“Σπάνε” κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις στο Χ.Α.

“Σπάνε” κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις στο Χ.Α.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Διαστάσεις λαμβάνουν οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη όχι μόνο να χάνει τις κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις των 595 μονάδων, αλλά να δείχνει απόλυτα “παραδομένο” στο sell off των ισχυρών blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 579,97 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 3,12%, με τον τζίρο ήδη να έχει ξεπεράσει τα 34 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 21,4 εκατ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 2,94%, στις 53,61 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 3,26% στις 174,17 μονάδες.

Μόλις δύο ώρες κράτησε το θετικό πρόσημο των δύο τραπεζικών μετοχών, Alpha Bank και Εθνικής, οι οποίες αν και ξεκίνησαν με σημαντικά κέρδη, πλέον υποχωρούν κατά 0,54% και 3,30% αντίστοιχα. Η Eurobank κρατά τη θετική της πορεία, κινούμενη με κέρδη 2% στα 0,9180 ευρώ, όπως και η Jumbo, η μοναδική μη τραπεζική μετοχή που καταφέρνει να κινείται ακόμη στο “πράσινο”.

Ωστόσο, οι ρευστοποιήσεις στο υπόλοιπο ταμπλό είναι έντονες. Εκτός της Πειραιώς, η οποία είναι “κλειδωμένη” από το πρωί στο -29,89% και στα 0,4620 ευρώ, η Ελλάκτωρ χάνει 9,33%, η Βιοχαλκο είναι στο -8,02%, η Λάμδα στο -7,23 και η ΓΕΚ Τέρνα στο -6,17%. Απώλειες άνω του 5% σημειώνουν οι ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 4% είναι η πτώση σε ΟΤΕ, Τιτάν, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Folli Follie.

Οι τεχνικοί αναλυτές ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη διατήρησης της ζώνης των 595 μονάδων, προκειμένου να αποφευχθεί η διολίσθηση προς τα επίπεδα των 565 μονάδων, τα οποία και θα προσεγγίσουν τα χαμηλά έτους. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα χαμηλά έτους είχαν σημειωθεί στις 24 Αυγούστου, ήτοι στις 562,87 μονάδες.

Από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών των τραπεζών, στις 2 Δεκεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε από τις 640 στις 590 μονάδες, μέσα σε μόλις πέντε συνεδριάσεις. Η ομαλοποίηση, μάλιστα, δεν αναμένεται από τους αναλυτές άμεσα, καθώς δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τις 14 Δεκεμβρίου, όταν και θα τεθούν προς διαπραγμάτευση και οι νέες μετοχές της Εθνικής.

Το κλίμα, άλλωστε, δεν βοηθά και η ανησυχία που υφέρπει στην αγορά μήπως οι πιέσεις αυτές συνδυάζονται με πολιτικές εξελίξεις που δεν είναι γνωστές και ως εκ τούτου δεν έχουν προεξοφληθεί ακόμη από την αγορά. Οι ίδιες ανησυχίες, μάλιστα, δείχνουν να αποτυπώνονται και στην απόδοση του ελληνικού δεκαετούς, η οποία σήμερα κινείται πάνω από το 8,8% ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ήταν κάτω από το 7%.

capital.gr

* ,