Στην COP28 ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Το Σάββατο η ομιλία του στην ολομέλεια της διάσκεψης για το κλίμα

Στη 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που διεξάγεται έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα Παρασκευή, στις 11.30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua. Στις 12.15 ο Κ. Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο, ενώ στις 12.30 θα συμμετάσχει στην εκδήλωση «9th Our Ocean Conference 2024: Priorities and Opportunities» και στις 14.30 στην εκδήλωση «Unveiling the next GR -Eco Island», που διοργανώνονται από την ελληνική αντιπροσωπεία.

Αύριο Σάββατο, το πρωί, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ολομέλεια της συνόδου.

Η ενίσχυση των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο για μια κλιματικά ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα συγκρατεί την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, είναι ο βασικός στόχος της Ελλάδας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου για την κλιματική αλλαγή (COP28). Στην COP28 η Ελλάδα εκπροσωπείται σε υψηλότατο επίπεδο, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κώστα Φραγκογιάννη και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις στο Ελληνικό Περίπτερο. Μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα Τζον Κέρι, θα παρουσιάσει το Συνέδριο «Our Ocean Conference», τη διοργάνωση του οποίου για το 2024 έχει αναλάβει η χώρα μας. Το συνέδριο, που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα, επικεντρώνεται στην προστασία των ωκεανών του πλανήτη και των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

Στη δεύτερη εκδήλωση ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της COP28 και ειδικός απεσταλμένος για την Κλιματική Αλλαγή των ΗΑΕ Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ θα τιμήσουν με την παρουσία τους την ειδική εκδήλωση για την αποκάλυψη του επόμενου νησιού που θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία των GR-Eco Islands, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.

Στο ελληνικό περίπτερο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προγραμματίσει περισσότερες από 30 εκδηλώσεις, όπου θα αναπτυχθεί όλο το εύρος της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς και εταιρείες και θα προβάλλονται και μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της ελληνικής συμμετοχής (www.greeceincop.gr), στην οποία υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τις θεματικές των εκδηλώσεων και τους συμμετέχοντες.