Συνάντηση Μητσοτάκη, Σολτς στο Βερολίνο – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Το Βερολίνο επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, προκειμένου αύριο Τρίτη να συζητήσουν οικονομία, μεταναστευτικό, ενέργεια αλλά και τις περιφερειακές και τις διεθνείς εξελίξεις, μετά και τη νέα κρίση του Μεσανατολικού.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα γίνεται σε μια συγκυρία, κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε άλλη φάση, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ παράλληλα έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 σε ό,τι αφορά τον λόγο χρέους και ΑΕΠ, και πλέον βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου, επιδόσεις υψηλότερες από αναπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Τα προαναφερθέντα επιτεύγματα, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα, είναι φυσικό να συμπαρασύρουν και τις ελληνογερμανικές σχέσεις, που έχουν εκ των πραγμάτων περάσει σε άλλη φάση, καθώς η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει με την επίσκεψη του στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για το Μεταναστευτικό, αλλά και την προσαρμογή αυτού στην κλιματική αλλαγή και δη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ακόμη ένα ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τους δύο ηγέτες είναι η ενέργεια και συγκεκριμένα η διασυνδεσιμότητα, καθώς η Ελλάδα αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον διάδρομο Νότου – Βορρά, γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία, και επιδιώκει να είναι πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Προφανώς και το Μεταναστευτικό θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων, ένα ζήτημα, στο οποίο εξαρχής η Ελλάδα επέμενε ότι είναι ευρωπαϊκό και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης, με βασική προτεραιότητα την ανάγκη προστασίας των συνόρων.

Μητσοτάκης και Σολτς αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και τις διεθνείς εξελίξεις, με βασικό θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος εν όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Σήμερα Δευτέρα, το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς. Εν συνεχεία, θα έχουν δημόσια συζήτηση με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη – Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» στο Ίδρυμα Konrad Adenauer (KAS), την οποία θα προλογίσει ο πρόεδρος του ιδρύματος Νόρμπερτ Λάμερτ.

Τέλος, το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει στο δείπνο ηγετών (Ελλάδος, Κύπρου, Αυστρίας, Λιθουανίας, Βελγίου και Ουγγαρίας), που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της Ε.Ε. για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση για την Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε. άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε. τις γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και με ποιον τρόπο θα ενισχύσει το γεωπολιτικό αποτύπωμά της.