Τέλος οι «κόκκινες» γραμμές στις συντάξεις – Ποιες θα πετσοκόψουν για να κλείσει η αξιολόγηση

Τέλος οι «κόκκινες» γραμμές στις συντάξεις – Ποιες θα πετσοκόψουν για να κλείσει η αξιολόγηση

της Ισιδώρας Μαρτίνου

Αρκετά πίσω από τις κόκκινες γραμμές της κάνει η κυβέρνηση, με τ οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζει νέες ροτάσεις-βορρά στις διαθέσεις των δανειστών. Μετά τις ισχυρές ενστάσεις που προέβαλε το κουαρτέτο στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και τη βιωσιμότητα της συνολικής πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι γενναίες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ώστε να μην επαληθευτούν τα τραγικά σενάρια για διάρκεια της αξιολόγησης μέχρι το καλοκαίρι.

Προκειμένου να μην ζήσουν τη δραματική εμπειρία της πρώτης διαπραγμάτευσης, που άρχισε τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015 με δραματικές συνέπειες και ένα νέο μνημόνιο. οι κ.κ. Τσακαλώτος, Σταθάκης και Κατρούγκαλος μελετούν τώρα μειώσεις από κύριες συντάξεις, που εκτιμάται ότι θα κατέβουν αρκετά κάτω από τις 2000-2500 ευρώ. Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι περίπου στο Πάσχα των Καθολικών και ξορκίζουν τα σενάρια για τέλος των συζητήσεων με τους τροϊκανούς το καλοκαίρι.

Οι μειώσεις που θα γίνουν στις κύριες συντάξεις θα είναι με βάση κοινωνικά κριτήρια, με στόχο να καλυφθεί το 1,8  δισ. ευρώαπό περιστολή δαπανών στο συνταξιοδοτικό, στο οποίο έχει δεσμευεθεί η Αθήνα. Οι επικουρικές άνω των 150 ευρώ είναι «τελειωμένες» και τώρα συζητάμε πάνω από ποιο ποσό θα γίνουν οι μειώσεις στις κύριες.

Ειδικότερα, μεγάλο τσεκούρι αναμένεται να δεχθούν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σήμερα πάνω από δύο συντάξεις και το μηναίο τους εισόδημα υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ. Από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι θα θιγούν μόνο τα «ρετιρέ» και δεν θα πειραχτούν οι χαμηλές και μεσαίες συντάξεις.

Ωστόσο, η Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και κανένας ακόμη έλληνας αξιωματούχος δεν είναι σε θέση να μιλήσει ανοιχτά για το ύψος των συντάξεων, πάνω από τις οποίες θα γινουν οι μειώσεις. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής αναφέρει ότι οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα, ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο παρά μόνο με συντάξεις έως 700 – 750 ευρώ. 

Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αγοράς» οι δανειστές προβάλουν ενστάσεις και για την κατώτατη σύνταξη, την οποία θέλουν αρκετά κάτω από τα 384 ευρώ (τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη»), ενώ θέλουν να αυξηθεί στα 20 χρόνια εργασίας, η προϋπόθεση λήψης της εθνικής σύνταξης, από 15 χρόνια που προτείνει η κυβέρνηση.

 usay.gr