Τσίπρας: Δεν θα ανεχθούμε να μας κουνούν το δάχτυλο

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τσίπρας: Δεν θα ανεχθούμε να μας κουνούν το δάχτυλο

Οριστικό τέλος σε συζητήσεις και σενάρια περί εκλογών, αλλά και περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την τοποθέτησή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στο εξής καμία πρόκληση ή επίθεση εναντίον της χώρας δεν θα μείνει αναπάντητη, ενώ εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο στο προσφυγικό όσο και σε ζητήματα οικονομική πολιτικής.

 
Τσίπρας: Δεν θα ανεχθούμε να μας κουνούν το δάχτυλο

Ενημερώνοντας το Κοινοβούλιο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ντροπή να μην υπάρχει τρόπος να χτυπηθούν οι διακινητές και σημείωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον των μεγαλύτερων προκλήσεων από την ίδρυσή της. Παράλληλα , εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας ότι όλο και βαθαίνει η κρίση και ο κίνδυνος ο πόλεμος να γενικευθεί στη γειτονιά μας με την εμπλοκή Ρωσίας-Τουρκίας. Η ΕΕ εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι από τη μια υπάρχει το έλλειμμα αλληλεγγύης και από την άλλη η ενίσχυση ακροδεξιών δυνάμεων στον πυρήνα της Ευρώπης, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αναφερόμενος κυρίως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Για τη στάση της κυβέρνησης στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΕ , τη στιγμή που αναδεικνύονται δυνάμεις που υψώνουν φράχτες. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ο λαός παρά τις δυσκολίες δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή, κόντρα σε ακραίες ξενοφοβικές και ακραίες αντιλήψεις, είναι κάτι που μας κάνει υπερήφανους.

Απαντώντας σε επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό και τις απειλές για το κλείσιμο συνόρων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο εξής «όταν θα ομιλούν για την Ελλάδα σε σχέση με το προσφυγικό, θα πρέπει πρώτα να βουτούν την γλώσσα στο μυαλό τους και μετά να μιλούν». Στο εξής, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, καμία επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες.

Σχετικά με τη Σένγκεν, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής μπήκε οριστικό τέλος σ’ αυτή τη συζήτηση και εξέφρασε την πίστη πως θα τεθεί τέλος σε άθλιες μεθοδεύσεις κύκλων της ΕΕ να στοχοποιηθεί η χώρα μας.

Για το κλείσιμο των συνόρων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα Συμπεράσματα καθιστούν σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές. Ωστόσο, τόνισε, πολλές φορές οι αποφάσεις δεν τηρήθηκαν, όπως η απόφαση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις επικρίσεις του τελευταίου για καθυστερήσεις, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με αυτούς που μας κουνούν το δάχτυλο. Πρόσθεσε ότι είναι τόσο μεγάλες οι ροές, που κανένας δεν θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει άμεσα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή στάσης της ΝΔ σε σχέση με τις θέσεις που είχε αναπτύξει ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ κ. Πλακιωτάκης που είχε ταχθεί κατά των Hot Spot.

Για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, ο κ . Τσίπρας είπε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και παράλληλα, θα σταματήσει το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών, ενώ δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών για λεπτομερή ενημέρωση.

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις επακολούθησαν, στην Ολομέλεια, τού διαλόγου ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή το έγγραφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το οποίο οι ανασφάλιστοι καλούνταν να υπογράψουν δήλωση χρέους νοσηλείας, ώστε αυτό να πληρωθεί μέσω της εφορίας.

«Το έγγραφο που κατέθεσε ο πρωθυπουργός είναι τωρινό» παρενέβη στη συζήτηση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, αφότου ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι το έγγραφο είναι προγενέστερο των υπουργικών αποφάσεων του 2004, που προέβλεπαν την ασφάλιση των πολιτών οι οποίοι απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Για «προσβολή για το Ηράκλειο, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο και τους εργαζόμενους που τηρούν τους νόμους, ότι δήθεν ο ανασφάλιστος πολίτης χρειάζεται να πληρώσει και μάλιστα τον βάζουν να υπογράφει, όπως είπε ο πρωθυπουργός», μίλησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Β. Κεγκέρογλου.

Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας δεν διάβασε την άλλη σελίδα του εγγράφου, που λέει ότι μπορεί να εισαχθεί σε όποια κλινική του νοσοκομείου και να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις όποιος έχει βιβλιάριο ανασφάλιστου πολίτη. «Το απέκρυψε και ο πρωθυπουργός και όλοι όσοι μιλάνε. Όποιος έχει βιβλιάριο ανασφάλιστου πολίτη – κι έχουν 250.000 οικογένειες – μπαίνει δωρεάν στα νοσοκομεία. Αυτό που δεν καλύπτεται είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη, κι αυτό πρέπει να θεραπεύσει ο υπουργός που ακόμη δεν το έχει αποδεχθεί», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηγουμενίδης, ανέφερε ότι ο ίδιος ως γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2014, δέχθηκε να δώσει ο άρρωστος ψεύτικα στοιχεία για να μην πάει ο λογαριασμός του στην εφορία. «Έπρεπε να βγάλει βιβλιάριο ανασφάλιστου», ανταπάντησε ο κ. Κεγκέρογλου.

«Δεν το γνώριζα, όπως δεν το γνώριζε και το Γραφείο Κίνησης, που με καλούσε να υπογράψω, που έπρεπε να ενημερώνεται για τις αποφάσεις της διοίκησης και δεν ενημερωνόταν», επανήλθε ο κ. Ηγουμενίδης.

Τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές

«Θα περιμένετε πολύ ακόμη, γιατί οι εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια και θα χάσετε και αυτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το προσφυγικό είναι εθνικής σημασίας θέμα και πρέπει να μιλάνε όλοι με την ίδια φωνή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι δύσκολο να συνδυάσει τις διαφορετικές θέσεις που εκφράζονται στη ΝΔ για το προσφυγικό.

Σχολιάζοντας αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε παλαιότερες δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλουπούλου για τους πρόσφυγες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει την ίδια κριτική που κάνουν γερμανικές ακροδεξιές δυνάμεις στην κ. Μέρκελ, ενώ σημείωσε ότι η Ιορδανία, η Τουρκία και άλλες χώρες φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες.

Παράλληλο πρόγραμμα

Η κυβέρνηση θα φθάσει μέχρι το τέλος τηρώντας τις κόκκινες γραμμές της, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Αρχικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πτώση του ΑΕΠ κατά 25% τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι εκλογές έγιναν πριν από τρείς μήνες μετά από δύσκολη συμφωνία και όχι πριν και ο λαός ήξερε ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και θα μας κρίνει για το αν τηρούμε τις δεσμεύσεις μας σε σχέση με τις «κόκκινες γραμμές» μας και στο τέλος της διαδρομής.

Αυτή τη στιγμή, επισήμανε, «είμαστε στη μέση μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας, αλλά θα βγάλουμε τη η χώρα από την κρίση κρατώντας τις κόκκινες γραμμές και τη χώρα όρθια».

Απαντώντας σε άλλες επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη, ότι δεν είναι αριστερή η πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει ταυτότητα και είναι η πατριωτική, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της διαδρομής από τις δυνάμεις που μας έφεραν εδώ, από τους αδύναμους και όχι από τα μέσα της διαπλοκής.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το παράλληλο πρόγραμμα ήταν δέσμευση «και παρά τις προφανείς δυσκολίες και την επιτροπεία, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση του πολιτικού κατεστημένου, καταφέρνουμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα», γιατί μετά το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, τις 100 δόσεις, σήμερα ψηφίζουμε ένα ακόμη νομοσχέδιο-τομή για την προστασία των αδυνάτων που δεν μας έχει δοθεί στα αγγλικά. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αντί να είναι με την κυβέρνηση, υπερασπίζεται το πιο παλιό και σάπιο που εξέθρεψε η διαπλοκή και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει και θα φθάσει μέχρι τέλους.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι με το παράλληλο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, και διέψευσε ότι η ΝΔ είχε τέτοια πολιτική.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ γιατί με την προπαγάνδα της, όπως είπε, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι όλοι το ίδιο είναι. «Όταν μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα, να είστε πιο προσεκτικός», είπε ο πρωθυπουργός, γιατί εμείς, πρόσθεσε, τις λίστες των φοροφυγάδων τις δίνουμε στη δικαιοσύνη και δεν τις κρύβουμε στα συρτάρια. Η κυβέρνηση Σαμαρά προστάτευσε τους φοροφυγάδες, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Όσο τους προστατεύσατε, τους προστατεύσατε, τέλος η προστασία».