Οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ , Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης ανέπτυξαν τις απόψεις τους και παρουσίασαν το πρόγραμμά τους για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ, στην ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ).
Δείτε τις τοποθετήσεις τους των 6 υποψηφίων:
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του – Οι πολίτες ζητούν πειστικές λύσεις εδώ και τώρα
«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι πολίτες ζητούν πειστικές λύσεις εδώ και τώρα. Ήρθε η ώρα να αλλάξει σελίδα η χώρα και να αποκτήσουν οι πολίτες ξανά προοπτική και ελπίδα. Να είστε βέβαιοι ότι το ΠΑΣΟΚ, ως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου, θα αγωνιστεί για μια νέα δημιουργική πορεία». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκινώντας πρώτος από τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, την ομιλία του στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τρεις εβδομάδες πρίν τις εσωκομματικές εκλογές.
«Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματός μας θα κληθούν να αποφασίσουν όχι μόνο το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ αλλά κάτι σπουδαιότερο: Το ύφος, το ήθος και την κατεύθυνση που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Από το ερώτημα “με ποιον θα πάτε” κοπιάσαμε πολύ για να είναι προσδοκία των πολιτών η νίκη μας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Κοπιάσαμε πολύ να ξεφύγουμε από τις μυλόπετρες και να ενισχύσουμε τη δύναμή μας».
Διακηρύσσοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά πρωταγωνιστικός αυτόνομος πόλος, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι είναι έτοιμο για το επόμενο μεγάλο βήμα. «Βάζοντας τέλος στην αποτυχημένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», επεσήμανε ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πολιτική που ακολουθεί σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. «Γι’ αυτό έχουμε χρέος να ανατρέψουμε αυτήν την παρακμή. Να ενισχύσουμε τη διάκριση των εξουσιών αλλάζοντας τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης στη συνταγματική αναθεώρηση. Ενισχύοντας θεσμικά την αυτοδιοίκηση και τις ανεξάρτητες Αρχές. Πυξίδα μας, η αξιοκρατία και η διαφάνεια για να σταματήσει η κατασπατάληση των δημόσιων πόρων και οι χιλιάδες απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους και κολλητούς. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου του Μεγάρου Μαξίμου για τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του», συμπλήρωσε.
Κάνοντας απολογισμό για τα δυόμισι χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης απαρίθμησε τις επιτυχίες που κατάφερε το ΠΑΣΟΚ ανεβάζοντας το ποσοστό του σχεδόν στο 13%. Παράλληλα, ανέλαβε την ευθύνη για λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις στη λειτουργία του κόμματος, ενώ δεσμεύτηκε ότι εφόσον εκλεγεί ξανά θα διορθώσει δυσλειτουργίες και εσωκομματικές διαδικασίες. Επίσης, αντέκρουσε έντονα την κριτική των εσωκομματικών αντιπάλων του ότι δεν λειτούργησε ενωτικά το κόμμα και τους κατηγόρησε για την αμφισβήτησή του για προσωπικές στρατηγικές και όχι για την επιτυχία του κόμματος.
«Το μήνυμα είναι καθαρό: Η δημοκρατική παράταξη μπορεί να γίνει κυβέρνηση με τις αρχές και τις αξίες ενός ΠΑΣΟΚ που έμαθε από τα λάθη του. Η ΣΥΡΙΖΟποίηση στη λειτουργία, στη συμπεριφορά των στελεχών, στην πολιτική στρατηγική θα είναι καταστροφική για την πορεία μας και εν τέλει δώρο στη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε για να προσθέσει: «Αν κάτι με στεναχωρεί, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρώπινα, είναι η επιμονή και η ευκολία κάποιων να απαξιώνουν τα όσα πετύχαμε. Η προοπτική δεν βρίσκεται στους “μεσσίες” και στα περιτυλίγματα, αλλά στη συνέπεια, τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία, τη μεθοδικότητα. Δεν γίνεται να κατηγορείς τους άλλους για ασυνέπεια και να είσαι ο ίδιος ασυνεπής. Να καταγγέλλεις τον κυνισμό και να λειτουργείς ο ίδιος κυνικά. Τα κόμματα που επενδύουν στο κύμα της συγκυρίας και του εφήμερου τακτικισμού, συνήθως ξεφουσκώνουν μαζί του… Δεν είναι αυτά για το ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να γίνει έτσι το ΠΑΣΟΚ».
Επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης άφησε αιχμές για όσους «δεν ψάχνουν “πρωθυπουργίσιμο” όπως σκίζουν τα ιμάτιά τους αλλά “διαχειρίσιμο”». «Διαχειρίσιμος δεν ήμουν και δεν θα γίνω γιατί λογοδοτώ πάντα στον ελληνικό λαό και στα μέλη της παράταξης. Γιατί πάντα είχα στήριγμα τους απλούς πολίτες που γνώρισα σε όλη μου τη διαδρομή, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», κατέληξε χειροκροτούμενος από στελέχη που τον υποστηρίζουν.
Δούκας: Οραματίζομαι ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο και όχι ένα μικρομάγαζο μικροσυμφερόντων
Με σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ξεκίνησε την ομιλία του ο Χάρης Δούκας επιλέγοντας να προσπεράσει τις εναντίον του αιχμές από συνυποψηφίους του.
«Δεν θα σταθώ στα μικρά και ασήμαντα. Αυτά προσπαθούν να διχάσουν την παράταξη, να μειώσουν πρόσωπα, να παραχαράξουν θέσεις και πρακτικές. Αυτούς τους καιρούς δεν μας ταιριάζει η μικροψυχία. Δεν έχουμε δικαίωμα να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων», είπε ο κ. Δούκας τονίζοντας ότι: «Η εκλογή Προέδρου στις 6 Οκτώβρη έχει Εθνικά χαρακτηριστικά. Είναι ιστορικό κοινωνικό και πολιτικό ορόσημο. Γιατί από την συμμετοχή των πολιτών, αλλά και το αποτέλεσμα, θα κριθεί το εάν η δημοκρατική παράταξη θα γίνει και πάλι πρωταγωνίστρια». Ο υποψήφιος αρχηγός κάνοντας θετικές αναφορές σε όλους τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ και στις δύσκολες στιγμές των τελευταίων χρόνων στάθηκε στο σήμερα και υποστήριξε ότι «ο κύκλος της επιβίωσης έκλεισε- τώρα είναι η ώρα να ανοίξει ο κύκλος της υπέρβασης. Με το ΠΑΣΟΚ να σηκώνει ανάστημα. Με το ΠΑΣΟΚ να γίνεται και πάλι πλειοψηφικό στην κοινωνία, έτοιμο για να κυβερνήσει τον τόπο. Όχι για τις καρέκλες της εξουσίας αλλά για τον εκδημοκρατισμό της εξουσίας».
Αναφερόμενος στο δικό του πλάνο επεσήμανε: «Οραματίζομαι ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό, με ανθρώπους με νέες ιδέες και αντιλήψεις, και όχι ένα μικρομάγαζο μικροσυμφερόντων, με μισόλογα, παρωχημένες προτάσεις και αμήχανες στιγμές σιωπής μπροστά στα προβλήματα. Για να χαράξουμε μαζί με τους πολίτες τον δρόμο για την διακυβέρνηση της χώρας, με ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Ένα ΠΑΣΟΚ, που δημιουργεί κοινωνικά μέτωπα απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση. Ένα ΠΑΣΟΚ που όπως μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν πρέπει να ξεχνά ούτε μια στιγμή ότι αποτελεί το βασικό ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο της Δεξιάς». Σε αυτό το σημείο εισέπραξε (όπως και σε άλλες στιγμές της ομιλίας του) το θερμό χειροκρότημα από στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής και απάντησε στο σύνθημα «Χάρη γερά να πέσει η Δεξιά», λέγοντας «θα τα καταφέρουμε».
«Πιστεύω σε ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, αυτό που εφαρμόζω στην Αθήνα και θα εφαρμόσω και στο κόμμα μας. Χωρίς μεσσίες και σωτήρες. Ένα μοντέλο διακυβέρνησης που αποκεντρώνει, πιστεύει βαθιά στην συλλογική δουλειά και ευθύνη», τόνισε συνδέοντας τις δύο ιδιότητες, του Δημάρχου και του υποψήφιου προέδρου. Στο δε ερώτημα περί συνεργασιών και τα διάφορα σενάρια απάντησε επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο και να διευκρινίσει ότι:μ»Και σε όσους ρωτάνε κακόπιστα πως, απαντώ καθαρά: Όχι δεν θα γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για να ξεπλύνουμε πολιτικές αμαρτίες όσων πλήγωσαν και λοιδόρησαν το ΠΑΣΟΚ για μια καρέκλα. Για να το πετύχουμε προτείνω αμέσως μετά τις εκλογές να ξεκινήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο για το μέλλον της παράταξης, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δήμο, μέσα στην κοινωνία, ξανά από τα κάτω, κίνημα και πάλι.
Αυτοοργάνωση πολιτική και προγραμματική, που θα διαμορφώσει το πλαίσιο της νέας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Καταλήγοντας σε ένα Συνέδριο, όπου καλούμε όλους όσοι το επιθυμούν να συμμετάσχουν ισότιμα και να καταθέσουν την πρόταση τους για τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη της Νίκης και της Αλλαγής».
Γερουλάνος: «Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέα ηγεσία, που ενώνει και μπορεί, ηγεσία στη Βουλή, ηγεσία πλήρους απασχόλησης. Αυτά, εγγυώμαι»
«Αν θέλουμε στις επόμενες εκλογές να στείλουμε τη Συντήρηση στην Αντιπολίτευση, χρειαζόμαστε νέα ηγεσία που ενώνει και μπορεί, ηγεσία στη Βουλή, ηγεσία πλήρους απασχόλησης. Αυτά, εγγυάται η υποψηφιότητά μου», υπογράμμισε με σαφήνεια, στην ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.
Στην ομιλία του, ο Παύλος Γερουλάνος, περιέγραψε με σαφήνεια τον πήχη για την επόμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «Μπορεί, όλοι εδώ μέσα, να θέλουμε να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αν συνεχίσουμε όπως πηγαίνουμε σήμερα, δεν θα γίνει. Και κινδυνεύουμε να χάσουμε, ακόμα μία ιστορική ευκαιρία που δεν δικαιούμαστε να χάσουμε. Χρειάζεται, αλλαγή ηγεσίας. Η κοινωνία μάς δείχνει τον δρόμο. Ποια ηγεσία, όμως, χρειαζόμαστε; Γιατί το να φτιάξεις κόμμα που κερδίζει, δεν είναι χαλαρή υπόθεση. Ούτε η Νέα Δημοκρατία, θα φύγει αμαχητί. Θα χρειαστεί να πέσουν, πολιτικά μιλώντας, κορμιά. Και αλίμονο αν γίνουμε Κυβέρνηση και δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Όλα τα παραπάνω, δεν είναι πλάκα».
Περιέγραψε, επίσης, το πώς πρέπει να δουλεύει το ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογή Πρόεδρου: «Μετά τις 13 Οκτωβρίου, και κάθε μέρα, χρειάζεται κάθε οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, από τη Χαριλάου Τρικούπη μέχρι κάθε Τοπική, να δουλεύει σαν να μην υπάρχει αύριο. Σαν να έχουμε εκλογές την επόμενη μέρα. Καταμερισμός έργου σε όλους, αξιοποίηση κάθε στελέχους, στοχοθεσία, άνοιγμα στην κοινωνία. Γιατί, σε ένα κόμμα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει κάτι ακόμα σημαντικότερο από τα να κερδίζεις την εσωκομματική κάλπη και την αρχηγία την Κυριακή: Να ξέρεις, τι θα κάνεις τη Δευτέρα».
Και υπογράμμισε, ότι σε όλα ο Πρόεδρος πρέπει να δίνει πάντα και παντού, πρώτος, το παράδειγμα: «Μπροστά μας, αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, έχουμε επικές μάχες. Αν η μάχη είναι στη Βουλή, ο Πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί. Αν η μάχη είναι στην κοινωνία, ο Πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο Πρόεδρος δίνει το παράδειγμα».
Και αυτό, σημαίνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα:
«Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν θα γίνει Κυβέρνηση δια αντιπροσώπου. Ο Πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι Βουλευτής. Ειδικά, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Διότι, εκεί παίρνονται οι αποφάσεις, εκεί δίνονται οι μάχες, και εκεί κρίνεται ο ηγέτης. Ό,τι και να πιστεύαμε πριν, ακόμα κι εγώ, τα είδαμε, τα ζήσαμε, καταλάβαμε. Η απουσία του Προέδρου μας από την Βουλή, μάς κόστισε. Και η όποια δυναμική δείξαμε, με την εκλογή του, χάθηκε. Και δεν θα ήθελα να δω το ΠΑΣΟΚ, να ζει ξανά, αυτή την εμπειρία».
«Δεύτερον, η ηγεσία ενός κόμματος στο οποίο πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω για να κερδίσει ξανά την εξουσία, είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης και αποκλειστικής αφοσίωσης. Δεν είναι δουλειά part time».
«Τρίτον, ζητάει ο επικεφαλής ενότητα από τους άλλους; Δίνει, πρώτος, το παράδειγμα με κάθε του πράξη. Με κάθε του κίνηση. Κάνει τους πάντες να καταλάβουν ότι θέλει να ηγηθεί, όχι με την παρέα του, αλλά με το παράδειγμά του. Ενώνοντας. Βάζοντας όλους στο ίδιο τραπέζι, συνθέτοντας, συνομιλώντας, συναποφασίζοντας, με τους καλύτερους. Κάθε άλλη προσέγγιση, αποθαρρύνει στελέχη από το να παλεύουν για μια κοινή προσπάθεια. Τα είδαμε. Τα ζήσαμε. Τα πληρώσαμε».
«Και το κρισιμότερο ερώτημα όλων: Ζητάει ο ηγέτης αξιολόγηση για άλλους; Για τους στόχους που έθεσαν; Για τα αποτελέσματα που έφεραν; Δίνει πρώτος το παράδειγμα απαιτώντας, αυτά ακριβώς πρώτα, από τον ίδιο. Δεν φοβάται τη δική του αξιολόγηση. Δεν φοβάται να θέσει καθαρούς πολιτικούς στόχους στον ίδιο του τον εαυτό».
Αναφερόμενος στο τελευταίο ζήτημα, ο Παύλος Γερουλάνος, υπενθύμισε τον καθαρό στόχο που έχει θέσει, αν εκλεγεί για νίκη του ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες εθνικές εκλογές, το 2027. Και τόνισε, με ιδιαίτερη έμφαση:
«Σε περίπτωση, λοιπόν, μη επίτευξής του, στο χρονοδιάγραμμα που έθεσα, δεσμεύομαι από τώρα, ότι θα εκκινήσω το ίδιο βράδυ τη διαδικασία εκλογής αρχηγού, από τη βάση. Γιατί ένας στόχος που τίθεται, αφορά πάνω και πρώτα από όλους, εκείνον που τον θέτει! Δεν κρύβεται από την ευθύνη. Δεν θα κρυφτώ από την ευθύνη».
Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, προειδοποίησε ότι η ελπίδα, που αρχίζει να αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα, για αυτό που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ, «όσο πιο δυνατά εκφράζεται, τόσο περισσότερους κινδύνους κρύβει. Την έχω ξαναζήσει. Πίσω από αυτήν την ελπίδα, κρύβεται μια βαθιά απόγνωση, που ώρα με την ώρα θεριεύει. Η κοινωνία περιμένει με αγωνία, κάποιο κόμμα να δείξει ότι δεν είναι μονόδρομος η πολιτική της Κυβέρνησης. Και όποια ή όποιος παίρνει αυτήν την πραγματικότητα ελαφρά την καρδία, μάλλον δεν έχει ιδέα ποιο ρόλο διεκδικεί και σε ποια ζητήματα πρέπει να απαντήσουμε».
Ο Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε ότι τα 3 πράγματα που θα χρειαστεί η Ελλάδα από την επόμενη Κυβέρνηση, ταυτίζονται με αυτά που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ σήμερα, και είναι οι 3 λόγοι για τους οποίους κατεβαίνει για υποψήφιος:
«Σήμερα οι πολιτικοί πλανήτες γύρω μας, ευθυγραμμίζονται και πάλι, και διαμορφώνονται οι συνθήκες για μία νέα, ιστορική ευκαιρία για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Ευκαιρία να ενώσουμε το μέλλον της χώρας με το μέλλον του Κινήματός μας. Δεν δικαιούμαστε να χάσουμε και αυτήν την ευκαιρία. Σήμερα, αυτό που χρειάζεται η χώρα, ταυτίζεται με αυτό που χρειάζεται να κάνουμε στο ίδιο μας το Κίνημα. Σχέδιο. Ενότητα. Εμπειρία για την Ελλάδα. Σχέδιο. Ενότητα. Και Εμπειρία για το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί ακριβώς είναι οι 3 λόγοι για τους οποίους εξαρχής είχα την τιμή να ζητήσω την ψήφο και την εμπιστοσύνη των μελών και φίλων μας, για να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος».
«Και δεν έμεινα στα λόγια. Δεν μένω ποτέ στα λόγια», είπε, ο Παύλος Γερουλάνος και υπενθύμισε:
«Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Έχω παρουσιάσει, εδώ και χρόνια, το πολιτικό μου σχέδιο με τίτλο Αναγέννηση. Το επικαιροποιώ, συνεχώς. Δεν το έγραψε άλλος. Δεν γράφτηκε στο πόδι το καλοκαίρι. Πολιτικό σχέδιο που δεν έρχεται απλά να διαχειριστεί το διοικητικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, έρχεται να τα αλλάξει συθέμελα. Παρουσίασα, επίσης, την 3η του Σεπτέμβρη και συγκεκριμένο σχέδιο με συγκεκριμένο οδικό χάρτη, για την οργανωτική, προγραμματική και εκλογική ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ».
«Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ, γιατί μπορώ να υπηρετήσω την ενότητα. Αυτό κάνω όλη μου την πολιτική ζωή μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω «δικούς μου». Δεν χρειάζομαι την δική μου ομάδα για να προεδρεύσω. Δεν έχω μάθει έτσι. Έχω μάθει να φτιάχνω ομάδες. Τα παραπάνω μπορώ να τα εγγυηθώ για έναν λόγο: Διότι, δεν με κρατάει κανένας. Δεν έχω καμία εσωκομματική δουλεία. Πρώτη και μόνη μου προτεραιότητα, το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον της Πατρίδας».
«Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, γιατί έχω την εμπειρία να το κάνω. Ξέρω τι χρειάζεται για να πάρουμε ένα κόμμα που μιζεριάζει και περιμένει να πέσουν οι άλλοι για να ανέβει και να το κάνουμε κόμμα που θεριεύει και θριαμβεύει, επειδή πιστεύει στον εαυτό του και πείθει όλο και περισσότερους Έλληνες και Ελληνίδες να το εμπιστευτούν».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Παύλος Γερουλάνος, είπε απευθυνόμενος σε κάθε μέλος και φίλο του ΠΑΣΟΚ:
«Η ενότητα που εγώ φέρνω στο τραπέζι, δεν είναι αυτή που θα κλείσει τα μάτια στα προβλήματα και θα χαϊδεύει αυτιά απλώς για να κερδίσει κάποιες υπογραφές. Η ενότητα που εγώ φέρνω στο τραπέζι, είναι αυτή της ανοιχτής πολιτικής συζήτησης και της δράσης. Αυτή των αποφάσεων και της ευθύνης. Εάν αυτά δεν σας λένε κάτι, τότε μην ψηφίσετε εμένα. Γιατί με εμένα στην θέση του Προέδρου οι αξίες, η πολιτική δράση και η διάθεση προσφοράς θα είναι τα μόνα κριτήρια συμμετοχής στα όργανα.
Η επιλογή για τη νέα ηγεσία έχει ευθύνη, φίλες και φίλοι. Ευθύνη, όχι απέναντι σε φίλους και γνωστούς. Αλλά απέναντι στην κοινωνία που μάς κοιτάζει. Στην Πατρίδα που περιμένει. Στην Ιστορία που μας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Ζητώ την ευθύνη και την τιμή να ηγηθώ του κοινού μας αγώνα. Σας καλώ να τον δώσουμε όλοι μαζί, μια γροθιά. Και σας διαβεβαιώνω ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει».
Άννα Διαμαντοπούλου: Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ- Δυναμώνουμε την Κοινωνία και τη Χώρα
Η ‘Αννα Διαμαντοπούλου, από την αρχή της ομιλίας της στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να μιλήσει με όρους εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αλλά για την μεγάλη ευκαιρία που έχει τώρα το ΠΑΣΟΚ για το ίδιο το μέλλον του αρκεί να μιλήσει για το μέλλον της χώρας. «Η κοινωνία», ανέφερε « είναι αδιάφορη για τον εσωτερικό μας διάλογο. Νοιάζεται για το αύριο».
Η πρώην υπουργός και υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος ανέπτυξε πλήρες σχέδιο για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
«Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ, δυναμώνουμε την Ελλάδα», είπε η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ υπογράμμισε ότι «για να ανταποκριθεί στα νέα ιστορικά του καθήκοντα , για να γίνει η εναλλακτική λύση στην διακυβέρνηση της χώρας και η διέξοδος για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, πρέπει να μετεξελιχθεί με γοργά βήματα στο Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ. ». Περιέγραψε τη σημερινή πολιτική συγκυρία από την οποία αναδεικνύεται ξανά ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ. Ασκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική που ακολουθεί σχεδόν σ΄όλους το τομείς. « Η κυβέρνηση ασχολείται κυρίως με την επικοινωνία και έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα σχεδιασμού για το μέλλον, φοβισμένη από το πολιτικό κόστος και βυθισμένη σε κομματικές αντεγκλήσεις και προσωπικές έριδες. Η συνθηκολόγηση του κ. Μητσοτάκη με τον ακραίο συντηρητισμό είναι η συνταγή της παράλυσης.», είπε η ‘Αννα Διαμαντοπούλου.
Κατέθεσε ένα σαφές και πλήρες πολιτικό πλαίσιο για τα μεγάλα θέματα, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει μια δυναμική χώρα στην Ε.Ε και την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης και των Βαλκανίων. Ειδικά για τις σχέσεις με την Τουρκία η ‘Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε:«Από το 1974 η Τουρκία γεμίζει το καλάθι των διεκδικήσεων, ώστε σε κάθε τελική διαπραγμάτευση να μπορεί να κάνει ανύπαρκτες υποχωρήσεις. Οφείλουμε να μετατρέψουμε όπως κάναμε και στο παρελθόν του γεωγραφική μας θέση σε συγκριτικό πλεονέκτημα.
Η Δημοκρατική Παράταξη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη και ακόμα τις πιο δύσκολες ώρες επί Γεωργίου Παπανδρέου και Βαγγέλη Βενιζέλου του είχε πάντα όραμα για το Έθνος και τη χώρα».
Η ‘Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε πώς «γίνεται να φέρουμε την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων , να εκσυγχρονίσουμε το πολιτικό μας σύστημα, με σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας . Η κεντρική ιδέα είναι η Ελλάδα που παράγει. Πρέπει να παράγει εθνικό πλούτο και μετά τον αναδιανέμει δίκαια». «Γίνεται να έχουμε ολοκληρωμένες πολιτικές με στόχους και πόρους;ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ», συμπλήρωσε.
Ειδική κι εκτενή αναφορά έκανε η κ. Διαμαντοπούλου στη κοινωνική πολιτική λέγοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη αποκέντρωση, με τοπική αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από πόρους, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη κομματικά, με πολιτικό σχέδιο και δυνατότητα να έχει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο. Η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία έχουν ανάγκη ισχυρής περιφερειακής αποκέντρωσης για την καλύτερη απόδοση στον πολίτη. Στη μεταρρύθμιση για την παιδεία δίνω τον τίτλο «Αριστοτέλης και Τεχνητή Νοημοσύνη» γιατί πρέπει από το νηπιαγωγείο μέχρι τις ανθρωπιστικές σπουδές να συνδυάζονται με το ανθρωπιστικό ιδεώδες, δηλαδή ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες που δημιουργούν πολίτες με κοινωνικά χαρακτηριστικά που μπορούν να κατανοήσουν και να επιβληθούν στις μηχανές.
Στην υγεία η μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει από τον διαχωρισμό του ΕΣΥ από το Υπουργείο ως διοικητικό μοντέλο, από αναβάθμιση οικονομική επιστημονική και αξιοκρατία των γιατρών και όλου του προσωπικού των νοσοκομείων και βέβαια από τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.
Ως κορωνίδα της κοινωνικής πολιτικής θα έθετα το σύνθημά «πρώτα τα παιδιά». Δεν μπορεί να είμαστε η χώρα με 30% παιδική φτώχεια, κεντρικός μας στόχος και δέσμευση πρέπει να είναι η απόλυτη εξάλειψη της παιδικής φτώχειας.
Γίνεται να χτυπήσουμε τις ανισότητες; Γίνεται να εξαλείψουμε την παιδική φτώχεια; ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ», υπογράμμισε.
Υποστήριξε την πολιτική και στρατηγική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ενώ διαφώνησε με «πολιτικές και εκλογικές συμπράξεις κορυφής έως και ενιαίες κομματικές συγχωνεύσεις με αυτές τις δυνάμεις, που θολώνουν και ρευστοποιούν την ταυτότητα και τον προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ,που πρέπει να τεθούν εκτός της στρατηγικής ατζέντας του Κινήματος μας.
Η εκ των έσω απόπειρα συριζοποίησης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ όπως και η εκ των έξω προσπάθεια σύμπραξης, νομίζω ότι πέρα από προσεγγίσεις αποδεικνύεται από τα πράγματα μέγα πολιτικό λάθος», κατέστησε σαφές η ‘Αννα Διαμαντοπούλου.
«Θα εγγυηθώ την ενότητα του Κινήματος με την αξιοποίηση όλου του δυναμικού του ΠΑΣΟΚ ώστε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, νικηφόρο Κίνημα. Αν δεν εκλεγώ: Θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις την νέα ηγεσία να πετύχει τους στόχους του Κινήματος. Θα συμβάλλω , από όποια θέση και αν κληθώ να προσφέρω, γνώσεις, πολιτική εμπειρία και δράση ώστε να επιτύχουμε τις συλλογικές μας επιδιώξεις», κατέληξε.
Γιαννακοπούλου: Να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα απελευθερώσουν την τεράστια πολιτική δυναμική του ΠΑΣΟΚ
Η Νάντια Γιαννακοπούλου, σημείωσε αρχικώς πως «μοιραζόμαστε τη μεγάλη πολιτική κληρονομιά ενός Κινήματος που άλλαξε την Ελλάδα, τον κοινό σκοπό να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της κοινωνίας, αλλά και την ευθύνη να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα απελευθερώσουν την τεράστια πολιτική δυναμική της παράταξή μας».
Συνέχισε λέγοντας πως «είναι αυτή ακριβώς η προοπτική που με οδήγησε το ίδιο κιόλας βράδυ των εκλογών να θέσω το θέμα της αναζήτησης των αιτιών που δεν επέτρεψαν στο ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί τα οφέλη της τεράστιας αποσυσπείρωσης των πολιτικών μας αντιπάλων».
Κατρίνης: «Δεν σκοπεύω να αφομοιωθώ ή να προσχωρήσω σε επιλογές στασιμότητας και παρακμής που θέλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ»
Ξεκάθαρες κουβέντες (πιο ξεκάθαρες δε γίνεται) από τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Κατρίνη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για τη μεγάλη και την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές, συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος, που υπάρχει για να διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη».
Υπενθύμισε ότι είναι ο μοναδικός που μιλάει ξεκάθαρα για μια Μεγάλη Παράταξη που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Μια Μεγάλη Παράταξη που θα κυβερνήσει.
«Ξέρω ότι αυτή η άποψη ενοχλεί. Και μαζί ενοχλούν και αυτοί που τη διατυπώνουν, καθαρά και δυνατά. Για αυτό και επιστρατεύτηκαν μηχανισμοί χειραγώγησης. Μηχανισμοί απαξίωσης της προσπάθειας μου, αφού ο κίνδυνος για τα μεγάλα συμφέροντα είναι η δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που δεν θα μπορούν να την ελέγξουν. Ευτυχώς, στις 6 Οκτωβρίου θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν οι πολίτες, όχι οι δημοσκόποι, όχι τα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα. Η ψήφος στις 6 Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μια ψήφος για τη αναγέννηση και για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που θα κυβερνήσει αυτοδύναμα τη χώρα. Είναι και μια ψήφος για την υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής από εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα. Και μαζί και της αυτονομίας του ίδιου του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Κατρίνης.
Επισήμανε με έμφαση ότι :
- Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περάσει ένα καθαρό μήνυμα: ότι δεν είναι ένα κόμμα με πρίγκιπες, τζάκια ή επιλογές που τις καθορίζουν συστήματα συμφερόντων.
- Υπάρχει μια λογική που θέλει να υπάρχουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που θέλει τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους να τους νέμονται 5 οικογένειες. Το ΠΑΣΟΚ ή θα συγκρουστεί με αυτές τις λογικές και καταστάσεις ή θα εγκλωβιστεί στο ρόλο του μικρομεσαίου κόμματος.
- Κάποιοι να λένε ότι θα κερδίσουν τον κ. Μητσοτάκη, στα λόγια βεβαίως. Να θυμίσω ότι τα ίδια έλεγε και ο κ. Κασελάκης και είδαμε ποια ήταν η εξέλιξη.
- Κάποιοι άλλοι αυτοπροβάλλονται και να παρουσιάζονται ως «Πρωθυπουργήσιμοι». Όσο ακούω όλα αυτά, τόσο ενισχύεται μέσα μου η αίσθηση ότι σε αυτή τη χώρα πρέπει να επιστρέψει η πραγματική πολιτική και μαζί της να επιστρέψει και η σοβαρότητα.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ηττηθεί από κάποιον που απλά λέει ότι μπορεί να τον νικήσει ή από κάποιον άλλο που θεωρεί τον εαυτό του Πρωθυπουργήσιμο.
Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα φύγουν από την εξουσία όταν απέναντι τους βρεθεί μια ένα πραγματικό κόμμα εξουσίας με αξιόπιστα και άφθαρτα πρόσωπα. Μια μεγάλη παράταξη που θα στηρίξει τη μεσαία τάξη, θα μιλήσει για κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή εισοδήματος», τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στον υπαρκτό κίνδυνο σε ένα χρόνο από τώρα το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί στην ίδια ή και χειρότερη θέση. «Αν δεν αλλάξουμε, αν δεν αντιληφθούμε ότι το αίτημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας είναι η Μεγάλη Παράταξη, τότε σε ένα χρόνο το πολύ θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Να συζητάμε δηλαδή τι φταίει και ορατό τον κίνδυνο να βρεθούμε σε πιο δυσμενή κατάσταση, αφού οι πολίτες δεν θα μας περιμένουν για πολύ ακόμα. Το κενό που δημιουργείται από τη δική μας αδυναμία θα καλυφθεί από κάποιους άλλους και δεν εννοώ στον κεντροαριστερό χώρο. Τα παραδείγματα στην Ευρώπη είναι πολλά».
Επισήμανε επίσης ότι κάποιοι έχουν ξεχάσει ότι το πολίτευμα της χώρας είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, τονίζοντας:
«Χρειαζόμαστε ως ΠΑΣΟΚ μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, αφού οι μεγάλες μάχες δίνονται – εκτός από το πεδίο της κοινωνίας – στο κοινοβούλιο. Το πολίτευμα της χώρας, για όσους το έχουν ξεχάσει, είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και όχι Μιντιακή Δημοκρατία. Και για να ξεκαθαρίζουμε: το αξίωμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπηρετηθεί με άλλους παράλληλους ρόλους, ειδικά όταν ζητάς από το 13% να μπορείς να διεκδικήσεις τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Εκτός, αν κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει άπλετος χρόνος για να γίνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας και οι πολίτες θα μας περιμένουν μέχρι να βαρεθούν τον κ. Μητσοτάκη και θα μας προτιμήσουν νομοτελειακά.
Άλλωστε, το είδαμε στην πράξη. Τι είδαμε; Ότι η φθορά της Νέας Δημοκρατίας και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν οδήγησε σε ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ . Όσοι θέλουν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ του 13 και του 15%, ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, όσοι θεωρούν ότι όλα είναι καλά, ας μην ψηφίσουν εμένα. Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που δεν λέει και δεν θα λέει τίποτα για να μην ενοχλεί τους λίγους και τους ισχυρούς, ας μην ψηφίσουν εμένα. Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που θα μετατραπεί σε δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη για να παραμείνει στην εξουσία, ας μην ψηφίσουν εμένα. Δεν σκοπεύω ούτε να αφομοιωθώ ούτε να προσχωρήσω σε αυτές τις λογικές. Ζητώ να είμαι η επιλογή αυτών που θέλουν ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Μεγάλης Παράταξης. Ζητώ να είμαι η επιλογή αυτών που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στους Έλληνες».
Ο κ. Κατρίνης παρουσίασε επίσης το σχέδιο του για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τα μέλη του αλλά και μια δέσμη προγραμματικών προτάσεων που συνιστούν ένα πρόγραμμα ρήξης και ελπίδας.