Στον αέρα η αναχρηματοδότηση δανείων άνω των 600 εκατ. ευρώ των ΕΛΠΕ

Tα ΕΛΠΕ μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να καταφέρουν να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια πάνω από 600 εκ ευρώ
.
Στον αέρα βρίσκεται η αναχρηματοδότηση ομολογιακών και κοινοπρακτικών δανείων των Ελληνικών Πετρελαίων άνω των 600 εκ Ευρώ που λήγουν εντός του 2016 καθώς οι δεσμεύσεις της χώρας δεν παρέχουν τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να το πράξουν χωρίς προηγουμένως να υπάρχει έγκριση από το τον SSM.
.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις έχουν ομολογιακό δάνειο ύψους 225 εκ Ευρώ που λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο. Επίσης κοινοπρακτικό 40 εκ Ευρώ που λήγει τον Ιούλιο του 2016. Τον Μάιο του 2016 λήγει ακόμα διετές δολαριακό ομόλογο, ύψους $400 εκατ. Ουσιαστικά δηλαδή τα ΕΛΠΕ μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να καταφέρουν να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια πάνω από 600 εκ ευρώ. Αυτό χωρίς τις ελληνικές τράπεζες ή ακόμα και με μικρή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών είναι πρακτικά ανέφικτο.
.
Με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα και με δεδομένο ότι το κράτος παρά την ισχυρή συμμετοχή του ομίλου Λάτση κάνει κουμάντο στα ΕΛΠΕ καθίσταται προφανές ότι τα περιθώρια προσφυγής σε ξένες τράπεζες είναι περιορισμένα. Eνώ ακόμα και να δοθεί δανεισμός από ξένες τράπεζες τα επιτόκια θα είναι τέτοια που θα εκτινάξουν τα χρηματοοικονομικά κόστη των ΕΛΠΕ επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην κερδοφορία τους.
.
Το πρόβλημα ήδη έχει εντοπιστεί για το σύνολο των κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεων καθώς πλήθος ομολογιακών δανείων λήγουν τον ερχόμενο Απρίλιο και δεν μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν ενώ οι περιορισμοί μέχρι στιγμής αποκλείουν ακόμα και κερδοφόρες ΔΕΚΟ.
.
Το ζήτημα μάλιστα τέθηκε μεταξύ άλλων από την Πρόεδρο Ελληνικής ‘Ένωσης Τραπεζών κα Λούκα Κατσέλη στη συνάντησή της με την επικεφαλής του SSM D. Nouy  που πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στις 8 και 9 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Η κα Nouy φαίνεται να άκουσε με θετικό τρόπο το αίτημα να υπάρξει ευελιξία.
.
Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει απόφαση για ευελιξία και ουσιαστικά ο δανεισμός μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι στον αέρα. Φυσικά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τις εποπτικές αρχές του Χρηματιστηρίου ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για κρατικές εταιρίες που φαίνεται να τυγχάνουν ειδικής προστασίας σε βάρος των επενδυτών που μπορούν να βρεθούν προ απροόπτου.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr