Στις 15 Νοεμβρίου η συνάντηση Μπάιντεν – Σι στο Σαν Φρανσίσκο

Στις 15 Νοεμβρίου θα συναντηθούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για πρώτη φορά έπειτα από έναν χρόνο στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο Λευκός Οίκος.

Η συνάντηση αυτή θα γίνει στη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του Σι στις ΗΠΑ από τότε που φιλοξενήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ στην έπαυλη του Αμερικανού τέως προέδρους στο Μαρ-α-Λάγκο το 2017.

Παράλληλα, θα σηματοδοτήσει την έβδομη επαφή μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021, αλλά μόνο τη δεύτερη προσωπική συνάντησή τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εν μέρει λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών της Covid.

Οι δύο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Ρώμη τον Ιούνιο του 2011, όταν ήταν και οι δύο αντιπρόεδροι. Τα επόμενα δύο χρόνια, το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον άσκησαν συντονισμένη πίεση για να φέρουν τους δύο αξιωματούχους κοντά και να διαμορφώσουν προσωπική σχέση, καθώς ο Σι ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας του.