Να συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές αρχές καλεί την Ελλάδα ο Guy Verhofstadt

Η Ελλάδα θέτει αυτομάτως εαυτόν εκτός Σέγκεν, εάν δεν αποδεχθεί την συνεργασία της Ε.Ε για τη φύλαξη των συνόρων της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, προειδοποίησε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Gy Guy Verhofstadt

Σε ερώτημα δημοσιογράφου, για το “πως θα πεισθούν οι ελληνικές αρχές να συνεργασθούν με την Ένωση για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων” τόνισε: “Στόχος μας είναι να δράσουμε από κοινού με τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι τραγική. Δεν έγινε καμία αλλαγή, στην καταγραφή των προσφύγων. Είναι επομένως σαφές ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο αντιμετώπισης.
Θεωρώ ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποδεχθούν τη συνεργασία. Εάν δεν την αποδεχθούν θέτουν από μόνες τους εαυτόν, εκτός Σέγκεν. Αυτό είναι σαφές. Θα πρέπει να αποδεχθούν, ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινά σύνορα και επομένως κοινής ευθύνης. Δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα εθνικής κυριαρχίας. Όχι. Είναι επίσης θέμα ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Ανήκει στην ΕΕ να διαχειρισθεί τα εξωτερικά της σύνορα” υπογράμμισε.

Ο Guy Verhofstadt ζητά επίσης να μη δοθούν τα 3δις ευρώ στην Τουρκία για να τα διαχειρισθεί ο Ερντογάν “χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε τι τα κάνει” ως είπε, αλλά “να τα διαχειρισθούμε διαφορετικά”.
….
Προτείνει, να μοιρασθούν τα 2 δις ευρώ κατ’ ευθείαν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στους καταυλισμούς στην Τουρκία. Αυτή η άμεση καταβολή των χρημάτων στους πρόσφυγες, θα μπορούσε να τους πείσει να παραμένουν στους καταυλισμούς και να μην επιδιώκουν τρόπους για να φύγουν προς την Ευρώπη, υποστήριξε ο κ. Βερχόφσταντ και εξήγησε:

“Ο λόγος για τον οποίο οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς είναι ότι στην αρχή ο ΟΗΕ προέβλεπε 28 δολλάρια ανά άτομο την ημέρα για τη συντήρησή τους. Σήμερα το ποσό έχει πέσει στα 7 δολάρια το άτομο, την ημέρα. Με ένα τέτοιο ποσό είναι αδύνατο να συντηρηθούν οικογένειες. Προτείνουμε λοιπόν μια οικονομική βοήθεια, άμεση προς τους πρόσφυγες, χωρίς το ενδιάμεσο της Τουρκίας” υπογράμμισε.
….
Με αυτή τη λογική και με την διάθεση των 2 δις, θα έχουν γύρω στα 70-80 ευρώ το άτομο, ποσά που θα επιτρέψουν την επιβίωση μιας οικογένειας”. Το ένα δις ευρώ που απομένει θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις υποδομές στους καταυλισμούς και την υγεία των προσφύγων, προτείνει ο αρχηγός των Φιλελευθέρων.