Κραυγή αγωνίας από διευθυντές σχολείων στη Β. Ελλάδα: Δεν έχουμε λεφτά για πετρέλαιο!

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί διευθυντές σχολείων- κυρίως στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας- αφού τα χρήματα που έχουν υπολογιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, που έρχονται αντιμέτωπα με την έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης.

Για το λόγο αυτό, πολλοί διευθυντές σχολείων έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα αποστολής αιτημάτων σε διάφορες οργανώσεις, σε ιδρύματα  και ιδιωτικούς φορείς τους οποίους παρακαλούν για να συνδράμουν οικονομικά ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων τους, αλλά κυρίως να τους εφοδιάσουν με πετρέλαιο για να έχουν θέρμανση τα παιδιά.

ΦΛΩΡΙΝΑ

Ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού σχολείου Υδρούσας στη Φλώρινα κ. Σταύρος Βοσκόπουλος είπε σχετικά με το θέμα:

«Μακάρι να βρίσκονταν κάθε χρόνο ένας με δυο ιδιώτες να μας χορηγούν με έναν ή δυο τόνους πετρέλαιο αλλά η προσπάθειά μας δεν είναι πάντα επιτυχής. Λόγω του ότι οι δαπάνες του κράτους προς τα σχολεία έχουν μειωθεί 30% με 40% δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να λυθούν  τα λειτουργικά προβλήματα που έχουμε. Για παράδειγμα εμείς εδώ χρειαζόμαστε 7 τόνους πετρέλαιο για 760 τ.μ σχολείο και το κράτος, μου δίνει  8.000 ευρώ. Εγώ με τα χρήματα αυτά μπορώ να βάλω 8 τόνους, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν με φτάνουν τα χρήματα αυτά και για τις άλλες υποχρεώσεις του σχολείου όπως είναι τα λειτουργικά έξοδα, ΔΕΗ, τηλέφωνα, internet, έκτακτες ανάγκες, χαρτικά αναλώσιμα για φωτοτυπίες, πώς θα πληρωθούν όλα αυτά;»
αναρωτιέται ο κ. Βοσκόπουλος και προσθέτει:

«Ετοιμαζόμουν να κάνω μια αίτηση σε εταιρεία με πετρελαιοειδή που χορηγεί δωρεάν πετρέλαιο σε σχολεία και θα έστελνα μια επιστολή για να στείλει και στο δικό μας σχολείο που έχουμε ανάγκη. Δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα πάρουμε αλλά κάποια σχολεία πέρυσι πήραν πετρέλαιο με αυτό τον τρόπο».

ΕΒΡΟΣ

Διευθύντρια σχολείου στον Έβρο μιλώντας  στο protothema.gr εμφανίστηκε αρκετά καταγγελτική, αφού τόνισε ότι το κράτος πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες του για τα σχολεία και ειδικά όσον αφορά τη θέρμανσή τους και κυρίως για τα σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές  που το χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν

«Πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες και όχι μόνο αυτό αλλά θα έπρεπε να το δίνουν αφορολόγητο το πετρέλαιο  στα σχολεία. Θα έπρεπε ανάλογα με  την περιοχή και τις κτιριακές υποδομές του σχολείου να δίνει πάγιο συγκεκριμένα  λίτρα πετρέλαιο  στο σχολείο να καίμε. Αλλά αυτοί που είναι στα υπουργεία , δεν έχουν περάσει από δημόσιο ελληνικό σχολείο και δεν ξέρουν. Το ίδρυμα Λεβέντη στέλνει στα απομακρυσμένα σχολεία της χώρας  δωρεάν πετρέλαιο  και δίνει  και σε εμάς 1.000 λίτρα  τη μία χρονιά, 800  λίτρα την άλλη χρονιά και με καλή διαχείριση και οικονομία , τα καταφέρνουμε. Καμιά φορά αναγκαζόμαστε και αφήνουμε ΔΕΚΟ απλήρωτη για δύο μήνες το χειμώνα για να μπορέσουμε να βάλουμε πετρέλαιο και να ζεσταθούν τα παιδιά μας. Γιατί αν δεν είναι ζεστό το σχολείο   και κρυώνει ο μαθητής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει  στα μαθήματά  του».

ΔΡΑΜΑ

Και στη Δράμα διευθυντές σχολείων αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τη θέρμανση εξαιτίας των λιγοστών χρημάτων που φθάνουν στα χέρια τους από τον κρατικό κορβανά.

«Ο Δήμος, μας τροφοδοτεί πετρέλαιο γιατί εδώ στη Δράμα όταν έχει -20 βαθμούς Κελσίου  θα κάψεις στο σχολείο 250 λίτρα την ημέρα γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να σταθείς από το κρύο και να κάνεις μάθημα στα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολα τα πράγματα με τα οικονομικά  και για αυτό κι εγώ ως διευθυντής μαζί με άλλους διευθυντές άλλων σχολείων έχουμε στείλει αιτήματα σε διάφορες οργανώσεις για δωρεάν πετρέλαιο και έχουν ανταποκριθεί. Αν δεν βοηθήσουν και αυτές οι οργανώσεις είναι δύσκολο να βγει μια ζεστή χρονιά στο σχολείο», επισημαίνει διευθυντής σχολείου στη Δράμα.