«Σωτηρία» για 300 στην Ειδομένη – «Γοργοθάς» για 6.000

ΕΙΚΟΝΕΣ ΘΛΙΨΗΣ ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΠΛ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Μόλις 300 ήταν οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ που κατάφεραν να διασχίσουν το απόγευμα του Σαββάτου τα ελληνοσκοπιανά σύνορα στην Ειδομένη και να συνεχίσουν το ταξίδι της επιβίωσής τους στην Ευρώπη, ενώ χιλιάδες ακόμη παραμένουν στην ουδέτερη ζώνη καθώς και στα πρόχειρα οργανωμένα ή και αυτοσχέδια καταλύματα στον Πειραιά, την πλ. Βικτωρίας, το ελληνικό και τα νησιά.

  • Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου η κατάσταση στην Ειδομένη παρέμενε δραματική… Περίπου 6.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό, με την απόγνωση και τον εκνευρισμό να μεγαλώνει. Νωρίτερα, το απόγευμα, μόλις 300 Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τους συνοριακούς ελέγχους και να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσα στις τέσσερις ώρες περίπου κατά τις οποίες οι αρχές των Σκοπίων άνοιξαν τα σύνορά τους με την Ελλάδα.

Χθες, μόλις 22 κατάφεραν να αναχωρήσουν από την ουδέτερη ζώνη.

Την ίδια στιγμή ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στους σταθμούς επιβίβασης του ΟΛΠ όπου περίπου 2.000 πρόσφυγες βρίσκονται συνωστισμένοι τις τελευταίες ημέρες στις πύλες Ε1 και Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά με αποτέλεμα οι εθελοντές που δραστηριοποιούνται ήδη εκεί να απευθύνουν έκκληση για χέρια που θα προσφέρουν βοήθεια, ενώ αναμένονται άλλοι περίπου 600 με τα πλοία, τα οποία καθυστερούν την αναχώρησή τους από τα νησιά.

Δραματικές είναι όμως οι ανάγκες που υπάρχουν και στην πλατεία Βικτωρίας, στο κέντρο της Αθήνας, όπου εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες που περνούν τις μέρες και τις νύχτες τους στις πλάκες της πλατείας.