Νέο “μήνυμα” από Βρυξέλλες για περισσότερα μέτρα

Συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά για το τι συμφωνήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, καθώς την ίδια στιγμή που το Μαξίμου και το κυβερνητικό επιτελείο σύσσωμο μιλά για «κόκκινες γραμμές» την ίδια στιγμή οι δανειστές θεωρούν πως οι απαιτήσεις τους θα γίνουν αποδεκτές.

Ευρωπαϊκή πηγή κοντά στην διαπραγμάτευση αποκάλυψε πως  απομένουν «πολύπλοκα θέματα» που πιθανότατα θα καθυστερήσουν τις διαδικασίες, αλλά το χάσμα αναμένεται να γεφυρωθεί καθώς το Κουαρτέτο πρέπει να επιστρέψει και να ολοκληρωθούν τα ζητήματα.

Αναφορικά με τις συνομιλίες, η ίδια πηγή διαρρέει πως ήταν «λεπτομερείς και ειλικρινείς» με τις ελληνικές αρχές, ενώ ήδη μεγάλος αριθμός τεχνικών κλιμακίων εργάζεται στην Ελλάδα, με κύρια θέματα το συνταξιοδοτικό, για το οποίο επισημάνθηκε πως παρουσιάζεται πρόοδος «αλλά υπάρχουν ακόμα διαφορές», τα δημοσιονομικά του 2016, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και την μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα.

Τεχνικά τα θέματα αυτά είναι πολύπλοκα και ακόμα πιο δύσκολα στο πολιτικό επίπεδο, τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, προμηνύοντας πολύμηνες διαδικασίες.

Πολύ σημαντικό ζήτημα θεωρούν οι θεσμοί εταίρων το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όπως τόνισε ο αξιωματούχος, θα πρέπει να λειτουργεί πριν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Για το θέμα όμως εκκρεμεί σημαντικό μέρος της νομοθεσίας που πρέπει να ρυθμιστεί, γιατί μεγάλο μέρος του δημοσίου θα κλιθεί να συμμετέχει στο ταμείο.

Δεν παραμένει μεγάλη τεχνική δουλειά γιατί έχει ολοκληρωθεί, είναι η πολιτική απόφαση τώρα, είπε χαρακτηριστικά ενώ όσον αφορά στο μεγάλο θέμα νέων μέτρων για το 2016, η πηγή είπε στους δημοσιογράφους πως «έχουν σταλεί τα στοιχεία του 2015 και πρέπει να δουλέψουμε για το 2016. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμό του 2016 είχαν προβλεφθεί μέτρα 1% του ΑΕΠ που δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί, πρέπει τώρα να τα προσδιορίσουμε».