Μήνυμα Ντράγκι: Όσες χώρες χρωστούν, δεν φεύγουν από την Ευρωζώνη πριν ξεχρεώσουν

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε επιστολή-απάντηση σε ερώτηση δύο Ιταλών ευρωβουλευτών, στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις χώρες που έχουν χρέη προς το σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης, ότι δεν μπορούν να φύγουν από την Ένωση, αν προηγουμένως, δεν έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους.
Σύμφωνα με το Reuters, η επισήμανση αυτή του Ντράγκι έρχεται σε μια περίοδο όπου το αντι-ευρωπαϊκό κλίμα στην Ιταλία και άλλα κράτη της Ευρωζώνης είναι αυξημένο, ιδίως στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν μια χώρα ήταν να αποχωρήσει από το ευρωσύστημα, η κεντρική τράπεζά της θα έπρεπε πρώτα να έρθει σε πλήρη διακανονισμό για τις αξιώσεις ή τα χρέη της χώρας με την ΕΚΤ», έγραψε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΕΚΤ.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που η Ιταλία αποφάσιζε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, θα έπρεπε να έρθει σε διακανονισμό για χρέη 358,6 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, σύμφωνα με τα δεδομένα του συστήματος πληρωμών Target 2.

Το Reuters επισημαίνει πως, καθώς αυτές οι πληρωμές δε διευθετούνται, αδύναμες οικονομίες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη προς το σύστημα Target 2, ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, με καθαρές αξιώσεις 754,1 δισ. ευρώ.