Πιέζουν για νέα μέτρα και ισοδύναμα οι δανειστές

15.10.2015 10:28
  • Πιέζουν για νέα μέτρα και ισοδύναμα οι δανειστές

http://www.enikos.gr/economy

Σε πολύπλοκη εξίσωση εξελίσσονται οι επαφές του οικονομικό επιτελείου της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που διαπραγματεύονται τη σειρά προτεραιότητας εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων τα οποία έχουν μείνει από τη συμφωνία του Αυγούστου και για το δεύτερο κύκλο μέτρων.

Μπορεί ο Μοσκοβισί να μην ήρθε στην Αθήνα αλλά η ζωή δεν τελειώνει για το δεύτερο πακέτο των μνημονιακών δεσμεύσεων που αναμένεται να πάει στη Βουλή πριν το τέλος Οκτωβρίου.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με το προσχέδιο ώστε να φτάσει στις Βρυξέλλες στο Euro Working Group. Δεν υπάρχει καμία διάθεση για ευελιξία από τις Βρυξέλλες ενόψει της πρώτης αξιολόγησης υποστηρίζει ο διευθυντής των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ.

Ίσως υπάρξει αργότερα κάποια διάθεση για ευελιξία αλλά όχι τώρα, τόνισε, για να προσθέσει πως τη δεδομένη στιγμή “δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης των σκληρών όρων του μνημονίου, γιατί υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης”, είπε. Αναφερόμενος ειδικά στο ΔΝΤ, ο Σπίγκελ προέβλεψε πως όχι μόνο δεν θα υπαναχωρήσει από τις αξιώσεις του έναντι της Ελλάδας, αλλά αντίθετα θα ζητήσει και ακόμη περισσότερα μέτρα.

Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι τα ισοδύναμα που έχει παρουσιάσει η ελληνική πλευρά δεν ικανοποιούν τους στόχους που θέτουν οι δανειστές ενώ διάσταση υπάρχει για ισοδύναμα μέτρα και προθεσμίες.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι “τρύπες” που ανοίγουν στον προϋπολογισμό από την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει κάποια από τα μέτρα του προγράμματος, έρχονται να προστεθούν στις αστοχίες που έχουν εντοπιστεί από τους θεσμούς.

Στόχοι του προϋπολογισμού αμφισβητούνται προκαταβολικά από τους δανειστές, με το ΔΝΤ στο ρόλο του πιο σκληρού από τα στελέχη των θεσμών.

Τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν εγκατασταθεί τις τελευταίες ημέρες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχουν εντοπίσει πολλά θολά σημεία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ήδη φαίνεται πως αμφισβητούν τη δυνατότητα ο προϋπολογισμός να επιτύχει το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ για το 2015.

Το ρόλο του «σκληρού» έχουν αναλάβει ακόμα μια φορά τα στελέχη του ΔΝΤ καθώς παραμένουν πιστά στις εκτιμήσεις του Ταμείου ότι η Ελλάδα θα περιορίσει το έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ το 2015, παρά τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού το οποίο υπολογίζει έλλειμμα στο 0,25% του ΑΕΠ .

Τα τεχνικά κλιμάκια με το οικονομικό επιτελείο κόβουν και ράβουν προτάσεις μέτρων ώστε να καλυφθούν οι διαφορές για τους στόχους του προγράμματος.

Shortlink:

Contact us | About us | Terms & conditions | Privacy policy
Mikrometoxos 2014