ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ως προς την έκτασή της η καθίζηση που παρατηρεί κανείς στο δύσμοιρο ελληνικό χρηματιστήριο…
ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΑ και τα ιστορικά ΚΡΑΧ που καταγράφει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά…
AΛMA πάνω από το 10% καταγράφει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, στο 10,356%, ενώ αυτή του πενταετούς βρίσκεται στο 12,83%, αποτυπώνοντας για ακόμη μία φορά τον κίνδυνο για μια χώρα που έχει βιώσει μια εθνική χρεοκοπία, έξι εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, αρκετές ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και επτά συνεχόμενα χρόνια ύφεσης.
BOYTIA: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,87% στις 464,23 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο -8,60% (460,56 μονάδες). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 97,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 229,48 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 6,21 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών αξίας 10,42 εκατ. ευρώ.
ΒΕΒΑΙΑ η κατάσταση έχει ξεφύγει από την πραγματικότητα, από αυτή δηλ. που ζούμε αυτή την στιγμή…
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Για να δει κανείς ξανά τις 464 μονάδες θα πρέπει να πάει πίσω στις 20.9.1989. Ουσιαστικά όμως βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά. Κι αν θα θέλαμε να αποδώσουμε την πραγματική του αξία θα έπρεπε να κατέβουμε πολλά σκαλιά της ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ για να τον αξιολογήσουμε σε νούμερα…
ΔΕΝ είναι βέβαια αυτή η αξία της ελληνικής αγοράς… Η υπερβολή έχει εισβάλλει για τα καλά πλέον, αλλά ο πανικός είναι πάντα κακός σύμβουλος… Παρατηρούνται πλέον πολλά στοιχεία “εκφυλοσύνης” στο ταμπλό, η στρέβλωση επικρατεί κατά κράτος…
ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ότι ορισμένοι τρίβουν τα χέρια τους…
ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ: Θα αφεθεί ελεύθερη να καταρρεύσει η ελληνική αγορά; Να μηδενίσει δηλαδή την αξία της; Την απάντηση δίνουν τα κεφάλαια που έχουν δοθεί αφειδώς για τον άλφα ή βήτα λόγο…
ΗΜΕΡΑ ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ η σημερινά με τόσ;α ρεκόρ να καταρρίπτονται… Νέα ιστορικά χαμηλά για τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ, για τον ΔΤΡ (-24,26% στις 2,4 μονάδες χ 10) για τον 25άρη (-10,21% στις 121,52 μονάδες) κλπ..
ΘΑΥΜΑ: Υπήρξαν (7) μετοχές που έκλεισαν θετικά σήμερα. Πραγματικά ανοδική μτχ όμως ήταν μόνον αυτή της ΕΥΠΙΚ (+6,35%).
ΙΣΤΟΡΙΕΣ… γι αγρίους…Μείον 20% η ΣΙΔΜΑ με 48 ευρώ, ΒΙΣ -29% με 122 ευρώ κ.λπ. ΙΣΤΟΡΙΚΑ χαμηλά για την ΒΙΟΧΑΛΚΟ που έχασε άλλο ένα ένα 10% ολοκληρώνοντας στα 1,1300 ευρώ, την ΑΤΤ, την ΦΡΙΓΟ…
ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΩΝ συνέχεια για μετοχές ομίλων όπως αυτοί των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κοκ…
“ΛΑΜΠΡΑ”: Σε μείωση της τιμής-στόχου για την μετοχή της ΔΕΗ από τα 6,5000 ευρώ στα 3,7000 ευρώ ανά μετοχή προχώρησε η HSBC, δίνοντας σύσταση “ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ”.
ΜΕΓΑΛΕΣ οι απώλειες από την αρχή της χρονιάς και απροσδόκητες ως προς την έκτασή τους όταν είχε προηγηθεί η απαξίωση του μαύρου 2015. Το φετεινό αποδεικνύεται κατάμαυρο… Και απότι φαίνεται προκειμένου περί ΧΑΑ θα γραφτεί βιβλίο με τίτλο “Οι 50 αποχρώσεις του Μαύρου”…
ΝΑ σημειώσουμε το -62,69% της ΕΥΡΩΒ , το 58,02% της ΕΤΕ, το -64,39% της ΠΕΙΡ, το -55,02% της ΑΛΦΑ, το -53,23% του ΔΤΡ από την αρχή της χρονιάς.
ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ: Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Deutsche Bank αποτελεί προπομπό μιας νέας τραπεζικής κρίσης διατυπώνει το ανεξάρτητο δίκτυο Zerohedge. Ειδικότερα κάνει μια αναφορά στα αποτελέσματα της τράπεζας για το 2015, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Δευτέρα και τα οποία χαρακτηρίζει ως «κακό νέο». Παράλληλα, επισημαίνει ότι η μετοχή της γερμανικής τράπεζας διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο σε τιμή υποδιπλάσια από ό,τι στις αρχές του Ιουλίου του 2015.
ΞΑΦΡΙΣΘΗΚΑΝ και τα τελευταία των χαρτοφυλακίων, τα μάζεψε η γκανιότα όλα τα κεφάλαια…
ΞΕΦΤΕΡΙΑ πραγματικά όσοι έπεισαν τους ξένους να βάλουν τόσα δισ. ευρώ στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών μας.
ΞΗΓΗΘΗΚΑΝ τουλάχιστον όμορφα που δεν επέτρεψαν σε έλληνες επενδυτές να συμμετάσχουν στις αμκ, ενώ και η ΕΤΕ που το επέτρεψε έδωσε δυνατότητες αναίμακτου αποχώρησης…
Ο Τραπεζικός δείκτης της Ευρώπης, ο Stoxx Europe 600 Banks Index, καταγράφει (μέχρι την Παρασκευή 5/2) απώλειες για έξι συνεχόμενες εβδομάδες (-20% χαμηλότερα από την αρχή του έτους, έναντι της πτώσης 11% που καταγράφει στο ίδιο διάστημα ο δείκτης Stoxx Europe 600), το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων απωλειών από το 2008, όταν οι Τράπεζες κατέγραφαν πτώση για 10 συνεχόμενες εβδομάδες από τον Μάιο του έτους εκείνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
ΠΙΘΑΝΗ αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, για να “γεμίσουν” οι τιμές με εντολές, θα ήταν περισσότερο ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, σε μία Αγορά όπου το σύνολο των ενεργών παικτών είναι από εξουθενωμένο, έως απόλυτα υποψιασμένο και όλοι δείχνουν να προετοιμάζονται για τα χειρότερα.
ΡΑΜΠΟ: Ο επενδυτής του μέλλοντος, ο Ράμπο των αγορών, ο αφανής ήρωας των κεφαλαιαγορών έχει ελληνικό ΣΑΤ. Από το 2007 και μετά ο Έλλην επενδυτής στην πλάτη του μια παγκόσμια κρίση, μια εθνική χρεοκοπία, 6 εκλογικές αναμετρήσεις, 1 δημοψήφισμα, 2 ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών από το μηδέν –ή σχεδόν μηδέν- περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και 7 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης (Μαν. Χατζ.)
ΣΕ μόλις μία συνεδρίαση η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 2,1 δισ ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες φθάνουν στα 11,9 δισ ευρώ! Στα 34 δισ. ευρώ σήμερα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ…
ΤΕΧΝΙΚΗΣ φύσεως εκτιμήσεις…Σε τέτοιες καταστάσεις η ανεύρεση “πάτου” δεν είναι εύκολη και δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Κάποιος μπορεί να τοποθετηθεί σταδιακά σε τίτλους που του αρέσουν fundamental, ή τεχνικά θα πρέπει να περιμένει κάποιο αγοραστικό σήμα για να ακολουθήσει. Ο Γενικός Δείκτης έχει κοντινή αντίσταση τις 470, 500 – 520 μονάδες και 538 μονάδες.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ (Απ. Μάνθος…): “Στατιστικά, όταν ένας ή παραπάνω βασικοί δείκτες πραγματοποιούν νέα χαμηλά, ακολουθούν στη πορεία και οι εναπομείναντες. Έτσι όταν στην παρούσα φάση έχουμε τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να πραγματοποιεί όχι απλώς νέα χαμηλά, αλλά νέα ιστορικά χαμηλά, είναι πολύ φυσικό σε κάποιο χρονικό σημείο να σύρει στην καθοδική ‘περιδίνηση’ και τον Γενικό Δείκτη”.
ΦΕΡΤΕ μας αντίπαλο. Όχι. Δεν μας φοβίζουν ούτε οι αναδυόμενες, ούτε οι αναπτυσσόμενες, ούτε οι ειδικών συνθηκών αγορές. Είμαστε μια κατηγορία μόνοι μας. Είμαστε ο λόγος που τα διαγράμματα των άλλων Αγορών δεν πρόκειται ποτέ να ξεχειλώσουν τόσο πολύ. Ας υποβαθμιστούμε λοιπόν και ας καταταγούμε κατά τον FTSE το Μάρτιο σε όποια κατηγορία θέλουν. (από τον Μάνο Χατζ.)
ΧΑΜΟΣ: Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η σημερινή “συμπεριφορά” του ΟΛΠ που ξεκίνησε την συνεδρίαση με σημαντική εντολή στήριξης, πλέον των 10000 τμχ στα 12,02 ευρώ, κάτι που τονβοήθησε να αναρριχηθεί μέχρι τα 12,39 ευρώ (+4,12%, τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη από το ταμπλώ του FTSE25). Όμως η συνέχεια επεφύλαξε δραματικές εκπλήξεις για τους πρωινούς αγοραστές και αφού κατέρρευσαν τα πρωινά στηρίγματα, ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 10,71 ευρώ (-10%) για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 10,75 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 9,66% (Θαν. Στ.)
ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ: Ολοι μας την νοιώθουμε, ο βαθμός της έκτασής της απλά ποικίλει ανάλογα με τις αντοχές του καθενός και του πως προσεγγίζει τα πράγματα της καθημερινότητας…
ΩΧ, ΩΧ, ΩΧ!!
- Με την υπογραφή του μικρομέτοχου