Τα Ωραία της ημέρας – Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ κι ας άργησε(!!)

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ κι ας άργησε(!!):

 

Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντ για τα προγράμματα βοήθειας – της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου…

 
ΤΟΣΟΝ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) όσο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τόνισε ο επικεφαλής του ESM K. Regling, σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο στη Βουδαπέστη. 

Ο ESM, είπε ο Regling, δεν χρησιμοποιεί το κατατεθειμένο κεφάλαιό του, ύψους 80 δισ. ευρώ, για να δίνει δάνεια, αλλά ως εγγύηση για να δανείζεται από τις αγορές με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Αυτό, πρόσθεσε, καθιστά τον ESM πολύ διαφορετικό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναχρηματοδοτείται από τις κεντρικές τράπεζες. 

“Περνάμε το χαμηλό κόστος χρηματοδότησής μας στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, δημιουργώντας μεγάλες οικονομίες για αυτές. 

Ο ελληνικός προϋπολογισμός, για παράδειγμα, εξοικονόμησε 8 δισ. ευρώ από δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους μόνο για το 2014″, τόνισε ο Regling, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 4,4% του ΑΕΠ και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. 

“Εάν συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα μπορέσει έτσι να ανακτήσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της”, είπε ο Rengling, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ESM.

Οι εκταμιεύσεις από τον ESM και το EFSF (που ήταν ο προσωρινός μηχανισμός χρηματοδότησης από το 2010 έως τη δημιουργία του ESM το 2012) για τα προγράμματα βοήθειας των πέντε χωρών ανέρχονται σε 254,5 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Regling, ενώ η συνολική ικανότητα δανεισμού τους φθάνει τα 700 δισ. ευρώ. 

Οι δύο αυτοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί, σημείωσε, ήταν ιδιαίτερα σημαντικοί για τη διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης. 

Οι τρεις από τις πέντε χώρες έχουν τελειώσει με τα προγράμματά τους και η Κύπρος θα βγει τον Μάρτιο, είπε ο Regling, τονίζοντας ότι και η Ελλάδα μπορεί να γίνει success story εάν εφαρμόσει πλήρως το πακέτο των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.