Φάμελλος: Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη , εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για την ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια.

«Ο ελληνικός λαός έχει μία σοφή φράση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Καταφέραμε να σας φέρουμε στη Βουλή λίγο πριν τις ευρωεκλογές για το βασικότερο πρόβλημα του ελληνικού λαού που αφορά στην ακρίβεια» τόνισε ο κ. Φάμελλος στην αρχή της ομιλίας  του.

Σήμερα, συνέχισε,  θα σας τεθούν και άλλα δύσκολα ερωτήματα. «Αν θα συνεχίσετε τη συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών» είπε για να προσθέσει ότι «δεν μπορούμε να κρύψουμε την αλήθεια,  δεν μπορούμε να κρύψουμε τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Πρέπει να δώσετε απαντήσεις».

Αναφορικά με την ακρίβεια επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι κρυβόταν από τη Βουλή .

«Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρύψετε την αλήθεια. Κρύβονται εδώ και τρία χρόνια για το θέμα της ακρίβειας.  Η δυσαρέσκεια μεγαλώνει για την ακρίβεια . Δεν βγαίνει ο μήνας».

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα της ακρίβειας που γονατίζει τα νοικοκυριά. «Η αριστεία ακρίβειας στην Ευρώπη είναι ο κ. Μητσοτάκης. Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν προϊόντα με υπερδιπλάσια αύξηση. Οι πολίτες ξέρουν τι πληρώνουν. Τρίτη ακριβότερη χώρα στην βενζίνη. Τέταρτη ακριβότερη στο πετρέλαιο κίνησης. Ακριβότερη η κιλοβατώρα προ φόρων το 2022».

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, αναρωτήθηκε γιατί δεν θέλετε να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή πρακτική.

Εν συνεχεία επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός κυβερνήσεων που χρεωκόπησαν τη χώρα και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που μείωση τον ΦΠΑ στο ρεύμα.

«Εσείς είστε ο απολογούμενος»

Ο κ. Φάμελλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υπογράμμισε. «Σήμερα εσείς είστε ο απολογούμενος και ο ελεγχόμενος» είπε και αναρωτήθηκε γιατί δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα.

O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέχει ασυλία στα ολιγοπώλια. «Ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη» τόνισε χαρακτηριστικά ανεβάζοντας τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ρεκόρ κερδοφορίας στις τράπεζες, ενώ μίλησε για  υπερκέρδη – όπως τα χαρακτήρισε – σε ΔΕΗ αλλά και σε διυλιστήρια.

Αναφέρθηκε ακόμη και σε ένα ακόμη «αγκάθι» για τα νοικοκυριά που δεν είναι άλλο από την εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια.

«Μας λέτε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στην αγορά. Με τρόμο βλέπω ότι δεν είστε άριστοι. Μας λέτε ότι δεν το έκαναν άλλες χώρες. Γιατί λέτε ψέματα» είπε και έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο.

«Είμαστε δεύτεροι στην έμμεση φορολογία μετά τη Σουηδία. Αυτό έχετε καταφέρει» είπε επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πυροτέχνημα» η επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν

Ο κ. Φάμελλος σε άλλο σημείο της ομιλίας του χαρακτήρισε «υποκριτική και πυροτέχνημα για επικοινωνιακούς λόγους την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν» και εξήγησε:

«Τι λέει η επιστολή; Ότι η ακρίβεια πλήττει την χώρα μας. Παραδέχεστε ότι πέντε χρόνια δεν είστε επαρκείς για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και ζητάτε παρέμβαση της Κομισιόν όταν δεν αξιοποιείτε την εργαλειοθήκη της Κομισιόν.

Ζητάει μέτρα με επιστολή ο κ. Μητσοτάκης, όχι όταν τη φιλοξένησε στην Ελλάδα αλλά τώρα που λήγει η θητεία της και δεν έχει περιθώριο σχεδιασμού. Τα υπερκέρδη τα αναγνωρίζετε μόνο όταν σας πιέζει κάποιος. Ποια είναι η αλήθεια για την ακρίβεια; Ότι στα βασικά είδη διατροφής η ακρίβεια είναι τριπλάσια από ότι στην Ευρώπη». Κορυφώνοντας είπε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του».

Ο κ. Φάμελλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για το θέμα των υποκλοπών και για το δυστύχημα στα Τέμπη στην κυβέρνηση. Εν συνεχεία μίλησε για «ακροδεξιά φράξια« στην κυβέρνηση που δεν ψηφίζει κάποια νομοσχέδια.

Αναφορικά με θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αναρωτήθηκε ποια είναι η σταθερότητα στην εξωτερική πολιτική.

«Είναι ανησυχητικό και το τέλμα και οι συνεχείς υποχωρήσεις στην εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση σας επιλέγει μία επικίνδυνη στρατηγική. Δεν προωθείτε την εξωτερική πολιτική όπως πρέπει. η χώρα πρέπει να εμβαθύνει στη Συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι στηρίζουμε τον διάλογο με την Τουρκία αλλά θυμίζω τι είπε ο κ. Δένδιας στη Βουλή,  ότι υπάρχει υπαρξιακή απειλή για τη χώρα.

«Από τη μία εσείς πανηγυρίζετε  για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από την άλλη ο κ. Δένδιας να σας βγαίνει από την άλλη πλευρά».