μόλις περάσει πάνω από την περιοχή αντίστασης των 15 δολ. ατενίζοντας στο βάθος τα 22,20 δολ.


Κλείνουμε με τη παγκόσμια εταιρεία ψυχαγωγίας Walt Disney (DIS), που ιδρύθηκε το 1923 και παίζει σε πολλά «ταμπλό», όπως  τηλεοπτικά και καλωδιακά δίκτυα υπό τις επωνυμίες ABC, Disney, ESPN, Freeform, FX και National Geographic,  παραγωγή και διανομή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών θεαμάτων,  περιοδικών, θεματικών πάρκων (Disneyland) και θέρετρων κ.α.

  • Εδώ σε αντίθεση με τις προλαλήσαντες εταιρείες ισχύει το όποιος πρόλαβε, πρόλαβε…καθώς η μετοχή όχι μόνο μάζεψε όλη την πτώση που είχε προκαλέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας (έως και -46% από τα 147 στα 79 δολ.) αλλά δείχνει να περνάει στην αντεπίθεση χτυπώντας μέχρι και νέα υψηλά έτους στα 151,8 δολ. Τώρα εάν στις επόμενες συνεδριάσεις κρατηθεί πάνω από το επίπεδο των 147 δολ. τότε θα πρέπει να αναμένουμε συνέχεια της ανοδικής κίνησης προς τα 160 δολ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ – ΚΕΦΑΛΑΙΟ – Σάββατο 28.11.2020

Του Απόστολου Μάνθου