ΟΟΣΑ: Το Δημόσιο παραρατούσε τέσσερα στα δέκα ευρώ των μηνιαίων αποδοχών | Mikrometoxos.gr

ΟΟΣΑ: Το Δημόσιο παραρατούσε τέσσερα στα δέκα ευρώ των μηνιαίων αποδοχών

12.04.2016 12:53

Το έτος 2015, το Δημόσιο παρακρατούσε μέσω φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών τέσσερα στα δέκα ευρώ των μηνιαίων αποδοχών ενός μέσου μισθωτού κι όπως μετρήθηκε από τον ΟΟΣΑ, η μέση φορολογική επιβάρυνση όπως μετρήθηκε από τον ΟΟΣΑ ήταν πέρυσι στην Ελλάδα στο 39,3%, έναντι μέσου όρου 35,9% στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, με την έκθεση Taxing Wages 2016 να αποκαλύπτει μια εικόνα μαγικήγια τη χώρα μας. Σε 24 από τις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξήθηκαν το 2015.

Η Ελλάδα όμως δεν συγκαταλέγεται στην ομάδα των είκοσι τεσσάρων αλλά αντίθετα στην ομάδα των οκτώ χωρών όπου η μέση φορολογική επιβάρυνση (άθροισμα φόρων εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών) μειώθηκε το περασμένο έτος. Παρότι στην έκθεση δεν αναλύεται η αιτία μείωσης της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης, πιθανολογείται ότι αυτή οφείλεται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την οποία είχε καθιερώσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Δυστυχώς, η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ήδη ακυρωθεί και δρομολογούνται νέες επιβαρύνσεις, καθώς η κυβέρνηση παζαρεύει με τους δανειστές την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι η χώρα μας είναι η πρώτη μεταξύ των τριών (μαζί με την Ισπανία και την Εσθονία) στις οποίες σημειώθηκε πτώση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης σε ποσοστό υψηλότερο του 1%. Τα στοιχεία δείχνουν μείωση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης κατά 1,3% στην Ελλάδα, κατά 1,2% στην Ισπανία και κατά 1% στην Εσθονία.

Η φορολογική επιβάρυνση την οποία μετρά ο ΟΟΣΑ αφορά σε μισθωτούς και συντίθεται τόσο στη μέση άμεση φορολογία όσο και στις ασφαλιστικές εισφορές. Σε μέσα επίπεδα, η φορολογική επιβάρυνση ενός μέσου μισθωτού παρέμεινε αμετάβλητη στο 35,9% πέρυσι στις χώρες του ΟΟΣΑ, μετά από διαρκείς αυξήσεις από το 2011. Στην Ελλάδα, η μέση φορολογική επιβάρυνση διαμορφώνεται στο 39,3%, καταλαμβάνοντας τη δέκατη τέταρτη θέση στην κλίμακα των επιβαρύνσεων στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Τα σκήπτρα κρατά το Βέλγιο με 55,3%, ακολουθεί η Αυστρία με 49,5% και η Γερμανία με 49,4%, ενώ Μεξικό (19,7%), Νέα Ζηλανδία (17,6%) και Χιλή (7%) συνθέτουν την τριάδα των χωρών του Οργανισμού με τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017