ΕΤΕ: Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα – στον αέρα 16.000 συνταξιούχοι της

Άσχημα μαντάτα για τους 16.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας. Πριν από λίγη ώρα, το Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα, που είχαν κατατεθεί χθες και με τα οποία τα σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων ζητούσαν η Εθνική να χρηματοδοτεί το Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ), ώστε να πληρώνονται οι συντάξεις.

Έτσι τώρα οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ θα πρέπει να περιμένουν την κύρια εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλλει κατά της Τράπεζας η οποία προσδιορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2018.

Ακόμα αναμένεται κοινή συνεδρίαση των σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων της ΕΤΕ προκειμένου να καθορίσουν τις αντιδράσεις τους μετά από την τελευταία εξέλιξη.

Χωρίς επικουρική σύνταξη οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας. Κατέθεσαν ασφαλιστικά

Χωρίς επικουρική σύνταξη έμειναν οι συνταξιούχοι της Εθνικής καθώς δεν πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους στις 26 Οκτωβρίου.

Το ποσό αυτό το κάλυπτε η Εθνική ώστε να πληρώνονται στην ώρα τους οι επικουρικές συντάξεις.

Με τους λογαριασμούς άδειους, οι σύλλογοι συνταξιούχων και υπαλλήλων της Εθνικής κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, που συζητήθηκαν χθες και σήμερα αναμένεται η απόφαση. Ζητούν να συνεχίζει η ΕΤΕ να χρηματοδοτεί τον ΛΕΠΕΤΕ, που είναι λογαριασμός εγγυημένων παροχών, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1949 και ουδέποτε έλαβε κρατική ενίσχυση.

Όμως η μη καταβολή των συντάξεων δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα «μαύρα σύννεφα» φάνηκαν στο τέλος Ιουλίου. Τότε με επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης -ακολούθησε και δεύτερη επιστολή στο τέλος Σεπτεμβρίου- ενημέρωνε τα σωματεία ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τον Λογαριασμό Επικούρησης και τους ζητούσε να καθίσουν στο τραπέζι για να βρουν λύση ώστε η ένταξη των ασφαλισμένων του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΜ «να λάβει χώρα υπό όρους οι οποίοι κατά το δυνατόν θα μετριάζουν τις απώλειες». Και μάλιστα πρότεινε να συζητήσουν «τη δυνατότητα συμπληρωματικής, πέραν της παρεχόμενης από το κράτος ασφάλισης τους», για να μετριαστούν οι δυσμενείς συνέπειες από τη μεταβολή καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της τράπεζας, και ότι θα δοθεί η απαραίτητη έγκριση από SSM και ΤΧΣ.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ΛΕΠΕΤΕ πληρώνει συντάξεις σε 16.000 δικαιούχους, ενώ κάθε μήνα παρουσιάζει έλλειμμα, καθώς το 3,5% που εισφέρουν οι εργαζόμενοι και το 9% που είναι η συμμετοχή της τράπεζας δεν καλύπτει τα ποσά των συντάξεων. Να σημειωθεί ότι η μέση επικουρική κυμαίνεται στα 750 ευρώ, όταν για τους συνταξιούχους των άλλων τραπεζών είναι στα 200 ευρώ.

Το έλλειμμα άρχισε να διογκώνεται μετά το 2005. Τότε υπήρξε μία νομοθετική ρύθμιση που εξαιρούσε τους παλαιούς εργαζόμενους της ΕΤΕ από την ένταξη για επικούρηση στο ΕΤΕΑΜ (με το Ν. 2076/92 όλοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες ασφαλίζονταν για επικουρικό στο ΕΤΕΑΜ). Έτσι όσοι προσλήφθηκαν στην Εθνική από την 1-1-2005 υπάγονται στο ΕΤΕΑΜ και οι παλαιοί στον ΛΕΠΕΤΕ.

Σήμερα ο όμιλος της ΕΤΕ απασχολεί περί τις 9.500 εργαζόμενους. Εκτιμάται ότι εισφορά στον ΛΕΠΕΤΕ καταβάλουν περί τις 5.000 εργαζόμενοι.

Οι συνδικαλιστές της Εθνικής σημειώνουν ότι αν σταματήσει η χρηματοδότηση τότε θα καταρρεύσει και το ΤΥΠΕΤ (ταμείο υγείας Εθνικής Τράπεζας) που έχει 50.000 άμεσα και έμμεσα μέλη.

 

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Εκδικάστηκαν σήμερα στα δικαστήρια της Ευελπίδων τα ασφαλιστικά μέτρα των συνταξιούχων και εργαζομένων συναδέλφων (ΣΣΕΤΕ – ΣΥΕΤΕ – ΣΥΤΑΤΕ – ΤΥΠΕΤ ) κατά της Διοίκησης της ΕΤΕ, λόγω της παράνομης, αιφνίδιας, αναίτιας και αυθαίρετης ολοσχερούς διακοπής της επικούρησης από 16000 συνταξιούχους, τους οποίους οδηγούν πλέον σε φτωχοποίηση και κοινωνική απαξίωση.

Η διαδικασία η οποία έγινε με την παρουσία χιλιάδων συναδέλφων, ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η δε απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αύριο το πρωί.

Το μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους συναδέλφους που με τη βροντερή παρουσία τους στο δικαστήριο έστειλαν μήνυμα και εντολή για συνέχιση του αγώνα μας μέχρι τη τελική νίκη.