Ουγγαρία: Ευθεία επίθεση της κυβέρνησης Όρμπαν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Αφίσες που δυσφημούν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανάρτησε το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας. Είναι η πρώτη φορά που εξαπολύει προσωπική επίθεση εις βάρος της, σε μια εκστρατεία παρόμοια με εκείνη που είχε εξαπολύσει εναντίον του προκατόχου της και είχε εξοργίσει τις Βρυξέλλες.

Οι αφίσες τοποθετήθηκαν σε διαφημιστικές πινακίδες στη διάρκεια της νύχτας εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και εμφανίζουν τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δίπλα στον Άλεξ Σόρος, τον γιο του ουγγρικής καταγωγής επενδυτή Τζορτζ Σόρος, έναν μόνιμο στόχο του κόμματος του Ορμπάν, του Fidesz. Το σλόγκαν στις αφίσες λέει: «Ας μην κάνουμε ό,τι θέλουν». Ο Σόρος είναι Εβραίος και κάποιοι επικριτές θεωρούν ότι ο κεντρικός ρόλος που έχει στην προπαγάνδα του Fidesz είναι ένδειξη αντισημιτισμού, κάτι το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά το Fidesz.

Παρόμοιες αφίσες που εμφάνιζαν τον προκάτοχο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δίπλα στον πατέρα Σόρος είχαν προκαλέσει την όχληση των Βρυξελλών το 2019.

Το Fidesz τις είχε απομακρύνει μετά την απειλή από το μεγαλύτερο κόμμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το ΕΛΚ, να αποβάλει το ουγγρικό κόμμα. Τελικά το Fidesz αποχώρησε από το ΕΛΚ δύο χρόνια αργότερα.

Ο Ορμπάν, η κυβέρνηση του οποίου προσπαθεί να αποδεσμεύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους της Ε.Ε. που ανεστάλησαν από τις Βρυξέλλες εξαιτίας των πολιτικών του Fidesz, δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουγγαρία θα πρέπει να πει «όχι» στο σημερινό ευρωπαϊκό μοντέλο που έχουν δομήσει οι Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της επόμενης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς είναι περισσότερο φίλα προσκείμενη προς τη Ρωσία και επικριτική απέναντι στα σχέδια παροχής καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Ουκρανία.

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή ο Ορμπάν απέστειλε στους Ούγγρους ερωτηματολόγιο ρωτώντας τους αν η Ε.Ε. θα πρέπει να αποδεσμεύσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την Ουκρανία ή να της παραχωρήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.