Συνάντηση Γιούνκερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε θερμό κλίμα

21.06.2016 12:03

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι ήταν καθοριστική η συμβολή του κ. Γιούνκερ για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει χωρίς την ευρωζώνη και η ευρωζώνη δεν μπορεί χωρίς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή συγκυρία, με το βρετανικό δημοψήφισμα.

Η Ελλάδα, όπως φάνηκε από την αξιολόγηση, έπραξε ό,τι της αναλογεί και θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να μπούμε στην ανάκαμψη. Χρειάζεται όμως και η συμβολή των θεσμών τόσο για την τόνωση της ρευστότητας, όσο και για τις επενδύσεις, είπε. Πρέπει να προχωρήσει το πακέτο Γιούνκερ αλλά και να υπάρξει ελάφρυνση χρέους με βάση τους κανόνες του ESM και χωρίς ονομαστικό «κούρεμα».

Σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στο προσφυγικό πρέπει όλοι να κάνουν τη δουλειά τους. Η Ελλάδα την κάνει, όπως και η Κομισιόν, αλλά ορισμένες χώρες πρέπει να ενεργοποιηθούν και να κάνουν το δικό τους καθήκον. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με την Ηπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

«Ευχόμαστε η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκτιμώ ότι πρέπει να το κάνει αυτό η Μεγάλη Βρετανία, που έχει ένα πολύ πιο ευνοϊκό καθεστώς από άλλα κράτη. Είναι μεγάλη τιμή να είσαι μέλος της ΕΕ αλλά αυτό έχει και υποχρεώσεις», τόνισε ο ΠτΔ.

Γιούνκερ: Ζήτω η Ελλάδα

Χαίρομαι που επιστρέφω στην Ελλάδα, είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κομισιόν. Η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι δύο πράγματα που ταιριάζουν. Γι’ αυτό έκανα ό,τι μπορούσα για να αποφευχθεί το Grexit. Ποτέ δεν ακολούθησα την παράλογη λογική όσων ήθελαν η Ελλάδα να απομακρυνθεί από τη ζώνη του ευρώ. Και τελικά ήμασταν εμείς που επικρατήσαμε.

Η χώρα τώρα κινείται για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αυτή είναι η Ελλάδα που μου αρέσει και αγαπώ, συμπλήρωσε.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και επομένως για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής και το βασικό θέμα στη συνάντησή μας θα είναι η προσφυγική κρίση. Και σε αυτό όσο και στο θέμα της ευρωζώνης πρέπει να τονιστεί ότι η αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι αμφίδρομη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα, που είναι εκτεθειμένη στην προσφυγική κρίση και έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες.

«Πρέπει η Ελλάδα να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες ειδικά στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων», είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν αλλά συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά μαθήματα το τελευταίο διάστημα και δεν χρειάζεται να προστεθούν άλλα. Θα συζητήσουμε με την κυβέρνηση πώς οι προσπάθειες θα γίνουν πιο εποικοδομητικές.

«Για πρώτη φορά βρίσκομαι εδώ απολύτως ικανοποιημένος για αυτό που κάνει η χώρα και θέλω να προσθέσω ότι θαυμάζω τις προσπάθειες των Ελλήνων, ιδιαίτερα των αδύναμων».

Πολλοί έχουν άγνοια για τα προβλήματα των Ελλήνων, ειδικά των αδύνατων. Αυτό που κάνει η Ελλάδα, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο δεν είναι τίμημα που πρέπει να καταβάλει στις Βρυξέλλες. Είναι επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας.

«Υπό αυτή την έννοια “ζήτω οι Ελληνες”».

Πιστεύω ότι η χώρα είναι στον σωστό δρόμο και θα ήθελα να υπάρξει ιδιοκτησία των προγραμμάτων που γίνονται, συμπλήρωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν είμαι απόλυτα αντικειμενικός σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, τόνισε. Οι φράσεις μου ερμηνεύονται μεμονωμένα ενώ εντάσσονται σε ευρύτερο πλαίσιο. Αύριο οι εφημερίδες του Βορρά θα γράφουν ότι δεν είμαι αντικειμενικός με την Ελλάδα.

Πρόσφατα το είδα να γίνεται σε σχέση με τη Γαλλία. Κάνουμε όμως ό,τι κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί πρόκειται για τη Γαλλία. Όταν το είπα αυτό, ερμηνεύτηκε εκτός του ευρύτερου πλαισίου. Δεν θέλω να γίνει το ίδιο.

Shortlink:

Contact us | About us | Terms & conditions | Privacy policy
Mikrometoxos 2014