ΧΑΑ: Από το “Α” έως το “Ω”…

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ και εισαγωγές των νέων μετοχών ανακάτεψαν την τράπουλα στους δείκτες με αποτέλεσμα να αυξηθεί η έκθεση τους στην διακύμανση των τραπεζικών μετοχών. Συγκεκριμένα για τον βασικό δείκτη αναφοράς FTSE- Large cap η συμμετοχή των τεσσάρων τραπεζών διαμορφώνεται σε 39,8% με υψηλότερη αυτή της Alpha bank λόγω της μεγάλης αύξησης της ελεύθερης διασποράς. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συν την μετοχή της Coca Cola και του ΟΤΕ αρκούν για να ελεγχθεί η διαμόρφωση του δείκτη κατά 68%.

 
BOΛΕΣ εκ των έσω: Η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει επιδοθεί στο προσφιλές σπορ των εκάστοτε κυβερνώντων δηλ. στη λαμογιορεμούλα κάθε είδους (σε χαμηλή βαθμίδα των διορισμών συζύγων, αδελφών, τέκνων, γκομενών κ.λπ κι όσο ανεβαίνουμε τόσο πιο πολύ τα…ξεσκίζουμε).
 
ΒΟΛΕΣ εκ των έσω (Ι): Η σιωπηλή μειοψηφία των υγιώς σκεπτόμενων και ενεργούντων (υπάρχει ακόμα αυτό το εν εξαφανίσει είδος προσώπων της εξουσίας) έχει αρχίσει – απηυδισμένη με αυτά που βλέπει – να ομιλεί. Και να εκθέτει πρόσωπα με το όνομά τους… 
 
ΓΙΑΤΙ αρκετοί έχουν ξεφύγει πλέον της πεπατημένης, ξεπερνώντας κάθε όριο. Και μάλιστα εκ των καθημερινά προβεβλημένων στα ΜΜΕ!!! Δεν αλλάζει ο Ελληνας πολιτικός… Αλλωστε, σκοπός της ζωής του είναι να μπει με τον άλφα ή βήτα τρόπο στο…γκουβέρνο για να πιάσει την καλή. Και πάντα στη δοξασία του… τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι!!
 
ΔΗΛΩΣΗ: Ο ”μμ” δεν είναι κανένα τυχαίο ΜΜΕ.Έχει μάτια παντού…Και φυσικά φίλους παιδιόθεν σε όλα τα μέτωπα… Επιχειρηματικά, κοινωνικά, πολιτικά κ.λπ. Διαβάστε τώρα τι δήλωσε έμπιστος φίλος από την νυν κατάσταση που κατατρίβεται με τα πολιτικά, αλλά εντελώς “στεγνός”, μεροκαματιάρης δηλαδή. “Ευτυχώς δεν υπάρχουν και πολλά για να τα κονομήσουν. Είναι κι αυτό μία τιμωρία για τους επιλήσμονες που τόσο γρήγορα ξέχασαν αυτά που πρέσβευαν..” Κι άλλα πολλά που δεν είναι δημοσιεύσιμα, αλλά και που μας γέμισαν θλίψη και οργή.
 
EΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΣ οι Τράπεζες ένα χάσμα δανείων προς καταθέσεις περίπου 80 δισ. ευρώ έχουν την ανάγκη της εξάρτησης από την ρευστότητα του ευρωσυστήματος. 
 
 
ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ για να υπάρξει αύξηση καταθέσεων που είναι το κλειδί της μείωσης της εξάρτησης από το ευρωσύστημα, είναι τα capital controls να αρθούν οριστικά. Αλλά και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι η αύξηση των καταθέσεων θα είναι ικανοποιητική.
 
 
H ΙΣΤΟΡΙΑ διδάσκει ότι πρέπει να κρατήσουμε πολύ «μικρό καλάθι» στο θέμα των καταθέσεων. Ωστόσο, αναμένεται πολύ σύντομα, η ΕΚΤ και πιθανότατα μετά την αξιολόγηση της οικονομίας, να δρομολογήσει την επιστροφή στην ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών (Waiver) και στη συνέχεια και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 
 
ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΘΑΥΜΑ ως εκ του αποτελέσματος αποτέλεσε για την Alpha Βank η εξαγορά της Emporiki αφού γι αυτή την αγορά της έλαβε 3 δισ. ευρώ κεφάλαια από την Credit Agricole. Δεν θα ήταν υπερβολή να γράφαμε ότι αν δεν είχε πάρει αυτά τα 3 δισ. ευρώ θα βρισκόταν στην χειρότερη θέση μεταξύ των τραπεζών και ίσως και να μην υπήρχε. Οπότε η διοίκηση έκανε στρατηγική «κίνηση ματ». Λόγω αυτής της κίνησης διαθέτει και την καλύτερη σχέση κεφαλαίων προς αναβαλλόμενο φόρο με αποτέλεσμα να διαθέτει τα ποιοτικότερα κεφάλαια. Με όρους απόδοσης κεφαλαίων πάντως κινείται στον μέσο όρο της αγοράς. 
 
 
IΣΤΟΡΙΕΣ: Στο http://www.reporter.gr/Apopseis/Istories υπάρχουν εξαιρετικού ενδιαφέροντος άρθρα. 
 
 
KΑΜΜΙΑ μετοχή δεν προσφέρεται για Διακράτηση. Η…δοξασία αυτή μας τελείωσε. Ενώ πρέπει να καθορίζουμε τα σημεία εισόδου – εξόδου εκ των προτέρων και να τα τηρούμε… Αγορές μόνον σε πτωτικές ημέρες σταδιακά και ποτέ επιθετικά…
 
 
ΛΟΥΚΕΤΟ στα μισά περίπτερα της χώρας: Ο κλάδος των περιπτερούχων – που απασχολεί άμεσα και έμμεσα 100.000 εργαζομένους και επιβιώνει ως επί το πλείστον από την πώληση καπνικών – έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση με τον αφανισμό του να είναι προ των πυλών, όπως εξηγούν οι εκπρόσωποί του. Οι καπνοβιομηχανίες στο άμεσο μέλλον θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν καταστήματα μικρής λιανικής, θέτοντας στο περιθώριο τους επαγγελματίες του χώρου, όπως καταγγέλλουν οι διάφοροι παράγοντες. Από το 2012 – οπότε και τα περίπτερα έπαψαν να αποτελούν ευεργετήματα για τους ανάπηρους και τα θύματα του πολέμου-  όταν ένα από αυτά χηρεύει περνά στην κυριότητα των δήμων με τη δυνατότητα να μπορούν να το βγάλουν σε πλειστηριασμό. Oι περισσότεροι από αυτούς, παρ’ όλα αυτά ευνοούν μεγάλες αλυσίδες, που δημιουργούν καταστήματα εξυπηρετώντας κυρίως τα συμφέροντα συγκεκριμένων καπνοβιομηχανιών, όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι του κλάδου. Την ίδια στιγμή, οι φόροι αλλά και τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι περιπτεράδες εάν αυθαιρετήσουν είναι τριπλάσια, επισημαίνουν, σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα οι καφετέριες. Ακόμη ένα μέτωπο που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι περιπτερούχοι είναι το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. Οι συνολικές απώλειες για το κράτος από το φαινόμενο αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η κυβέρνηση ψάχνει παντού να βρει ισοδύναμα.
 
 
ΜΕΤΟΧΗ ΗΜΕΡΑΣ: Με το +15,71% η μετοχή του ΟΠΑΠ(που έδειξε όμως τις τεράστιες παθογένειες σε νευραλγικές παραμέτρους της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς…( λέγε με … Call Auction της 5.00 – 5.10 μμ) κέρδισε όπως ήταν λογικό επόμενο τις εντυπώσεις στη τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς που έφυγε. Η αξία μάλιστα των συναλλαγών του ανήλθε σε 22,5 εκατ.ευρώ ,κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο του συνολικού τζίρου της αγοράς. Ακόμη και δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης μπορούσε κανείς να αγοράσει μεταξύ του +0,30% και 1%… Αλλά που να το φαντασθεί, τι είχαν στο μυαλό τους οι.. επιτήδειοι.
 
 
ΝΕΕΣ εγγραφές: Οι παγκόσμιες καταχωρήσεις συρρικνώθηκαν κατά 26% σε σχέση με το 2014, στα 185,9 δισ. δολ. Η αγορά που «χτυπήθηκε» περισσότερο ήταν εκείνη των ΗΠΑ, όπου η δραστηριότητα αρχικών δημοσίων προσφορών (IPOs) υποχώρησε το 2015 περίπου κατά 48% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Ασία επίσης υστέρησε, με τις δημόσιες εγγραφές στην περιοχή να υποχωρούν κατά 36%, στα 65 δισ. δολ., ενώ η Ευρώπη «είδε» μια αύξηση της τάξεως του 2%, στα 69,1 δισ. δολ.
 
 
ΞΑΝΑ «στα πάνω της» η Eurobank αλλά με τη χειρότερη σχέση κεφαλαίων προς αναβαλλόμενο φόρο. Tα τελευταία 2,5 χρόνια ήταν δύσκολα. Κρατικοποιήθηκε, πέρασε δύσκολες εποχές, αλλά τελικώς αποδεικνύεται «εφτάψυχη γάτα», όπως ανέφερε κάποιος κορυφαίος τραπεζίτης. Στο τέλος του 2015 ανακεφαλαιοποιήθηκε επιτυχώς, ενώ οι ιδιώτες μέτοχοί της είναι οι ισχυρότεροι μεταξύ των μετόχων των ελληνικών τραπεζών. Η Eurobank «αναστήθηκε» και πλέον καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να ξεχωρίσει στο πραγματικό τερέν του banking, που είναι τα έσοδα και τα κέρδη. Στο α’ τρίμηνο του 2016 θα περάσει σε κέρδη και συνολικά η χρονιά θα κλείσει με κέρδη. 
 
ΟΤΑΝ το 2006 η Εθνική Τράπεζα αποκτούσε την Finansbank ουδείς περίμενε ότι θα έρθει τόσο γρήγορα η ώρα να πουληθεί ο Τουρκικός βραχίονας της Ελληνικής Τράπεζας. Και τούτο διότι η Εθνική Τράπεζα δεν απέκτησε απλά μια παρουσία ενός μικρού δικτύου στην Τουρκία αλλά μια τράπεζα με μερίδιο αγοράς 5%. Tο συνολικό κόστος για την Eθνική διαμορφώθηκε στα 4,7 δισ. ευρώ χωρίς να υπάρξει κάποια ροή μερίσματος όλα αυτά τα χρόνια καταγράφοντας μια απώλεια σε σχέση με το τελικό τίμημα 41%. Αν η Εθνική είχε χρησιμοποιήσει διαφορετικά αυτά τα κεφάλαια θα είχε χάσει 75% αν είχε αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, 40% αν είχε δώσει δάνεια σε ιδιώτες στην Ελλάδα και 100% αν είχε αγοράσει μετοχές άλλων ελληνικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο. Η εξαγορά είχε γίνει περίπου 3,5 φορές την λογιστική αξία, τώρα η πώληση έγινε σχεδόν στο 0,92 της ενσώματης καθαρής θέσης. Το ΡΕ στο οποίο πουλήθηκε η Τουρκική τράπεζα αντιστοιχεί σε 9 φορές τα κυλιόμενα (Trailing) καθαρά κέρδη ενώ η σταθμισμένη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στο εννεάμηνο ήταν 10,8%. Ο δείκτης φερεγγυότητας ήταν 11,62% το δίκτυο απαριθμεί 647 καταστήματα και απασχολεί περίπου 13 χιλιάδες υπαλλήλους.
 
 
ΠΙΟ αβέβαιο από ποτέ αναμένεται να είναι χρηματιστηριακά το 2016, με τους επενδυτές να αναζητούν τις τοποθετήσεις τους εν μέσω έντονων διεργασιών τόσο στο επίπεδο της νομισματικής πολιτικής όσο και σε εκείνο του παγκόσμιου εμπορίου. Ήδη οι περισσότεροι μεγάλοι αναλυτές καταγράφουν τα μεγάλα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις αγορές το 2016 και τα οποία θα επηρεάσουν μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα, νομίσματα και οτιδήποτε άλλο.
 
 
ΠΑΝΓΑΙΑ: Στην πλειοψηφία του το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείται από κτήρια γραφείων και καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η μετοχή έχει ενταχθεί στην κατηγορία της Χαμηλής Διασποράς αλλά οι βασικοί μέτοχοι θα επιδιώξουν στο μέλλον την ενίσχυση της διασποράς και την ένταξη του τίτλου στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Το NAV της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα διαμορφώνεται σε 1,5 δισ. ευρώ (στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου).Με δύο πλαφόν (σχεδόν) του 20% η τιμή της έφθασε στα 5,0300 ευρώ και με ελάχιστες συναλλαγές.  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ την πρώτη ημέρα άλλαξαν χέρια 338 κομμάτια και την επόμενη (31/12) άλλα 213 τμχ, συνολικά 551 τμχ. Η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται τώρα στα 1,28 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στη θεωρητική NAV.
 
 
ΡΕΚΟΡ: Μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων του 2015 κατέγραψαν οι γερμανικές μετοχές.Ο DAX βρέθηκε 27 φορές σε νέα ρεκόρ, πριν περάσει σε «bear market» και προτού η μεταβλητότητα υπερδιπλασιαστεί. Και πάλι,όμως,ο δείκτης ολοκλήρωσε το έτος με κέρδη 9,6%, στις 10.743,01 μονάδες. Οι αναλυτές προβλέπουν πως ο DAX θα συνεχίσει το ράλι το 2016,με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και το αδύναμο ευρώ να ωφελούν τις γερμανικές επιχειρήσεις. Αν και οι εξαγωγείς απόλαυσαν μια πρώτη τόνωση από την ποσοτική χαλάρωση, η πτώση που πυροδοτήθηκε από την απροσδόκητη υποτίμηση του κινεζικού γουάν και το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων της Volkswagen εξάλειψαν μέχρι και 368 δισ. ευρώ από την αξία των γερμανικών εταιρειών. Ωστόσο, από τα χαμηλά επίπεδα του Σεπτεμβρίου, ο DAX ανέκτησε περίπου τις μισές από αυτές τις απώλειες. 

 

ΣΧΟΛΙΟ: Κάθε αναφορά στην τεχνική ανάλυση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, έτσι νεότερες εκτιμήσεις θα υπάρξουν από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας…

 
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ κέρδη για τους ευρωπαϊκούς δείκτες εκτιμούν οι αναλυτές για το 2016. Σύμφωνα με τον μέσο όρο προβλέψεων τους σε έρευνα του «Bloomberg», ο δείκτης Stoxx Europe 600 αναμένεται να καταγράψει ράλι 16%.
 
 
ΤΑ ΛΕΦΤΑ πολλά και πως να αντισταθεί κανείς σε…300 ολόκληρα εκατομμύρια. Ακόμα και ο συγκεκριμένος πρόεδρος, που κάπου θα στοχεύει με την σειρά του με τόσα εκατ. στη τσέπη. H τελική συμφωνία πλέον πρέπει να θεωρείται δεδομένη, επίκειται η ανακοίνωση της…
 
 
ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: Με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5% εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών παγκοσμίως μεταξύ του 2015 και του 2025, όπως προκύπτει από ανάλυση που πραγματοποίησε η PwC, με την υποστήριξη της Oxford Economics. Ο ταχύτερος μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης (άνω του 11%) αναμένεται να καταγραφεί στην Υποσαχάρια Αφρική, ενώ η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα παραμείνει με διαφορά η μεγαλύτερη αγορά, με τις επενδύσεις του κλάδου να αυξάνονται από 557 δισ. δολ. σε περίπου 900 δισ. δολ. κατά την περίοδο αναφοράς. Την ίδια ώρα, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα επιβραδύνει την ανάκαμψη των επενδύσεων σε υποδομές μεταφορών στη Δυτική Ευρώπη, όπου μόνο το 2022 αναμένεται μια ανάκαμψη στα επίπεδα του 2008. Σύμφωνα με την ανάλυση, το μερίδιο της Δυτικής Ευρώπης στην παγκόσμια δαπάνη για υποδομές μεταφορών αναμένεται να παραμείνει κατά βάση το ίδιο, από 11% το 2014 σε 10% το 2025.
 
 
ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ολοκλήρωσαν το 2015 οι ευρωπαϊκές μετοχές, καταγράφοντας άνοδο για τέταρτο συνεχόμενο έτος, αν και οι πιέσεις από τη διολίσθηση των τιμών των εμπορευμάτων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους περιέκοψαν τα κέρδη που είχαν καταγράψει κατά τη διάρκεια της χρονιάς.Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύθηκαν ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2015, βρίσκοντας στήριξη στο μαζικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις αρχές του χρόνου. Όμως, τον Αύγουστο βρέθηκαν στη δίνη ενός παγκόσμιου sell-off, που πυροδότησαν οι ανησυχίες σχετικά με την κινεζική και την παγκόσμια ανάπτυξη, οι φόβοι ενός «Grexit» και η αναταραχή στις αγορές εμπορευμάτων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης StoxxEurope 600 ολοκλήρωσε το έτος με κέρδη 7%, έναντι 4,4% του 2014, 17,4% του 2013 και 14,4% του 2012. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κερδοφόρο σερί του δείκτη από το 2006.
 
 
ΦΥΣΙΚΑ, αν όλοι αυτοί οι αναλυτές που μας συμβουλεύουν περί του πρακτέου μπορούσαν να προβλέψουν τι πρόκειται να συμβεί, δεν θα καθόντουσαν να γράφουν σενάρια επί σεναρίων, θεωρίες επί θεωριών κ.λπ. Ούτε θα μας συμβούλευαν “τζαμπέ”..
 
 
ΧΑΡΑΚΙΕΣ: Περίμενε την τελευταία μέρα του 2015 για να κάνει την διαφορά ο Γενικός Δείκτης κλείνοντας πάνω από τις 631 μονάδες, επίπεδο που μας δίνει συνέχιση της κίνησης. Θα θέλαμε να συμβεί το ίδιο και στον FTSE25 και να κλείσει πάνω από τις 184 μονάδες, κάτι που θα δούμε αν τα καταφέρει στην πρώτη συνεδρίαση του έτους την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου..
 
 
ΨEΥΔΑΙΣΘΗΣΗ του ελέγχου ονομάζεται η τάση που έχουν οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι έχουν τον έλεγχο ή ότι μπορούν να επηρεάσουν γεγονότα πάνω στα οποία δεν έχουν καμία πραγματική επιρροή. Παράδειγμα:
Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να επιλέγουν οι ίδιοι τα λαχεία που αγοράζουν παρά να αγοράσουν στην τύχη πιστεύοντας ότι έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους. Επίσης έχει βρεθεί ότι τα άτομα είναι πιο πιθανό να συμπεριφέρονται σαν να έχουν τον έλεγχο όταν σε τυχαίες καταστάσεις έχουν την εντύπωση ότι η ικανότητα μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα (πχ στο τάβλι). Η ψευδαίσθηση του ελέγχου μπορεί να δημιουργήσει αναισθησία στην υποδοχή νέας πληροφόρησης, να εμποδίσει την γνώση και να προδιαθέσει μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου, αφού ο υποκειμενικός κίνδυνος φαίνεται χαμηλότερος λόγω της λανθασμένης εντύπωσης του ελέγχου. Τέλος έχει βρεθεί ότι άτομα που δεν έχουν αυτή την συμπεριφορά είναι συνήθως άτομα με μη αμυντικές προσωπικότητες που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη και τη γνώση, ενώ οι “ειδικοί” επί κάποιου θέματος επιδεικνύουν αντιθέτως υπερβολική εμπιστοσύνη σε υψηλότερο επίπεδο από ότι οι απλοί άνθρωποι.
 
 
ΩΦΕΛΕΙΕΣ από την συναλλαγή της ΕΤΕ με την Finansbank αφορούν κυρίως την αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας που ακόμα και μετά την αποπληρωμή των CoCos διαμορφώνεται σε 19,6%. Δεδομένου ότι η συναλλαγή θα «αφαιρέσει» περί τα 20,5 δις ευρώ από τα έντοκα στοιχεία ενεργητικού (RWA) η ΕTE θα βρεθεί με ένα κεφαλαιακό πλεόνασμα πάνω από 2 δις ευρώ. Σε δεύτερο χρόνο οι εισροές της πώλησης θα διευκολύνουν την εξαγορά των CoCos εξοικονομώντας περί τα 160 εκατ. ευρώ σε χρεωστικούς τόκους ενώ από το σύνολο της χρηματοδότησης (περίπου 800 εκατ. ευρώ) που θα επιστρέψει, η ΕTE θα έχει ωφέλειες από την μείωση του ELA κοντά στα 22 εκατ. ευρώ το χρόνο. Από την άλλη πλευρά η ΕTE θα χάσει την δύναμη πυρός στα οργανικά έσοδα του ομίλου καθώς η Finans αντιστοιχούσε στο 44% των συνολικών προ προβλέψεων εσόδων και ήταν κερδοφόρος σε όλες τις χρήσεις μετά την εξαγορά από την ETE.
  • Με την υπογραφή του μικρομετόχου