Ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη στο συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2023» που διοργανώνει το ΙΕΝΕ

Με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη άρχισαν σήμερα Τρίτη οι εργασίες της πρώτης ημέρας του διήμερου 27ου Ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» στην Αθήνα. Στο επίκεντρο της ομιλίας του υπουργού βρέθηκαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης όσον αφορά τις προκλήσεις τόσο της πράσινης μετάβασης όσο και της ενεργειακής κρίσης στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Στην ομιλία του ο κ. Σκυλακάκης έθιξε μία σειρά από ζητήματα, από τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις της χώρας μέχρι τις αλλαγές στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2024.

Χαιρετισμό στο συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2023» απηύθυνε και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την ηλεκτροκίνηση και την αποθήκευση ενέργειας, αλλά και γενικότερα την εθνική στρατηγική στις ΑΠΕ, όπως αυτή προδιαγράφεται στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, που πρόσφατα κατατέθηκε προς έγκριση από την Κομισιόν.

Η αλληλεπίδραση της ενεργειακής ασφάλειας με τη γεωπολιτική και οι προκλήσεις του μετασχηματισμού του ενεργειακού τομέα είναι οι δύο βασικές πτυχές του συνεδρίου, το οποίο διεξάγεται σε επίπεδο CEO και ανώτερων διευθυντικών στελεχών, με τη συμμετοχή 80 και πλέον διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι προέρχονται από επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και από διεθνείς οργανισμούς και γνωστούς stake holders, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις αναμένονται από καταξιωμένους εμπειρογνώμονες και έγκυρους αναλυτές.

Το συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργείου Ανάπτυξης, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Τους συνέδρους καλωσόρισε, εκ μέρους του ΙΕΝΕ, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κ. Σταμπολής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέδειξε το ζήτημα της συμβατότητας της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας με την προσπάθεια επίτευξης των στόχων της πράσινης μετάβασης, όπως αυτοί έχουν τεθεί σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε εθνικό επίπεδο, στην περίπτωση της Ελλάδας, μέσω του πρόσφατα υποβληθέντος ΕΣΕΚ. Παράλληλα, υπογράμμισε το πλούσιο ερευνητικό και μελετητικό έργο του ΙΕΝΕ,  το οποίο φέτος κλείνει 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς.

Στη συνέχεια, στο βήμα του φετινού «Ενέργεια και Ανάπτυξη» βρέθηκαν εκπρόσωποι ενεργειακών φορέων και επιχειρηματικών ενώσεων του τομέα της ενέργειας, όπως ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, ο Ιωάννης Γιαρέντης, πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ, ο Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) και CEO της ΓΕΩΕΛΛΑΣ. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, εκπρόσωποι κομμάτων και συγκεκριμένα ο δρ Μίλτος Ζαμπάρας, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Φραγκίσκος Παρασύρης, βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα Ενέργειας του κόμματος.

Στη δεύτερη συνεδρία, με τίτλο «Ενεργειακή κρίση: Η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή διάσταση», ξεχώρισε -όπως κάθε χρόνο- η παρουσίαση του World Energy Outlook 2023 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) από τον ειδικό του Οργανισμού Απόστολο Πετρόπουλο, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά στις εργασίες του φετινού  «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ.

Με συντονιστή τον John Roberts, Energy Security Specialist, με έδρα τη Σκωτία (Ηνωμένο Βασίλειο), και Senior Research Fellow του IENΕ, μία σειρά ειδικοί σχολίασαν τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του World Energy Outlook 2023 του ΙΕΑ αλλά και γενικότερα τις τρέχουσες ενεργειακές εξελίξεις και την αλληλεξάρτησή τους με τις σημερινές εκρηκτικές γεωπολιτικές συνθήκες, οι οποίες διαμορφώνονται χώρα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα, στο πάνελ αυτής της συνεδρίας συμμετείχαν ο δρ Charles Ellinas (Senior Fellow, Atlantic Council, Ηνωμένο Βασίλειο και Visiting Research Fellow, IENE), ο δρ Leo Drollas (Independent Energy Consultant, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο – online), ο Slavtcho Neykov (προέδρος ΔΣ του Energy Management Institute, Βουλγαρία), Yurdakul Yigitguden,  Independent Energy Advisor και πρώην συντονιστής Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΟΣΑ στην Ευρώπη,  και Visiting Research Fellow, IENE, Τουρκία), καθώς και ο Amit Mor (CEO, ECO Energy Financial and Strategy Consulting και IENE Partner, Ισραήλ – online).