Ραγδαία αναπτύσσεται η αγορά των πράσινων ομολόγων

Εννέα κράτη προβλέπεται πως θα εκδώσουν εντός του 2017 τίτλους που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στους στόχους που έχουν ήδη συμφωνήσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για τα λεγόμενα “πράσινα ομόλογα”, τα οποία διακινούνται στις παγκόσμιες αγορές.

Στις κυβερνητικές δαπάνες που προβλέπονται γι αυτούς του σκοπούς συγκαταλέγονται η κατασκευή έργων υποδομής, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενίσχυση των καθαρών μεταφορών και η εφαρμογή της βιώσιμης γεωργίας.

Όλες αυτές οι δαπάνες ήταν μέχρι πρότινος πεδίο ιδιωτικών εταιρειών και πολυεθνικών αναπτυξιακών τραπεζών. Ωστόσο, η κατάσταση δείχνει να αλλάζει. Λίγες εβδομάδες αφότου η Πολωνία πούλησε τα πρώτα «πράσινα» ομόλογα, η Γαλλία άρχισε roadshow για την έκδοση των δικών της, αναμένοντας τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Νιγηρία αναμένεται να είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα που θα προχωρήσει στην έκδοση «πράσινων» ομολόγων.

Όπως και τα «πράσινα» ομόλογα που εκδίδονται από εταιρείες, έτσι και οι τίτλοι που πωλούνται από κυβερνήσεις, παρέχουν σταθερή ροή πληρωμών κατά τη διάρκεια μίας καθορισμένης χρονικής περιόδου για τους επενδυτές.

Όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα του Bloomberg, η αγορά των «πράσινων» ομολόγων αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.