Συμφωνία στο Χόλιγουντ για να τερματιστεί η πολύμηνη απεργία των ηθοποιών

Σε συμφωνία κατέληξαν χθες Τετάρτη οι ηθοποιοί και τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ, προκειμένου να τερματιστεί η απεργία που έχει παραλύσει εδώ και μήνες την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στις Ηνωμένες Πολιτείες, και έχει στοιχίσει δισεκατομμύρια στην αμερικανική οικονομία.

«Η απεργία τερματίζεται σήμερα, χάρη σε μια νέα τριετή συλλογική σύμβαση για τους ηθοποιούς, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια», εξήγησε σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο των ηθοποιών SAG-AFTRA..

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα δοθούν από το SAG-AFTRA σε μερικές ημέρες στη δημοσιότητα, όμως το συνδικάτο διαβεβαιώνει ότι αυτή έχει «εξαιρετική εμβέλεια». Περιλαμβάνει κυρίως μια σημαντική αύξηση των κατώτατων μισθών και εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ καθιερώνει «για πρώτη φορά» ένα σύστημα με μπόνους για τις αναμεταδόσεις σε streaming.

Για να επιστρέψουν στα πλατό και να αρχίσουν και πάλι τα γυρίσματα οι 160.000 ηθοποιοί, χορευτές και κασκαντέρ -που είναι μέλη του SAG-AFTRA- θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν τη νέα συλλογική σύμβασή τους με ψηφοφορία, ένα στάδιο που θεωρείται ευρέως απλώς τυπικό.

Τα μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ γιόρτασαν το τέλος της απεργίας. «Η επιμονή αποδίδει!», αναφώνησε μέσω του Instagram η Τζέιμι Λι Κέρτις.

«Είμαι πολύ ευτυχής που καταλήξαμε όλοι σε μια συμφωνία. Ας ξαναπιάσουμε τη δουλειά, εμπρός, είμαι πολύ χαρούμενος» χαιρέτισε ο Ζακ Έφρον από το κόκκινο χαλί της πρεμιέρας της ταινίας «Iron Claw».

Οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία διεξάγονταν σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, συχνά με τους ίδιους τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των Disney, Netflix, Warner Bros και Universal.

Αυτό συνέβαινε επειδή η ανάγκη να μπει ένα τέλος σ’ αυτή την κινητοποίηση γινόταν πιεστική. Εκτός από λίγες διασημότητες, για τους περισσότερους ηθοποιούς ήταν όλο και πιο δύσκολο να τα βγάλουν πέρα χωρίς δουλειά. Μερικοί μάλιστα είχαν στραφεί προς άλλη απασχόληση.

Τα στούντιο, από την πλευρά τους, είχαν τεράστια κενά στα χρονοδιαγράμματά τους για τις πρεμιέρες της επόμενης χρονιάς και πέραν αυτής, καθώς έχουν αναβληθεί μεγάλες παραγωγές, όπως το δεύτερο μέρος του «Dune» ή η σειρά «Stranger Things».

Η ένωση Alliance of Motion Picture and Television Producers (Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, AMPT), η οποία εκπροσωπούσε τα στούντιο στις διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε τη συμφωνία «νέο υπόδειγμα» για τον τομέα, υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή της: «Η εργοδοσία περιμένει με ανυπομονησία να ξαναπιάσει η βιομηχανία τη δουλειά της για να αφηγηθεί μεγάλες ιστορίες».