Παράγοντες της αγοράς καταθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους (σήμερα ο Βαγγ. Σιούτης της Guardian)

“Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά έχει καταφέρει να καλύψει το 61,8% της πτώσης που είχε προηγηθεί μέσα στο 2016 και είχε οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις 420 μονάδες” επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Η χθεσινή διόρθωση ήταν επιβεβλημένη, μετά το σερί των εννέα ανοδικών συνεδριάσεων και αυτό που προέχει είναι η οριστική υπέρβαση και η κατοχύρωση της αντίστασης των 560 μονάδων.
Η οριστική κατάκτηση των 560 μονάδων (με φίλτρο τριών ημερών) θα ανοίξει τον δρόμο για το κλείσιμο των πτωτικών “gap” στις 588,74 και 613,38 μονάδες.
Όπως επανειλημμένα έχει λεχθεί, η ολοκλήρωση της Αξιολόγησης αποτελεί τον πιο σημαντικό καταλύτη για την πορεία της Αγοράς. Παρά τις διαφωνίες που καταγράφηκαν στις πρώτες συναντήσεις με τους Θεσμούς, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και πιστεύουν σε θετική έκβαση που θα είναι προς το συμφέρον όλων, αφού και η πίεση του Προσφυγικού προβλήματος δεν επιτρέπει επιπλέον εκκρεμότητες.
Η Οικονομία χρειάζεται όσο γίνεται πιο σύντομα μια συμφωνία για να επανέλθει η κανονικότητα και να ξεκινήσουν οι θετικές εξελίξεις από την πλευρά της ΕΚΤ, των οίκων αξιολόγησης και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
Υποστηρικτικά στη προσπάθεια του Γενικού Δείκτη για υψηλότερα, αναμένεται να λειτουργήσουν ως τις 18/3 οι εισροές που έχουν ξεκινήσει σε επιλεγμένες μετοχές λόγω της μετάταξης της Ελληνικής Αγοράς από ανεπτυγμένη, σε προηγμένη αναπτυσσόμενη.
Σε περίπτωση καθυστέρησης της Αξιολόγησης, η διόρθωση ως τις 510 μονάδες δεν αλλάζει την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη, αλλά κίνηση κάτω από αυτή την στήριξη θα αλλάξει τα δεδομένα.
Οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ έδωσαν νέα ώθηση στις Διεθνείς Αγορές. Η αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων κατά 20 δισ και η διεύρυνση της γκάμας των αποδεκτών τίτλων, ήταν πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών, με αποτέλεσμα την σημαντική άνοδο στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και διεύρυνση της ανόδου στο Ελληνικό, που προσπαθεί να επιβεβαιώσει την διάσπαση των 560 μονάδων.
Στη συνέντευξη τύπου στη συνέχεια, ο κ. Ντράγκι μειώνοντας τις προβλέψεις για την Ανάπτυξη και τον Πληθωρισμό για τα επόμενα χρόνια, φάνηκε ότι η Ευρωπαϊκή Οικονομία έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.
“Αύριο περιμένουμε την αξιολόγηση της Οικονομίας από τον οίκο Fitch, ενώ την επόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και την επόμενη Παρασκευή 18/3 έχουμε λήξη Παραγώγων για δείκτες και μετοχές” υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.