«Πόλεμος» ΔΝΤ – ΕΚΤ για τις ελληνικές τραπεζες – Έρχονται τα stress tests

Σαφές μήνυμα να μην παρεμβαίνει στο έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στον τρόπο που εποπτεύει τις ελληνικές τράπεζες έστειλε η Φρανκφούρτη στο ΔΝΤ.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, περιλαμβανομένων επικαιροποιημένων ασκήσεων διαχείρισης ενεργητικού (asset quality review) και τεστ αντοχής (stress test), ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος.

Σχολιάζοντας στο ΑΠΕ τη δήλωση αυτή εκπρόσωπος της ΕΚΤ, δεν έκρυψε την ενόχληση της κεντρικής τράπεζες υπογραμμίζοντας τα εξής: «Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ έχει αποφασίσει για τις εποπτικές προτεραιότητές της, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες. Είναι γνωστές και περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των διαφόρων ελληνικών τραπεζών. Εάν/όταν γίνει αίτημα για την προσθήκη επιπρόσθετων δραστηριοτήτων, σε αυτό το εποπτικό της πρόγραμμα, η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά».

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού επίπεδου μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αδύναμης ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων το Ταμείο θεωρεί πως θα πρέπει να παραμείνει ένα αποθεματικό ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ του 2016) για να καλύψει ενδεχόμενες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Μάλιστα, το ΔΝΤ σημειώνει στο DSA πως «το ποσό αυτό μπορεί να μην είναι επαρκές» και ως εκ τούτου, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ποιότητας των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος θα είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό των συνεπειών για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Την ίδια στιγμή, ισχυρός προβληματισμός αρχίζει να εκδηλώνεται πλέον ανοιχτά στους τραπεζικούς κύκλους για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, από το οποίο θα εξαρτηθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια στο κοντινό μέλλον. Όπως σχολιάζεται αρμοδίως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε σκέψεις για νέες… συγχωνεύσεις στο ήδη ολιγομελές ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι μπορούν να περάσουν αλώβητες τον κάβο των stress tests του 2018, παρά τις αστοχίες του πρώτου τριμήνου στη διαχείριση των προβληματικών δανείων.