Έφερες χρήμα από το εξωτερικό; Μπήκες στο στόχαστρο του εισαγγελέα

Και με την μέθοδο των… αντίστροφων εμβασμάτων θα επιχειρήσουν να πιάσουν τον αδήλωτο πλούτο οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα κρούσης της φοροδιαφυγής μελετά εκτός από τα εμβάσματα που έφυγαν από την Ελλάδα για την Ελβετία και τα εμβάσματα που γύρισαν στην ημεδαπή, αφού κάποιοι καταθέτες όλα αυτά τα χρόνια ίσως θέλησαν να «τραβήξουν» χρήματα από τον λογαριασμό του εξωτερικού στην Ελλάδα.
Το ύψος των εμβασμάτων που γύρισαν στα… πάτρια εδάφη, εάν δεν ανταποκρίνονται στα δηλωθέντα εισοδήματα, θα μπουν στο εισαγγελικό στόχαστρο, αφού θα ζητηθούν εξηγήσεις, εάν κριθεί από τον πρόχειρο έλεγχο ότι δεν δικαιολογούνται…
Οι εισαγγελείς όμως, ρίχνουν ένα ακόμη όπλο στη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής: Την δέσμευση όλων των λογαριασμών στην Ελλάδα που τηρεί ο καταθέτης και στην UBS, εάν οι διαφορές μεταξύ του εισοδήματος και των καταθέσεων είναι υπερβολικές.
Την ίδια ώρα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είχαν σχηματιστεί 120 δικογραφίες σε βάρος ελεγχόμενων προσώπων, ξεκινώντας αρχικά από τις μεγάλες καταθέσεις. Και όταν λέμε μεγάλες, εννοούμε ποσά που φθάνουν, ατομικά, ακόμη και τα 16.000.000 ευρώ, αφού στα νομικά πρόσωπα, υπάρχει εταιρία με καταθέσεις 100.000.000 ευρώ. Και στην μία αλλά και στην άλλη περίπτωση, οι εισαγγελείς διαμηνύουν ότι οι καταθέσεις αυτές ελέγχονται κατά προτεραιότητα, αλλά οι δικαιούχοι καλούνται μόνο εάν διαπιστωθεί μεγάλη απόκλιση.

ΥΠΟΠΤΟΙ

Οι πρώτοι 30 καταθέτες της UBS κλήθηκαν στο ΣΔΟΕ να δώσουν εξηγήσεις ως μάρτυρες και όχι με την ιδιότητα του υπόπτου. Τώρα όμως η διαδικασία αλλάζει, αφού κρίθηκε προσφορότερο να καλούνται οι καταθέτες με την ιδιότητα του υπόπτου για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και στη συνέχεια να τους δίδεται μία προθεσμία 20 ημερών -εάν το ζητήσουν- προκειμένου να εισφέρουν τις εξηγήσεις τους.
Αναλυτικότερα με το που εμφανίζεται ο καταθέτης, θα του γνωστοποιείται ότι έχει την ιδιότητα του δυνάμει κατηγορουμένου, και στη συνέχεια θα ενημερώνεται εγγράφως ότι έχει βρεθεί το ποσό που κατέχει στο εξωτερικό. Επιπλέον, θα τού επιδεικνύεται αναλυτική κατάσταση με τον πρόχειρο έλεγχο που έκανε αρμόδιος υπάλληλος για το σύνολο των εισοδημάτων που δήλωσε την τελευταία 15ετία. Αν οι διαφορές είναι μεγάλες -που είναι- τότε οι εισαγγελείς θα τού ζητούν να συναινεί και να προβαίνει σε συμπληρωματική δήλωση φόρου εισοδήματος.

Αν ο καταθέτης δεν συναινέσει στα στοιχεία που τού εμφανίζονται, θα τού δίνεται μία προθεσμία 20 ημερών για να προσκομίζει τα έγγραφα που πιστεύει ότι θα τον βοηθήσουν. Μόνο που φεύγοντας θα… μαθαίνει ότι κλείνοντας την πόρτα, οι λογαριασμοί του στην Ελλάδα θα δεσμεύονται.

Γεγονός που πια γίνεται πολύ σύντομα, με μία μόνο εντολή, η οποία «θα σημάνει φορολογική και οικονομική ζημία, αφού δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση καμίας κάρτας συναλλαγών» ανέφερε αρμόδια πηγή.

Σε περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ δηλωθέντων στην Ελλάδα και καταθέσεων στο εξωτερικό είναι χαώδης, η δέσμευση θα προηγείται της παρουσίας του υπόπτου στα εισαγγελικά γραφεία. Ήδη η διαδικασία των δεσμεύσεων ξεκίνησε, με τους καταθέτες να αντιδρούν… Στην περίπτωση όμως που ο καταθέτης πει το «ναι» για πληρωμή οφειλομένων, τότε αυτόματα θα αίρεται η δέσμευση των λογαριασμών του.