Πού οδηγεί η γερμανοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Πού οδηγεί η γερμανοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Όταν ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώθηκε στις βασικές αρχές ανάπτυξης του καπιταλισμού, που είναι οι αρχές της ελεύθερης μετακίνησης κεφαλαίων, ελεύθερης μετακίνησης αγαθών και ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού (ανθρώπων).

Πράγματι, έχει αποδειχτεί με δεκάδες εμπειρικές μελέτες ότι η ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων, αγαθών και εργατικού δυναμικού επιτυγχάνει την ταχεία ανάπτυξη μιας γεωγραφικής περιοχής, είτε μιλάμε για οικονομική ζώνη, είτε για κράτος, είτε για ήπειρο.

Όμως όλα αυτά μέχρι προχτές. Οι ατομικές ελευθερίες, ακόμη και όταν αφορούν πολίτες που με την ενεργή πράξη τους τις διασφαλίζουν (π.χ. περίπτωση Σνόουντεν αλλά και Άσανζ), είτε πρόκειται απλά για πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν στην ίδια την Ε.Ε. για να καλύψουν ανάγκες εταιρειών περιοχών που τις χρειάζονται, είτε στην περίπτωση εισερχομένων μεταναστών, έχουν γίνει κουρελόχαρτο.

Οι περιουσίες προσφύγων κατάσχονται, όπως τα χρυσά δόντια Εβραίων στη χιτλερική Γερμανία πριν προωθηθούν στους φούρνους και γίνουν σαπούνι. Οι wistleblowers, όπως Σνόουντεν ή Άσανζ καταζητούνται όχι για να τους αποδοθεί κάποιο παράσημο, αλλά για να συλληφθούν ως… εγκληματίες!

Ta δικαιώματα των εργαζομένων στην ίδια την Ε.Ε. που πληρώνουν φόρους, αντί να διασφαλίζονται και να ενισχύονται, έχουν γίνει κουρελόχαρτο (πρόσφατο παράδειγμα η συμφωνία της Βρετανίας με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών που περιορίζει ως επί 7 έτη τα δικαιώματα πολιτών της Ε.Ε.)…!

Η ελεύθερη μετακίνηση αγαθών έχει γίνει παρελθόν προ πολλού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο δεν είναι ζώνη εύκολου επιχειρείν, αποκλεισμένου από βουνά γραφειοκρατίας που διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά και ανίκανη να εξάγει ή να εισάγει πολύτιμα και βασικά αγαθά. Τα μονοπώλια σιδήρου μπλοκάρουν τις εισαγωγές πρώτων υλών, τα κράτη περιορίζουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Οι κορυφαίες γερμανικές εταιρείες είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές απάτης, χρηματισμού, αποκλεισμού και διαφθοράς. Siemens, Deutsche Bank, Volkswagen, είναι συνώνυμα της απάτης στον κλάδο τους, συνώνυμο της ντροπής για τον επιχειρηματικό κλάδο. Η Ε.Ε. έχει γίνει μια εφιαλτική ζώνη εμπάργκο (π.χ. εμπάργκο έναντι της Ρωσίας) απατεωνιάς και προστατευτισμού.

Τώρα πλέον φτάνουμε στην τρίτη και ολοκληρωτική φάση όπου θα τιμωρούνται και τα κεφάλαια. Σύμφωνα με δήλωση όχι κάποιου δικαστή, αλλά του ίδιου του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίου Ντράγκι, η κατοχή 500ευρων αποτελούν κάτι συνώνυμο με διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο λευκής σαρκός και λαθρεμπόριο όπλων!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού χρεοκόπησε κράτη, με επιβολή επί 5 έτη ανάλγητης λιτότητας, αφού επιδότησε υπερτιμημένα χρηματοοικονομικά σκουπίδια πλούσιων χωρών (π.χ. ομόλογα τραπεζών κρατιδίων της Γερμανίας), και χρεοκόπησε τους πολίτες βάζοντας χρέος τρισεκατομμυρίων ευρώ, με το λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τώρα προσπαθεί να αρπάξει κυριολεκτικά τα χρήματα από την τσέπη και τα σπίτια των πολιτών και των επιχειρήσεων καταργώντας τα χαρτονομίσματα που οι πολίτες διαθέτουν!

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμιά σχέση με τις αρχές με τις οποίες ιδρύθηκε, αλλά θυμίζει συμμορία από ένα συνονθύλευμα γραφειοκρατών εχθρικών προς τις ατομικές ελευθερίες, κουμαντάρεται από καρτέλ διεφθαρμένων εταιρειών, και είναι ένα κατασκεύασμα εχθρικό προς τη μείωση του κόστους και βελτίωση του προϊόντος των εταιρειών, που θα διασφαλίζονταν με ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, εμπορευμάτων και κεφαλαίων.

Είναι μια «οντότητα» με εχθρική – εκδικητική στάση προς τα ίδια τα κράτη μέλη, δημιουργώντας τεχνητά ζώνες φτωχοποίησης σε όλη την «περιφερειακή Ευρώπη» και προσεχώς και στις χώρες – κορμού. Προσφάτως έγινε και Ευρώπη των τειχών, που αντί να γκρεμίζει τείχη, κτίζει τείχη για να προστατευτεί από… εισβολή ανθρώπινου δυναμικού που θα της δώσει ανάπτυξη και νέες δουλειές. Η Ευρώπη αυτή θυμίζει προοπτικά περισσότερο τη Γερμανία του οράματος Χίτλερ, παρά εκείνη του Άνταμ Σμιθ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωζώνη είχε την τελευταία 5ετια πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις ΗΠΑ, Κίνα και Αγγλία. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανεργία δεν μειώνεται στην Ε.Ε., δεν μπορεί να μειωθεί η ανεργία εκεί που δεν υπάρχει ανάπτυξη! Αυτή η Ευρώπη δεν θα πάει πουθενά, πολιτικά ή οικονομικά. Ή μάλλον θα πάει κάπου, σε μια νέα, βαθύτερη κρίση.

Η κρίση των ευρωπαϊκών τραπεζών ήρθε για να μείνει. Και καθώς οι τράπεζες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά, τον σκληρό πυρήνα του σύγχρονου καπιταλισμού, η κατάρρευση ευρωπαϊκών τραπεζών ίσως τελικά θα αφήσει το ευρωπαϊκό τέρας ασπόνδυλο, με κολοσσιαία χρέη που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν όχι μόνο οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, αλλά και μέτοχοι, και ομολογιούχοι και καταθέτες.

H χρηματιστηριακή κατάρρευση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι δυστυχώς δύσκολο να αποφευχθεί, καθώς το τύπωμα χρήματος, που είναι η εύκολη λύση για να καλυφθούν οι χρεοκοπίες τραπεζών, θα οδηγήσουν σε ένα άλλο ευρώ, λιγότερο αξιόπιστο για διεθνείς συναλλαγές, πιο αδύναμο…

Αρα οι τιμές ευρωπαϊκών μετοχών σε δολάρια με αξία θα χάσουν σημαντικά, οδηγώντας σε έξοδο κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ που παραμένουν η μόνη ίσως μεγάλη παγκόσμια όαση ανάπτυξης για τα επόμενα έτη…

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.