Συντάξεις σοκ θέλει να φέρει ο Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα

Νέο “χαστούκ”ι από τους δανειστές που έχουν την απαίτηση να ζητούν ακόμα περισσότερο “αίμα” από τους συνταξιούχους με τον πρόεδρου του Eurogroup να αποκαλύπτει πως αυτή η λύση είναι και μονόδρομος ουσιαστικά για την κυβέρνηση αν επιθυμεί να κλείσει το Ασφαλιστικό και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγκάστηκε να τονίσει ότι η συμφωνία θα εμπεριέχει και μειώσεις στις συντάξεις παρά την «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης.

«Οι προτάσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό, αφορούν τις μεταρρυθμίσεις που θα το εξυγιάνουν για να γίνει βιώσιμο. Το κεντρικό ζήτημα είναι φυσικά ποιο είναι το βάρος που θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να λύσουμε τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά και φορολογικά ζητήματα. Ναι ενδεχομένως να γίνουν κάποιες περικοπές ωστόσο δεν μπορώ να σας πω περισσότερα προς το παρόν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό που δεν θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό, ώστε να μην τον επιβαρύνει.

Νωρίτερα ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε υπογραμμίσει πως  «η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που απομένει να υλοποιηθούν είναι η βασική μας ανησυχία, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις ώστε αυτές να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» και συμπλήρωσε οτι αν και είναι πολιτικά δύσκολο, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια σειρά από δημοσιονομικά προβλήματα, όπως συμφωνήθηκε στο μνημόνιο.

Τέλος, επανέλαβε πως η τεχνική εργασία που θα καθορίσει τη λύση γίνεται στην Αθήνα.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε πάντως «θετικός» για την πορεία της αξιολόγησης και επανέλαβε ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη. «Το στοιχείο κλειδί είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης» επανέλαβε πολλές φορές. «Χαίρομαι που η σημερινή κυβέρνηση συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους δανειστές» είπε, δηλώνοντας αισιόδοξος παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα δυσκολίες, και προειδοποιώντας ότι η αξιολόγηση «δεν πρέπει να κολλήσει πουθενά».