Μεγάλο deal στην ενέργεια ύψους 4,95 δισ. δολαρίων

Ο γαλλικός κολοσσός στην ενέργεια, Total, συμφώνησε να αγοράσει τη μονάδα πετρελαίου και αερίου της…
δανέζικης ναυτιλιακής AP Moller-Maersk για 4,95 δισ. δολάρια σε μετοχές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Maersk θα λάβει 97,5 εκατ. μετοχές της Total, αξίας 4,95 δισ. δολαρίων. Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούν περίπου στο 3,76% της εταιρίας.

Η γαλλική εταιρία θα φορτωθεί κι ένα βραχυπρόθεσμο χρέος 2,5 δισ., μέσω της λογιστικής μεθόδου που είναι γνωστή ως debt push down, στο πλαίσιο της οποίας το χρέος μιας μητρικής εταιρίας μετατοπίζεται στους λογαριασμούς μιας θυγατρικής -πρακτική που συνήθως χρησιμοποιείται όταν μια εταιρία εξαγοράζει μια άλλη. Το χρέος θα μεταφερθεί από τον όμιλο Maersk στην Maersk Oil.

Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο μερών.

«Ο συνδυασμός με την Maersk Oil προσφέρει στην Total μια εξαιρετική αλληλεπικάλυψη δραστηριοτήτων πετρελαίου παγκοσμίως, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την αξία της Total σε πολλές βασικές περιοχές, ιδιαίτερα μέσω κάποιων υψηλής ποιότητας αναπτυσσόμενων περιουσιακών στοιχείων», τόνισε η γαλλική εταιρία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού, Patrick Pouyanne, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως είναι έτοιμος να προχωρήσει σε εξαγορές και να αυξήσει την παραγωγή, εκμεταλλευόμενος τη βουτιά στο κόστος των εξεδρών εξόρυξης και άλλου εξοπλισμού κατά την τριετή πτώση της βιομηχανίας.