Τσίπρας στο Ιράν: Ταξίδι ουσιαστικής επανεκκίνησης και ενίσχυσης των σχέσεων των δυο χωρών

Ταξίδι ουσιαστικής επανεκκίνησης και ενίσχυσης των σχέσεων των δυο χωρών, χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Ιράν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε το πλαίσιο της «στρατηγικής συνεργασίας» Αθήνας-Τεχεράνης,

Ο έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ενέγειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας.

Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του τεχνολογικού πάρκου, Μαχντί Τσαφαρίνια χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης. Τόνισε ότι το πάρκο εχει μέλη πάνω από 30 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενω δραστηριοποιούνται πάνω από 3.000 επιστήμονες.

Στο τεχνολογικό πάρκο έγινε παρουσίαση της προσπάθειας που κάνει το Ιράν, σε συνθήκες διεθνούς περιορισμού και αποκλεισμού, στον τομέα της προηγμένης και υψηλής τεχνολογίας, τη νανοτεχνολογία.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν και διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι η Ελλάδα θα γίνει γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της «γέφυρας» ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ιράν για την ανάπτυξη των οικονομικών, εμπορικών, ενεργειακών, τεχνολογικών σχέσεων.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το πρωί την ιστορική πόλη, Ισπαχάν, σύμβολο της ιρανικής κουλτούρας και πολιτισμού, ενώ τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί.