ΗΠΑ: Αρχίζει η «ιστορική» δίκη με κατηγορούμενο τον Ντ. Τραμπ

Αρχίζει σήμερα Δευτέρα η ακροαματική διαδικασία στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης για υπόθεση απόπειρας εξαγοράς της σιωπής μίας πορνοστάρ από τον πρώην πρόεδρο. Η δίκη χαρακτηρίζεται ιστορική, καθώς ο Τραμπ είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος, πρώην ή εν ενεργεία, που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε ποινικό δικαστήριο.

Η δίκη διεξάγεται μόλις μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ενώ ο τέως πρόεδρος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων που θα αντιμετωπίσει τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι ένορκοι, επτά άνδρες και πέντε γυναίκες, θα κρίνουν κατά πόσον οι φερόμενες προσπάθειες του Τραμπ να αποκρύψει πληροφορίες σχετικές με εξωσυζυγικό σεξ, προκειμένου να προστατεύσει την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2016, ήταν παράνομες. Ο Τραμπ κατηγορείται επίσης για 34 κακουργήματα σχετικά με παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων που φέρεται ότι διαπράχθηκε την περασμενη άνοιξη.

Η υπόθεση του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ αφορά την καταβολή 130.000 δολ. από τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ Μάικλ Κόεν στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, ώστε εκείνη να μην αποκαλύψει τη φερόμενη σεξουαλική σχέση της με τον πρώην πρόεδρο. Ο Μπραγκ ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ συγκάλυψε την πραγματική «φύση» της πληρωμής στα επιχειρηματικά αρχεία του, όπου γινόταν λόγος για νομικά έξοδα.

Ο Κόεν, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του το 2018, αναμένεται να είναι ένας από τους βασικούς μάρτυρες της κατηγορούσας Αρχής.

Ο Τραμπ έχει αρνηθεί πως είχε σεξουαλική επαφή με την Ντάνιελς και επιμένει ότι οι πληρωμές προς τον Κόεν προορίζονταν για την κάλυψη νόμιμων νομικών εξόδων.

Η δίκη της Νέας Υόρκης είναι μία από τις πολλές με κατηγορούμενο τον Τραμπ. Μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζει κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τον ρόλο του στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, καθώς και για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων, τα οποία διατηρούσε στην έπαυλή του στη Φλόριντα.

Στην Τζόρτζια, αντιμετωπίζει κατηγορίες σε πολιτειακό επίπεδο που σχετίζονται με φερόμενη προσπάθεια υπονόμευσης των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ αναμένεται να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το καλοκαίρι, έχοντας πετύχει νίκη-περίπατο απέναντι στους αντιπάλους του.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάντως, σε ενδεχόμενη αναμέτρησή του με τον Μπάιντεν φαίνεται ότι θα εξασφάλιζε οριακό προβάδισμα, ενώ ήδη καταγράφει ισχυρές επιδόσεις στις περισσότερες από τις βασικές πολιτείες που κάθε υποψήφιος χρειάζεται για να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές.