(1/3/2021) Χ.Α- Υψηλή Κ/φση: Σχόλια– Παρατηρήσεις– Εκτιμήσεις– Επισημάνσεις

ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Η άνοδος του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πάνω και από το 1,5% έχει προκαλέσει ανεπάντεχη νευρικότητα στις αγορές οι οποίες προβληματίζονται πιθανολογώντας περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
 • Κάτι τέτοιο – αν συμβεί, που πολύ αμφιβάλουμε – συνδυαζόμενο με την ακόμα εν εξελίξει υγειονομική κρίση, θα προκαλούσε μία έντονη ανάσχεση στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, που όμως δεν εξυπηρετεί κανένα αυτή την περίοδο. Ισα ίσα μάλιστα…
ΣΕΙΡΑ μετά την ΔΕΗ παίρνουν ΕΘΝΙΚΗ και ΑΛΦΑ, με την τελευταία να προηγείται λόγω υποαπόδοσης στο ταμπλό. Στοχευμένα τα χαρτιά (πρώτα η ΔΕΗ και τώρα τα άλλα δύο), για να μην προκαλούν την… κοινωνία που μισεί το χρηματιστήριο(!). Θα ανεβάσουν τις Τράπεζες και μετά θα πάρουν σειρά τα υπόλοιπα.
 • Εμπιστευτικές παρασκηνιακά συζητήσεις γίνονται συνεχώς, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η τιμή στόχος δεν δόθηκε τυχαία… Είχε κλείσει πριν και την δουλειά. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ προχωρούν αυτόνομα, δεν έχουν ανάγκη κανένα άλλωστε. Το ίδιο και οι ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ.
Σημαντικά είναι τα ποσά που θα ζητηθούν μέσα στην άνοιξη από το “κουμπαρά” της αγοράς για τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ομολογιακών εκδόσεων εισηγμένων εταιρειών.
 • Ήδη έχει πέσει το κατάλληλο «σφύριγμα» από τους υψηλά ιστάμενους στους ιθύνοντες των θεσμικών χαρτοφυλακίων και των λοιπών παρατρεχάμενων διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων να αποκτήσουν ή να κρατήσουν ρευστότητα για να συμμετάσχουν σε αυτές.
Ρευστότητα σε μια χρηματιστηριακή αγορά, που όπως φαίνεται βασιλεύει η λειψυδρία ανακυκλώνοντας τα ήδη υπάρχοντα. Ίσως για αυτό στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείτε ένα «τράβηγμα» της αγοράς κάτω από τα όρια του ψυχολογικού επιπέδου των 800 μονάδων.
 • Αν μάλιστα αφαιρέσεις και τους φευγάτους επί σχεδόν ένα έτος ξένους επενδυτές θεσμικούς ή μη, αυτό που μένει είναι απλώς το λιγοστό καύσιμο που χρειάζεται για να λειτουργεί υποτυπωδώς η αγορά.
Ίσα ίσα δηλαδή να ανοίγει και να κλείνει με ένα μέσο ημερήσιο τζίρο συναλλαγών που αντιπροσωπεύει το υποτιμητικό για ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ποσοστό του 0,09% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης.
 • ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Χρωστάνε πολλά, πάρα πολλά στο Χ.Α που ούτε στις επόμενες 5 ζωές δεν θα μπορέσουν όχι να τα ξεπληρώσουν αλλά απλά να τα μειώσουν σε ένα ανεκτό βαθμό.
 • ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ(2): Τυχεροί όσοι εκμεταμεταλλεύτηκαν τα ιστορικά χαμηλά τους (τα τελευταία δηλαδή, αφού έχουν προηγηθεί κι άλλα)…

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ μηδεμιάς εξαιρουμένης. Για να μην έχει κανείς παράπονο… Η επιλογή θα είναι πάντα ξεκάθαρα δική σας είτε γι’αγορά είτε για πώληση

ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (31 τίτλοι) – 300 εκατ. ευρώ και άνω

 • ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!ALPHA BANK: Δεν είναι δυνατόν να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα. Και δεν δίνουμε καμμία βάση σε εκθέσεις. Αυτές έχουν συγκεκριμένη εργασία να εκτελέσουν. Κατά περίσταση. Τις διαβάζουμε και βγάζουμε τα συμπεράσματα μας.

 • ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!OTE: Πολύ σφικτά δεμένος χρηματοοικονομικά ο όμιλος, παράδειγμα αξιοσύνης και αξιοπιστίας. Βέβαια, δεν ξεχνάμε που οδήγησαν την τιμή της μετοχής του άφρονες και χωρίς ίχνος επενδυτικής παιδείας “επενδυτές”. Μια σταλιά από τα 1,0000 ευρώ(!).

!ΟΠΑΠ: Ολα άλλαξαν, όταν το Δημόσιο έδειξε ότι θα τηρήσει την συμφωνία.

!ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Εχει εξαντληθεί η κάλυψη της από την στήλη. Βέβαια, δεν ξεχνάμε που οδήγησαν την τιμή της μετοχής του άφρονες και χωρίς ίχνος επενδυτικής παιδείας “επενδυτές”. Μια σταλιά από τα 1,2500 ευρώ – με ΜΕΤΚΑ μαζί(!).

!ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Εχει εξαντληθεί η κάλυψη της από την στήλη. Βέβαια, δεν ξεχνάμε που οδήγησαν την τιμή της μετοχής του άφρονες και χωρίς ίχνος επενδυτικής παιδείας “επενδυτές”. Μια σταλιά από τα 0,4500 ευρώ(!).

 • ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Εχει εξαντληθεί η κάλυψη της από την στήλη. Υποψήφια κι αυτή προσεχώς για το Club of Billionaires.

!ΕΥΔΑΠ: Ηρεμη δύναμη, χωρίς καύσιμα όμως για να κινηθεί υψηλότερα αυτή την περίοδο, με τους επενδυτές να αναμένουν στο ξακαθάρισμα των λογαριασμών μεταξύ της εταιρείας και της κρατικής μηχανής.

 • ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
!ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Προσβλέποντας σε ένα αρκετά καλύτερο 2021.
*******
ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από την 38σέλιδη έκθεση των αναλυτών της Piraeus Securities για τον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.