Οι 10 γυναίκες που άλλαξαν την Ιστορία

Συλλέξαμε στοιχεία για δέκα εξέχουσες γυναίκες που άλλαξαν το ρου της ιστορίας. Γυναίκες που πολέμησαν για την πατρίδα τους, τα δικαιώματα των γυναικών,αλλά και για το κοινό καλό.
Από την Κατερίνα Χαμαλέλη
http://www.klik.gr/gr/el/stories/10-gynaikes-pou-allajan-thn-istoria-/

1. Marie Curie


Η Πολωνικής καταγωγής Marie Curie, ήταν μια πρωτοποριακή επιστήμονας στη μελέτη της ραδιενέργειας, και η βασική φιγούρα στην ανακάλυψη του πολωνίου και του ραδίου. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ, αλλά και ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να κερδίσει το βραβείο δύο φορές. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Curie εφοδίασε ασθενοφόρα με εξοπλισμό ακτίνων Χ και άφοβα τα οδήγησε η ίδια, στην πρώτη γραμμή. Το 1934 πέθανε από λευχαιμία, που προήλθε από την έκθεση της σε υψηλή ενεργειακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της έρευνάς της. Η ανιδιοτελής της εργασία ήταν τόσο επικίνδυνη που φαίνεται από το γεγονός ότι-ακόμη και ένα αιώνα αργότερα- τα τετράδια της είναι ακόμη πολύ ραδιενεργά για να χειριστούν.

2. Malala Yousafzai


Η  Malala Yousafzai άρχισε εκστρατεία για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, όταν ήταν μόλις 11 χρονών. Μεγάλωσε υπό την καταπιεστική κατοχή των Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Έγραψε άρθρα και έδωσε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, χρησιμοποιώντας την δημόσια πλατφόρμα της ,για να μιλήσει για την ισότητα. Τον Οκτώβριο του 2012, όταν η Malala ήταν μόλις 15, ένας ληστής επιβιβάστηκε στο σχολικό της. Αφού την φώναξε με το όνομα της, την πυροβόλησε τρεις φορές από κοντινή απόσταση. Ως εκ θαύματος, η Malala επέζησε. Η αποφασιστικότητά της μεγάλωσε και σήμερα συνεχίζει την αποστολή της, να παρέχει μια φωνή για τα 66 εκατομμύρια κορίτσια που στερούνται της εκπαίδευσης. Η ηλικίας 17 ετών, Malala, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, γεγονός που την κάνει τη νεαρότερη νομπελίστα.

3. Harriet Tubman


Το 1849 Αμερική, η 29χρονη Harriet Tubman δραπέτευσε από τη φυτεία Μέριλαντ, όπου είχε υποδουλωθεί από τη στιγμή που γεννήθηκε. Διακινδυνεύοντας ανακατάληψη της από τη φυτεία, η Tubman επέστρεψε σε διάφορα χρονικά διαστήματα, για να σώσει άλλους σκλάβους που βρίσκονταν στο απεχθές αυτό σύστημα. Θεωρείται ότι οδήγησε εκατοντάδες σκλάβους στην ελευθερία. Όταν μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος στις ΗΠΑ, που άρχισε το 1861, η Tubman υποστήριξε τους Βόρειους, που πολέμησαν για την κατάργηση της δουλείας. Μετά τον πόλεμο, η Tubman ήταν ενεργή στο αμερικανικό γυναικείο κίνημα υπέρ της ψήφου.

4. Joan of Arc

Μία νεαρή χωρική του 15ου  αιώνα στη Γαλλία, η γνωστή σε όλους μας Ιωάννα της Λωραίνης, πίστευε ότι είχε επιλεγεί από τον Θεό να οδηγήσει το γαλλικό λαό, εναντίον των αγγλικών κατακτητών κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου. Αφού έπεισε τον Κάρολο Ζ΄ της Γαλλίας, να της δώσει τον έλεγχο της των στρατευμάτων του, η 18χρονη Joan, έφτασε να σπάσει την πολιορκία της Ορλεάνης. Οι Γάλλοι αδυνατούσαν να ανακαταλάβουν την πόλη σε διάστημα 5 μηνών, αλλά κατάφεραν να την ανακτήσουν σε λίγες ημέρες με την Joan στα ηνία. Τελικά συνελήφθη, ενώ επιχειρούσε εναντίον ενός αγγλικού και ενός βουργουνδικού στρατεύματος. Κάηκε στην πυρά ως αιρετική. Σε περισσότερα από 500 χρόνια αργότερα, αγιοποιήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

5. Annie Smith Peck


Σε μια εποχή πριν από τις φιάλες οξυγόνου, η αναρρίχηση βουνών τον 19ο αιώνα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Αυτό δεν αποθάρρυνε την Annie Smith Peck, όμως. Η Peck ανέβηκε σε όλα τα μεγάλα βουνά της Ευρώπης και στη συνέχεια έγινε ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στην υψηλότερη κορυφή του Περού, στο βουνό Ουασκαράν. Η Peck ήταν επίσης μια ισχυρή συνήγορος των δικαιωμάτων των γυναικών, διακινδυνεύοντας τη σύλληψη της, καθώς φορούσε παντελόνια σε μια εποχή που οι γυναίκες έπρεπε να φορούν μακριές φούστες. Τοποθετούσε επίσης,  πανό που έγραφαν «Ψήφος στις Γυναίκες», στην κορυφή πολλών βουνών. Η Peck συνέχισε να ορειβατεί μέχρι τα 80 της και έγραψε τέσσερα δημοφιλή βιβλία για τα ταξίδια και την εξερεύνηση.

6. Amelia Earhart


Το 1932 η Αμερικανίδα αεροπόρος Amelia Earhart απέκτησε διεθνή φήμη όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που πέταξε σόλο πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η πτήση ήταν από την  Αμερική προς τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία διήρκεσε περίπου 15 ώρες και μαστιζόταν από ισχυρούς ανέμους και μηχανικά προβλήματα. Η Earhart ήταν μία εξέχουσα ακτιβίστρια του φεμινισμού αλλά και της προόδου της αεροπορικής βιομηχανίας. Υπηρέτησε ως η πρώτη πρόεδρος της The Ninety-Nines, μιας οργάνωσης γυναικών πιλότων. Κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας το 1937, για να πετάξει σε όλο τον κόσμο, η Earhart και ο πλοηγός της Fred Noonan, εξαφανίστηκαν ενώ πετούσαν πάνω από το Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι άγνωστο τι ακριβώς πήγε στραβά και το σώμα της Earhart δεν βρέθηκε ποτέ.

7. Zina Portnova

Αφού έγινε αυτόπτης μάρτυρας της σωματικής επίθεσης της γιαγιάς της  από έναν ναζί στρατιώτη η 15χρονη Zina Portnova αποφάσισε να καταταγεί  στο κίνημα αντίστασης της Λευκορωσίας, για την καταπολέμηση της γερμανικής κατοχής της ΕΣΣΔ. Έμαθε να χρησιμοποιεί όπλα και εκρηκτικά, βοηθώντας στην καταστροφή μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας του εχθρού, καθώς και ενός σταθμού νερού. Σε συνδυασμό με τις μυστικές εκθέσεις της, σχετικά με τις κινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων, υπολογίζεται πως η έφηβη Zina βοήθησε να σκοτωθούν πάνω από 100 Ναζί. Λέγεται πως χρησιμοποίησε τη θέση εργασίας της σε κουζίνα, για να δηλητηριάσει μία ολόκληρη γερμανική φρουρά.  Η Portnova συνελήφθη και εκτελέστηκε σε ηλικία μόλις 17 ετών.

8. Emmeline Pankhurst

Η Emmeline Pankhurst ήταν μια κορυφαία Βρετανή ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και σουφραζέτα, η οποία ήταν αποφασισμένη να κερδίσει το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Η Pankhurst ίδρυσε  την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών το 1903 και το 1910, που οδήγησε σε μια πορεία άνω των 300 γυναικών στο κοινοβούλιο. Συνελήφθη πολλές φορές και κατέφυγε σε απεργία πείνας, ενώ ήταν φυλακισμένη. Δύο ημέρες μετά το ξέσπασμα του Α `Παγκοσμίου Πολέμου, η Pankhurst έκανε έκκληση για άμεσο τερματισμό του μαχητικού ακτιβισμού, έτσι ώστε οι γυναίκες να επικεντρωθούν στις πατριωτικές δραστηριότητες αντ` αυτού. Μετά την εντυπωσιακή συμβολή των γυναικών στην πολεμική προσπάθεια, ψηφίστηκε διάταξη το 1918, που έδωσε το δικαίωμα της ψήφου στις  Βρετανές γυναίκες άνω των 30.

9. Nellie Bly


Το 1887 η ερευνήτρια δημοσιογράφος Nellie Bly ήταν έγκλειστη σε ένα άσυλο για 10 ημέρες. Είχε το θάρρος να προσποιηθεί πως ήταν ψυχικά ασθενής, ώστε  να εκθέσει την καταχρηστική μεταχείριση των ασθενών σε ένα κακόφημο ψυχιατρικό ίδρυμα της Νέας Υόρκης. Τα στοιχεία που παρουσίασε η Bly, αναφορικά με τη βιαιότητα και την παραμέληση που υποβάλλονταν οι ασθενείς, συγκλόνισαν την αμερικανική κοινή γνώμη. Οδήγησαν σε μια μεγάλη εισαγγελική έρευνα και ένα επιπλέον εκατομμύριο δολάρια διατέθηκε για τη φροντίδα των ψυχικά πασχόντων στη Νέα Υόρκη. Πέρα από την αναγνώριση στην ερευνητική της δημοσιογραφία, η Bly, το 1888 ,κέρδισε υστεροφημία για το ταξιδιωτικό ρεκόρ που έσπασε. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσα σε μόλις 72 ημέρες, με πλοίο και τρένο.

10. Boudicca


Στο 60μ.Χ. η γη της Αρχαίας Βρετανής Βασίλισσας Boudicca, κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Όταν αντιτάχθηκε στην εξουσία τους, οι Ρωμαίοι την μαστίγωσαν δημόσια και βίασαν τις κόρες της μπροστά της. Η Boudicca απάντησε με την οργάνωση ενός στρατού ανταρτών, που απαρτιζόταν πάνω από 200.000 πολεμιστές. Εξαπέλυσε μια βίαιη εκστρατεία εκδίκησης, εναντίον των Ρωμαίων, νικώντας τη ρωμαϊκή ένατη λεγεώνα και λεηλατώντας τις τρεις μεγαλύτερες ρωμαϊκές πόλεις της Βρετανίας. Χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες ρωμαϊκές λεγεώνες, για να θέσουν τέρμα στην αναζήτησή της για εκδίκηση.