ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ – 100 ΔΟΣΕΙΣ – ΦΠΑ – Σε τροχιά σύγκλισης με τους δανειστές

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ – 100 ΔΟΣΕΙΣ – ΦΠΑ

Σε τροχιά σύγκλισης με τους δανειστές

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64285889

Σε τροχιά σύγκλισης με τους εταίρους ώστε μέσα στα επόμενα 24ωρα να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αξιολόγησης και να εκταμιευτούν τα 10+2 δισ. ευρώ βρίσκεται η κυβέρνηση, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει κορυφαίο ρόλο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με τις «ευλογίες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εγκυρότατες πληροφορίες επιμένουν ότι είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να υπάρξει συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα με την υιοθέτηση της πρότασης που είναι πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, ενώ έχει προσδιοριστεί το σημείο του συμβιβασμού και για τη λύση που θα διατηρεί τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει δεκτές από τους εταίρους οι προτάσεις με τα ισοδύναμα που θα «ακυρώσουν» την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως και για περίπου 28 προαπαιτούμενα που θα ενταχθούν στον νέο εφαρμοστικό νόμο.
Εάν και εφόσον η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια απαιτεί συγκεκριμένες αλλαγές που δεν εφαρμόζονται με απλή υπουργική απόφαση, τότε στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα θα «χωρέσει» το σύνολο των εκκρεμοτήτων – εννοείται ότι η κυβέρνηση αναμένει το EuroWorkingk Group τη Δευτέρα και το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση.
Στο υπουργικό  Μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο ο Αλ. Τσίπρας (στη φωτογραφία με τον Γ. Δραγασάκη) τόνισε ότι είναι σημαντική η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να αποσυνδέσει την πρώτη αξιολόγηση απ
Στο υπουργικό

Μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο ο Αλ. Τσίπρας (στη φωτογραφία με τον Γ. Δραγασάκη) τόνισε ότι είναι σημαντική η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να αποσυνδέσει την πρώτη αξιολόγηση από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Αλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θεωρείται σημαντική η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να αποσυνδέσει την πρώτη αξιολόγηση από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα που αφορούν την τρέχουσα διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτουμένων. Σημείωσε δε ότι αποτελεί εκ των πραγμάτων θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα («νόμος Κατσέλη», 100 δόσεις, ΦΠΑ στην εκπαίδευση), ενώ διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή στο προχθεσινό Eurogroup.
Υλοποίηση δεσμεύσεων
Οπως εν τω μεταξύ έγραψε χθες το «Εθνος», ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προσανατολίσει τους υπουργούς του στο να υλοποιήσουν τις πολιτικές για τις οποίες έχουν δεσμευτεί αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά τους και αφορούν την προώθηση δράσεων που αποτελούν «αντίγραφο» των προγραμματικών δηλώσεων. Γι’ αυτό και τους ζήτησε να καταθέσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα στη βάση των προγραμματικών τους δηλώσεων.
Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει προτεραιότητα στους τομείς που παραπέμπουν σε δράσεις για τη Δημόσια Διοίκηση, την πάταξη της Διαφθοράς, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, τον εθνικό διάλογο για την εκπαίδευση.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος και να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς του, τους οποίους και ενημέρωσε για το επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Η διήμερη επίσκεψη στις 17 και 18 Νοεμβρίου συμπεριλαμβάνει επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη όπου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο, και θα παρακολουθήσει (πιθανόν μαζί με τον ομολογό του, Α. Νταβούτογλου), έναν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου Ελλάδας-Τουρκίας. Την επόμενη μέρα θα έχει επίσημη συνάντηση και με τον πρόεδρο Ερντογάν.
Φώφη Γιωτάκη