Απόλυτοι κυρίαρχοι οι «short» στο χρηματιστήριο καθώς και η προσπάθεια αντίδρασης της Παρασκευής απεδείχθη άκαρπη. Τρεις μονάδες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων ισορροπεί η εγχώρια αγορά. Προβληματίζουν και δεικτοβαρή blue chip
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις καταδεικνύουν ότι οι εν δυνάμει πωλητές έχουν την απόλυτη κυριαρχία στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα, λίγο μετά τις 15.45, όταν οι ρευστοποιήσεις πήραν ελαφρώς επιθετικότερο χαρακτήρα..
Eνώ το “κουδούνι” της λήξης βρήκε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα χαμηλά ημέρας, ή οριακά υψηλότερα, ενώ στα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση και πέντε τίτλοι του FTSE25 (αναλυτική αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).
Όλα τα παραπάνω και κυρίως η εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο, που δείχνει να στέλνει “στο καναβάτσο” και τους όψιμα τοποθετημένους, έχουν παγιώσει την ψυχολογία στο ναδίρ και το πολύ βαρύ κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Και βέβαια, είναι χρηματιστηριακό αξίωμα, πως με την ψυχολογία υπό το μηδέν, τεχνική ανάλυση και θεμελιώδη εταιρειών, περνάνε σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι περισσότεροι των εμπλεκομένων κοιτάνε να διαφυλάξουν την ρευστότητα που τους έχει απομείνει.
Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παρέμειναν οι συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη, ενώ αυξητική τάση παρατηρήθηκε στις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, ιδιαίτερα για τις κοντινές λήξεις: 2ετες 11,82%, 5ετες 11,94% και 10ετες 9,97%.
Με σωρευτικές απώλειες άνω του 8% έκλεισαν την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016 την εβδομάδα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες κερδών.
Κάτω από τα 31 δολάρια βρέθηκε η προθεσμιακή τιμή Μαρτίου 2016 του αργού πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ, West Texas Intermediate (WTI), στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX, καταγράφοντας ημερήσια πτώση 2,84% ή 90 σεντς, για να υποχωρήσει στα 30,82 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι με συνολικές απώλειες 19,43% στο νέο έτος.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η τιμή του WTI διακυμάνθηκε μεταξύ 30,63 και 32,45 δολαρίων.
Μικρότερη πτώση 1,33% ή 46 σεντς το βαρέλι κατέγραψε η προθεσμιακή τιμή Απριλίου 2016 του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων InterContinental Exhcange Europe (ICE), για να περιοριστεί στα 34,00 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 12,44% μέχρι στιγμής το 2016.