Κάτω από τον στόχο του 2% έπεσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία και την Ισπανία, ενισχύοντας το σενάριο που θέλει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.
Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο – αρκετά πιο κάτω από το 2% για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια, κυρίως λόγω της πτώσης του κόστους ενέργειας. Στην Ισπανία παρατηρήθηκε παρόμοια τάση, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 1,7%. Οι αναλυτές ανέμεναν μετρήσεις της τάξης του 1,9% και για τις δύο χώρες.
Τα στοιχεία της Γαλλίας για τον Σεπτέμβριο έδειξαν επίσης αποκλιμάκωση στις τιμές υπηρεσιών, όπου ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% από 3%.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ακολουθήσει σταδιακή προσέγγιση για τη χαλάρωση της πολιτικής, προσέχοντας να μην υπερβεί αλλά και να μην πέσει κάτω από τον στόχο του 2%. Η εθνική κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα επιβραδυνθεί νωρίτερα από ό,τι στη ζώνη του ευρώ, φθάνοντας στο 1,5% το 2025 έναντι 2,5% φέτος.
Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη επέτρεψε στην ΕΚΤ να μειώσει το βασικό της επιτόκιο δύο φορές φέτος, στέλνοντας παράλληλα «σήμα» για σταδιακή νομισματική χαλάρωση. Μια αιφνιδιαστική συρρίκνωση της οικονομίας του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο, ενίσχυσε τα στοιχήματα ότι η χαλάρωση θα επιταχυνθεί σύντομα.
Μετά τα στοιχεία της Παρασκευής, ανέβηκαν περαιτέρω τα στοιχήματα για άλλη μια μείωση των επιτοκίων κατά 25μ.β. στις 17 Οκτωβρίου, τιμολογώντας πλέον μια πιθανότητα 70% για ένα τέτοιο σενάριο.
Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει, ωστόσο, ότι η άνοδος τιμών πιθανόν να επιταχυνθεί και πάλι αργότερα φέτος, ενώ η υποχώρηση πίσω στον στόχο είναι απίθανο να ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι τα τέλη του 2025.
Οι αξιωματούχοι θα αποκτήσουν σαφέστερη εικόνα της κατάστασης τις επόμενες ημέρες. Η Ιταλία και η Γερμανία πρόκειται να δημοσιεύσουν στοιχεία για τον τρέχοντα μήνα τη Δευτέρα, ενώ η ίδια η ευρωζώνη θα το πράξει την Τρίτη.
Για την ΕΚΤ, ωστόσο, οι μετρήσεις του συνολικού πληθωρισμού έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τις μετρήσεις των πιέσεων στις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίες ξεπέρασαν το 4% τον Αύγουστο.