Παπαθανάσης: Καμία συζήτηση για έκτακτη φορολόγηση στις επιχειρήσεις

Τα έσοδα από την έκτακτη φορολογία στα διυλιστήρια θα πάνε σε ευάλωτες ομάδες και σε συνταξιούχους, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ενώ πρόσθεσε ότι τα χρήματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέσα στο έτος.

Μιλώντας στο Action24 ο αναπληρωτής υπουργός και ερωτώμενος αν θα γίνει κάτι ανάλογο και με τα υπερκέρδη άλλων κλάδων, όπως οι τράπεζες, ο υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικό να στηριχθούν οι επιχειρήσεις γιατί εκεί χτίζονται οι νέες θέσεις εργασίας. «Δεν υπάρχει άλλη συζήτηση για έκτακτη φορολόγηση σε άλλες εταιρείες αυτή τη στιγμή».

Αναφερθείς στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι θα αποδειχθεί ότι είναι ανεφάρμοστο ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα που κατέθεσαν ήταν ύψους 45 δισ. και το 20% αυτού να εφαρμοζόταν θα μας έθεταν σε δημοσιονομικές περιπέτειες. «Η αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι σοβαρή» σημείωσε.

«Είμαστε από τις πρώτες χώρες απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και τα χρήματα αυτά πάνε στην πραγματική οικονομία και στην Υγεία», τόνισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων από ευρωπαϊκούς πόρους είπε ότι 81 δισ. ευρώ προορίζονται για αυτά και είναι σημαντικά για την ελληνική οικονομία.

«Αναμένουμε ανάπτυξη 2,5%»

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός είπε ότι αναμένουμε ανάπτυξη 2,5% όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης θα είναι 0,8%. «Θέλουμε μέσα στην τετραετία ο μέσος μισθός να πάει στα 1.500 ευρώ. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και είναι ελκυστική αγορά» τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «Η ανάπτυξη στηρίζεται στις επενδύσεις. Βλέπουμε μια μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα, φέτος θα έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών, πάνω από 12 δισ. και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ερωτηθείς για το αν θα βρεθούν χρήματα για πρόγραμμα Σπίτι μου 2, ο Νίκος Παπαθανάσης, είπε πως το πρώτο πρόγραμμα είχε μεγάλη επιτυχία ενώ σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για τον δεύτερο κύκλο που θα έχει διευρυμένα κριτήρια με ηλικίες από 25-50 κι ένα πακέτο δανείων που θα ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ.