Σαν σήμερα, η πιο μεγάλη νίκη των Ινδιάνων κατά των λευκών

Πάτησαν στην Αμερική οι Ευρωπαίοι και τους σακάτεψαν τους ιθαγενείς πληθυσμούς. Ένα από τα πιο επιφανή εγκλήματα της λευκής φυλής. Ήταν η επίθεση του εισβολέα σε μια ξένη γη και εναντίον του Φυσικού ανθρώπου. Εναντίον των γηγενών που αιώνες ζούσαν φιλοσοφημένα και στο πνεύμα της Φύσης. Άλλη ράτσα ο λευκός, με ένστικτα κυριαρχίας, εκμετάλλευσης και το συναίσθημα ανωτερότητας. Και τιμωρός, αν ο άλλος, ο “κατώτερος” αρνείται να υποταχθεί.

Η μάχη η αμερικανοϊνδιάνικη στον ποταμό Bighorn έχει περάσει στην Ιστορία με τη βοήθεια του… σινεμά. Ψάξε να μετρήσεις πόσες ταινίες έγιναν για την ήττα του αμερικανικού στρατού και του περιβόητου στρατηγού Κάστερ από τους αρχηγούς των ερυθρόδερμων, του “Καθιστού Ταύρου” και του “Τρελλού Αλόγου”.

Σα σήμερα, στις 31 Ιανουαρίου, το 1876, οι Ηνωμένες Πολιτείες έβγαλαν φιρμάνι. Όλοι οι Ινδιάνοι που την κοπανήσατε από τις περιοχές που σας επιτρέψαμε να ζείτε, επιστρέψτε πίσω, διαφορετικά θα σας κηρύξουμε επαναστάτες και θα σας κόψουμε τον κώλο. Τι είχε συμβεί; Να ζωγραφίσουμε καλύτερα το σκηνικό πριν τη μάχη στο Λιτλ Μπίγκχορν.

Οι μαλάκες οι Ινδιάνοι, πριν μπουκάρουν στα χώματα τους οι Ευρωπαίοι, πολεμούσαν μεταξύ τους, ασταμάτητα,για χρόνια ατέλειωτα. Είτε για να έχουν τον έλεγχο στις περιοχές του κυνηγιού, είτε για να αποκτούν σκλάβους ινδιάνους από άλλες φυλές .Είτε, τέλος, για την πλάκα τους. Γιατί, όχι; Σκοτωνόμαστε διότι γουστάρουμε να βρισκόμαστε σε πολεμική δράση.

Ο Ινδιάνος, όμως, στον πόλεμο είναι ένας όρθιος μαλάκας. Δεν τον απασχολεί καν η τακτική. Δεν ξέρει τι σημαίνει άμυνα, τι στρατηγικοί ελιγμοί. Γι’ αυτό όποτε τα έβαζε με τους λευκούς έσπαγε τα μούτρα του. Ο Ινδιάνος δεν έγινε ποτέ στρατιώτης, ήταν γεννημένος πολεμιστής, όμως μελλοθάνατος απέναντι στον εκπαιδευμένο και οργανωμένο λευκό.

Οι μπινέδες οι λευκοί δεν το ‘χαν σε τίποτα να ορμήσουν σ’ ένα χωριό ινδιάνικο και να φερθούν με κτηνωδία. Σφαγές. Φωτιές. Να μην αφήνουν τίποτα όρθιο.

Οι Σιού είναι η μεγαλύτερη φυλή των Ινδιάνων. Κάποια στιγμή ξεσηκώθηκαν, μην αντέχοντας τις προκλήσεις. Στη συνέχεια έγινε μια συνθήκη μαζύ τους και για κάποια χρόνια όλα ήταν ειρηνικά. Να, όμως, που πλακώσαν οι χρυσοθήρες, άσε ότι άρχισαν να στήνουν μια σιδηροδρομική γραμμή στα ινδιάνικα εδάφη οι λευκοί. Τότε ήταν που οι ΗΠΑ τους είπαν Επιστρέψτε εκεί που είχαμε συμφωνήσει να ζείτε.

Οι Ινδιάνοι ήταν έτοιμοι για πόλεμο και είπαν στους λευκούς “Άντε γαμηθείτε”. Τρεις στρατηγοί των Αμερικανών κίνησαν προς τα στρατόπεδα των Ινδιάνων, Ιούνιος 1876. Ο Τζωρτζ Άρμστρογκ Κάστερ, που ήταν στρατηγός στα 20 του χρόνια στον Εμφύλιο των ΗΠΑ, παρ’ ό,τι είχε ινδιάνους ανιχνευτές, ένας από τους τρεις στρατηγούς, ηττήθηκε στο Λιτλ Μπίγκχορν. Μια μάχη που δεν άλλαξε τίποτα, απλά καταγράφεται σαν η αληθινά μοναδική ινδιάνικη νίκη, όμως χωρίς συνέπειες για τις ΗΠΑ. Οι διάφορες φυλές, άλλωστε, των Ινδιάνων μετά τη νίκη τους διασκορπίστηκαν. Η Ιστορία είναι γραμμένη πριν… γραφτεί.