Τζεντιλόνι: Σημαντική πρόοδος για συμφωνία στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων

Αισιόδοξος ότι πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξει συμφωνία στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).

Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις χθες, Πέμπτη, το βράδυ, που κράτησαν ως τις 3 το πρωί, ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, όμως η αποστολή δεν εξετελέσθη ακόμα».

Όπως εξήγησε, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής σταθερότητας και μεγαλύτερων περιθωρίων για επενδύσεις και ανάπτυξη – τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις. «Χρειάζεται περαιτέρω δουλειά», αλλά «είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ πριν από το τέλος του έτους, κάτι το οποίο θα αποφασίσει η Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και επανέλαβε: «είμαι αρκετά σίγουρος ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή».

Από την πλευρά της, η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ, Νάντια Καλβίνιο ανέδειξε την πιθανότητα σύγκλησης έκτακτης συνεδρίασης του ECOFIN για την επίτευξη συμφωνίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξήγησε πως μένουν «ανοιχτά» ορισμένα τεχνικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα και τα επόμενα 24ωρα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, υπονοώντας πως το επόμενο ραντεβού των «27» μπορεί να λάβει χώρα από Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι ένα deal μπορεί να επιτευχθεί πριν το 2024.